Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Otvoreni 20. ''Mulabdićevi dani kulture'': Predstavljen novi roman Enesa Karića ''Bogovo roblje''

img

Za otvaranje 20. „Mulabdićevih dana kulture“ tražila se stolica više. Tako je uvijek kada u Maglaju gostuje prof.dr. Enes Karić, a sala u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ bila je prepuna poštovalaca Karićevog književnog opusa. Kulturna manifestacija, po kojoj je Maglaj prepoznatljiv i van granica Zeničko-dobojskog kantona, organizuje se u godini kada Biblioteka obilježava svoj 65. rođendan. Na samom početku ovogodišnje manifestacije, promovisan je novi Karićev roman, „Bogovo roblje“, objavljen 2020.godine.

Zahvaljujući manifestaciji, u Maglaju gostovali renomirani bh književnici

Zahvaljujući 'Mulabdićevim danima kulture' u Maglaju su gostovali Munib Maglajlić, Safet Sarić, Muhidin Džanko, Enver Kazaz, Zilhad Ključanin, Marko Vešović, Tvrtko Kulenović, Nedžad Ibrišimović, Dževad Karahasan, Abdulah Sidran, Fadila Nura Haver, Šimo Ešić, Mile Stojić i mnogi drugi književnici, zajedno smo gledali pozorišne predstave, uživali smo u izložbenim postavkama slikara i fotografa, radili smo sa djecom, prije svih najmlađim, bili smo i izdavačka kuća pa su tako svjetlost dana ugledale knjige Faruka Zupčevića, Ume Isić, Sulejmana Lisičića, Džeraldine Delić, Fuada Čičkušića, Jovice Bosanca, Džemila Omerovića, a posebno smo ponosni na reprint izdanja Mulabdićevih djela“, kazala je između ostalog na otvaranju direktorica Biblioteke Nina Bunjevac-Salkić. „Mulabdićevim danima biblioteka u Maglaju pokazala je svoju ustrajnost i doprinos razvoju kulture u našem kantonu“, naglasio je Marinko Tokić, pomoćnik ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i čestitao svim uposlenicima na njihovom predanom, višedecenijskom, radu. „Hvala Biblioteci i direktorici Nini Bunejvac-Salkić što je svima nama pružila priliku da poslušamo prof. Karića i prof. Veladžića. Svaki susret sa prof. Eneseom Karićem je i više nego ugodan, kao što je i ugodno čitanje svih njegovih knjiga. Vjerujem da ćemo nakon ove promocije, svojim kućama otići zadovoljni i rasterećeni jer kada prof. Karić govori o Islamu, govori o Islamu koji razgaljuje, koji privlači, koji veseli. On je predstavnik i učitelj takvog Islama“, kazao je prisutnima Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

IK „Tugra“ objavila pet Karićevih romana i jedan putopis

Vlasnik IK „Tugra“ Ismet Veladžić, na promociji je govorio o Karićevim književnim djelima koja su do sada objavljena, a to su putopis „Crni tulipan“ i romani „Pjesme divljih ptica“, „Jevrejsko groblje“, „Slučajno čovjek“, „Boje višnje“ i posljednji roman objavljen 2020.godine „Bogovo roblje“ koji je autobiografski doživljaj, u vrijeme jedine Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je autor proveo petogodišnje školovanje. Roman je ovo o sanjanom životu, koji se, uz mnoštvo prepreka vremena nenaklonjenog ovoj vjerskoj školi, ipak ostvario. „Ovaj roman nipošto nije protiv socijalizma, da sam pisao da je tada sve bilo kako ne valja. U ovom romanu nema ideologije, nego sam se 'poigrao' sa pričama o našoj medresanskoj mladosti i mladosti drugih ljudi koji nisu bili obuhvaćeni strogoćom u medresi. Nas je početkom septembra 1973.godine u dvorištu medrese u I b prozvano 48, slično je sigurno bilo i u drugom odjeljenju, a nakon deset semestara ostalo je nas 17 koji smo prebrodili petogodišnje školovanje. Bilo je različitih sudbina učenika koji nisu završili medresansko obrazovanje. Nas je u medresi najviše spašavala književnost i naravno vjerski predmeti. Nikada ne mogu zaboraviti stare profesore koji su nam predavali tzv. vjerske predmete, a pamtim ih kao moralne kolose“, kazao je na promociji u Maglaju akademik Enes Karić. Otvaranje manifestacije upotpunjeno je nastupom profesora Paralelne muzičke škole Maglaj: Amne Huseinagić, Adnana, Ekinovića i Eldina Karahodže, koji su izveli djela klasične muzike i splet sevdalinki. Organizaciju ovogodišnjih „Mulabdićevih dana kulture“ pomogli su općina Maglaj, Federalno ministarstvo kulture i sporta kao i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. U povodu manifestacije, do 15.februara u čitaonici Biblioteke otvorena je izložba „Mulabdić u Zavičajnoj zbirci“. Naredni sadržaj je promocija romana Predodređenje“ Edina Urjana Kukavice i dodjela nagarada najaktivnim čitaocima za 2022.godinu.




N.Br./maglaj.net