Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju gostovala Valerija Skrinjar-Tvrz (FOTO)

img

PREDSTAVLJENA „TRILOGIJA O BOSNI“

U prepunoj čitaonici Biblioteke promovisana je „Trilogija o Bosni“ Valerije Skrinjar-Tvrz, slovenačke književnice i novinarke. Bila je to emocijama nabijena promocija, duhom patriotizma i pripadanja domovini – „Na svojoj, na plemenitoj“, baš kako i glasi jedan od naslova Valerije Skrinjar-Tvrz (94). Promociju su zajednički organizovali Udruženje antifašista i braca NOR-a Maglaj i Biblioteka, prisutne su pozdravili Radovan Gorčinović, predsjednik udruženja i Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke, a gosti su bili i predstavnici Izdavačke kuće Lijepa riječ iz Tuzle, Šimo Ešić i Sabina Mujezinović.

Valerija Skrinjar-Tvrz je novinarka i književnica iza koje je tridesetak objavljenih naslova, kako za djecu tako i za odrasle. Rođena u Sloveniji, u Zagorju ob Savi, još kao učenica, sa svega 16 godina, odlazi u partizane i priključuje antifašističkoj borbi. Bila je angažovana kao šifrantkinja, prošla velike fronte na području bivše Jugoslavije, krajem rata vraća se u rodnu Sloveniju i nastavlja školovanje. Radila je za Tanjug, a 1954.odine dolazi u Sarajevu i radi u Oslobođenju i Malim novinama. U Sarajevu živi, radi i stvara sve do 1992.godine, kada se zbog ratnih neprilika vraća u rodnu Sloveniju. Piše od najranijih dana, a posebna inspiracija joj je bila i ostala Bosna za koju kaže da je sudbinski vezana.

Kada pročitate 'Na svojoj, na plemenitoj' Valerije Skrinjar Tvrz, ona u vama budi toliko duboke i slojevite osjećaje patriotizma i pripadnosti ovoj zemlji da je to fascinantno. Knjiga je to koju ne ispušptate iz ruku dok je ne pročitate, ne jednom nego više puta“, kazala je promotorica Sabina Mujezinović. „Tri romana – 'Na svojoj, na plemenitoj', 'Jutro u Bosni' i 'Bosna i Soča', nastajala su u različito vrijeme i pomalo su tematski razuđeni, ali imaju jednu nevjerovatno snažnu poveznicu, nit koja ih spaja a to je ljubav prema Bosni, ljubav prema bosanskom čovjeku, slika bosanskoh duha od srednjevjekovlja do današnjih dana. Puno je u našoj književnosti pisano o Bosni, ali nijedan pisac, na jednu mjestu, nije skupio takvu sliku Bosne, kakvu ju je dala Valerija Skrinjar Tvrz u svojoj Trilogiji“, poručio je Šimo Ešić.

Kada sam 1954. došla u Bosnu, bila je toliko različita od svega što sam do tada vidjela, da sam odmah poželjela da pišem o ovoj zemlji. Ali zbog posla, novinarstva, porodice i mala djece, nisam mogla, iako sam već tada nabavila niz knjiga o historiji Bosne. Kada je počelo veliko zlo 1992.godine, a bili smo još u Sarajevu, toliko laži sam se naslušala da sam samo rekla: Sada ili nikada. Kada sam došla u Ljubljanu, intenzivno sam pisala, a 1994.godine završila sam 'Na svojoj, na plemenitoj'. Puno sam istraživala, putovala, pa su uslijedile 'Bosna i Soča' te 'Jutro u Bosni'. Ja bih rekla da je meni Bosna sudbinski predodređena, jer još kao mala djevojčica u Sloveniji, maštala sam o ovoj zemlji i pitala se kako bi bilo u njoj živjeti. I jesam, blizu 40 godina. Ja Bosnu istinski osjećam svojom“, kazala nam je u razgovoru Valerija Skrinjar Tvrz.

Bila je to večer koja ostaje u srcu, razgalile si gošću pjesme O Bella ciao i Ne klepeći nanulama, u izvedbi Azaharija Omersoftića, jer kako je sama rekla, ova narodna pjesma joj je i omiljena. A sve prisutne na promociji razgalila je poruka ove fascinantne žene koja i u poznim godinama plijeni svojom vitalnošću i umnošću. „Dok si aktivan i pozitivnih misli, nema stati“, poručila je Maglajlijama Valerija Skrinjar Tvrz.



N.Br./maglaj.net