Srijeda , 08. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Sve spremno za 51. festival ''Studentsko ljeto'' (FOTO)

img

U MAGLAJU UVIJEK POBJEĐUJE MLADOST!

Za 51.festival mladih i neafirmisanih pjevača „Studentsko ljeto“, koje se održava u petak i subotu 8. i 9. septembra, sve je spremno. Na velikoj festivalskoj pozornici zapjevaće više od 30 mladih interpretatora iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovine. U Maglaj, neafirmisani pjevači narodne i zabavne muzike dolaze da se i druže i takmiče, sa snovima da im upravo festivalska pozornica u ovom gradu bude odskočna daska u daljnjoj karijeri baš kao što je to bila brojnim poznatim estradnim imenima među kojima su Severina, Đulijano, Željko Samardžić, Danijel Popović, Alma Čardžić, Lepa Brena, Asim Brkan, Hasiba Agić, Šerif Konjević i mnogi drugi. Organizator „Studentskog ljeta“ je i ove godine općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Nakon press konferencije u Sarajevu i gostovanja u brojnim medijima, press konferencija je upriličena i u Maglaju. O festivalu su govorili Mirsad Mahmutagić, načelnik općine te članovi Organizacinog odbora: predsjednica Eldina Mehinagić i članovi Josip Antunović, Benjamin Hasanić i Arnela Tumbić.

Maglaj dočekuje buduće estradne zvijezde

Svi ljubitelji dobre muzike znaju šta je 'Studentsko ljeto' značilo u bivšoj Jugoslaviji i šta znači Maglaju i Bosni i Hercegovini. Drago mi je da se 51.put družimo i dočekujemo neke nove, mlade muzičke nade i buduće estradne zvijezde“, kazala je na početku press konferencije Eldiina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora i naglasila da je za festival, praktično, sve bilo spremno još u junu mjesecu.

Josip Antunović, član Organizacionog odbora i direktor Doma kulture „Edhem Mulabdić“ kazao je da je za Festival spremno i u onom tehničkom dijelu. „Danas (srijeda op.a.) počela je priprema dvorane, odnosno partera i svi uposlenici vrijedno rade. Slijedi montaža bine, rasvjete, ozvučenja, postavljanje stolica u parter i svega onoga što prati jedan ovakav festiva“, istakao je Antunović.

Prvi učesnici „Studentskog ljeta“ očekuju se već u srijedu, a dolaze iz sedam zemalja – od Austrije do Sjeverne Makedonije. „Ove godine dobili smo najveći broj prijava u historiji Festivala, čak 71. Učesnici su birani putem internog, odnosno javnog poziva, a mogu reći da su svi odlični. Među njima ima učesnika i pobjednika niz regionalnih festivala. Prije tri dana na Ohrid Festu nastupili su Emil Fetahović iz Podgorice i Nikola Zaceski iz Bitole, a dolaze i u Maglaj. Tu su i izviđači iz Zagreba, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada, svih gradova bivše Jugoslavije. Sve su to odlični izvođači koji su pobjeđivali na Ljubljana Festu, koji imaju iskustva nastupa u velikim dvorana kao što je 'Vatroslav Lisinski' i drugim takmičenjima. Mislim da nas očekuju dvije izuzetne festivalske večeri, a sve uz pratnju velikog festivalskog orkestra pod ravnjanjem prof. Amira Muharemovića koji je zajedno sa prof. Amilom Efendić raspisao aranžmane za sve pristigle prijave“, kazao je na press konferenciji prof. Benjamin Hasanić i dodao da će Festivalu prisustvovati i predstavnici Svjetske asocijacije festivala sa kojima će biti potpisan protokol o saradnju što opet otvara mogućnost proširenja broja zemalja učesnica.

Hvala svima koji su proteklih decenija dali doprinos organizaciji Festivala

Veliku podršku i povjerenje Organizacionom odboru dao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. „Svih ovih godina, kako se bliži termin održavanja 'Studentskog ljeta', raste i uzbuđenje. To je nešto što traje više od 50 godina, sigurno je da je u organizaciju uloženo puno, prije svega ljubavi ali i energije. To je dokaz da su naši sugrađani, sve generacije koje su do sada realizovale naše 'Studentsko ljeto', to radili sa punim entizijazmom i ljubavlju, pa s pravom kažemo da je to maglajski brend. U mojim kontaktima sa kolegama puno je onih koji se interesuju za Festival, što je dokaz da je on davno prešao granice Bosne i Hercegovine. Uz vrhunske izvođače i sjajan orkestar vjerujem da nas očekuje fantastična atmosfera i ovo je prilka da pozovemo sve naše Maglajlije da u petak i subotu dođu u sportsku dvoranu. Hvala svim predhodnim generacijama koje su dale svoj doprinos u organizaciji Festivala, a posebno hvala Organizacionom odboru koji je i ove godine vrijedno radio jer puno je posla i aktivnosti koje se rade 'u pozadini'. Plod njihovog višemjesečnog rada vidjeće naši sugrađani ali i gosti Maglaja ove dvije večeri“, istako je načelnik Mahmutagić i dodao da će pristupanje Svjetskoj asocijaciji festivala biti još jedan korak naprijed jačanju brenda „Studentskog ljeta“, jer otvara se mogućnost predstavljanja učesnika iz više zemalja a i priča o maglajskoj Festivalu otićiće dalje u svijet. „Festival najvećim dijelom finansira općina Maglaj, a organizaciju pomaže i niz lokalnih privrednih subjekata. Tu su i sredstva viših nivoa vlasti kroz projekat 'Studentskog ljeta' kojeg kandidujemo različitim ministarstvima“, naglaso je načelnik Mahmutagić.

Za posjetioce spremne brojne nagrade i iznenađenja

Tokom dvije večeri Festivala učesnici će izvesti regionalne ali i svjetske hitove, a o nagradama će odlučiovati Stručni i Žiri akreditovanih novinara te publika u dvorani koja će glasati na inovativan način – putem aplikacije. Predstavnica Maglaja na „Studentskom ljetu“ biće Sara Bradarić koja pjeva na večeri narodne muzike i ovo joj je prvo učešće na jednom Festivalu. Takođe, kako je najavljeno, za posjetioce u dvorani pripremaju se brojna iznenađenja i nagrade. Muzički gosti Festivala su Esad Plavi i Denial Ahmetović, a voditelji će biti Maja Čengić Miralem i Lejla Durmo.

Press konferencija je bila prilika da se iskaže zahvalnost svim sponzorima i pojedincima koji su dali doprinos u organizaciji ovogodišnjeg „Studentskog ljeta“, ali i brojnim medijima, lokalnim i bosanskohercegovačkim, koji su pratili i prate Festival a koji će izvještavati sa festivalskih večeri.

 

N.Br./maglaj.net