Utorak , 23. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju se održava stručni skup bibliotekara i bibliotekarki (FOTO)

img

BIBLIOTEKE U FUNKCIJI IZGRADNJE DRUŠTVA ZNANJA

Maglaj je domaćin dvodnevnom stručnom skupu bibliotekara i biblitekarki pod nazivom „Biblioteke u funkciji izgradnje društva znanja“. Stručni skup organizuje Udruženje bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa partnerskim bibliotekama: Gradska biblioteka Zenica, Gradska bibliteka Kakanj i Opća biblioteka Maglaj. Podršku skupu dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo i Općina Maglaj.

Biblioteke daju značajan doprinos razvoju kulture

U radu stručnog skupa učestvuju bibliotekari i bibliotekarke gradskih i školskih biblioteka iz Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, njih više od 30. „Ovo je prava prilika da se vidimo, razmijenimo primjere dobre prakse i da tokom ovog skupa kažemo jedni drugima šta je to dobro, a šta ne u bibliotekarstvu, da opredijelimo neke nove pravce djelovanja, da ovu oblast podignemo barem za stepenicu više i da razvijamo bibliotečku djelatnost – kao značajan aspekt u svakoj zajednici“, kazala je na otvaranju skupa Nina Bunjevac-Salkić, predsjednica Udruženja bibliotekara ZDK i direktorica maglajske biblioteke, a prisutnima se obratio i Marinko Tokić, pomoćnik u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. „Ministarstvo u kontinuitetu prati rad biblioteka kao i ostalih ustanova kulture na području ZDK i drago nam je da biblioteke daju značajan doprinos razvoju kulture, kako u lokalnim zajednicama tako na području cijelog Kantona, pored svoje osnovne djelatnosti“, naglasio je Tokić.

Dodijeljene tradicionalne nagrade Udruženja bibliotekara ZDK

Stručni skup bila je prilika i da se dodjele nagrade najboljim bibliotekarima u ZDK. Nagrade već treću godinu dodjeljuje Udruženja bibliotekara ZDK. Ove godine nagrade su dobile: Indira Lukačević, bibliotekarka iz Breze, Aida Huskić, bibliotekarka iz Tešnja i Amela Hodžić, bibliotekarka iz Zavidovića. „Sretna sam i ponosna jer ovo priznanje dolazi od struke, dodjeljuju ga zaposleni u bibliotekama koji znaju koliko je ovo i lijep i odgovoran posao, ali i sa kakvim se izazovima susrećemo“, kazala je Indira Lukačević. „Velika je čast i zadovoljstvo dobiti ovo priznanje, ali i velika obaveza da nastavi da se borim za našu struku, za bibliotekarstvo, znanje, kulturu“, poručila je Aida Huskić. „Imamo ogroman potencijal u bibliotekama, da u saradnji sa Ministarstvom i institucijama obrazovanja radimo na tome da našu djecu, koja su funkcionalno nepismena, naučimo da čitaju, da razmiju pročitano, jer su biblioteke važna karika u borbi protiv funkcionalne nepismenosti“, naglasila je Amela Hodžić. Tokom stručnog skupa biće obrađeno desetak tema, biće doneseni i zaključci te dodijeljeni certifikati svim učesnicima.

Organozovana i posjeta spomenicima kulture u Maglaju

Na otvaranju stručnog skupa prisutni su imali priliku čuti Davora Šupukovića, sekretara Udruženja građana „Fojničani“ koji je govorio o naporima koje ovo udruženje, zajedno sa svojim partnerima, radi na zaštiti prirodnih bogatstava na području općina Maglaj, Žepče i Zavidovići ali i cijelog ZDK, prikazan je i promotivni film „3 grada, 3 parka prirode“. Tokom boravka u Maglaju, gosti su imali priliku posjetiti i spomenike kulture u ovom gradu.





N.Br./maglaj.net