Srijeda , 08. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Završen 51. Internacionalni festival ''Studentsko ljeto'' (FOTO)

img

POBJEDNICI FESTIVALA DUNJA MIHAJLOVIĆ IZ BEOGRADA I STEFAN LOPANDIĆ IZ DOBOJA

Dunja Mihajlović iz Beograda i Stefan Lopandić iz Doboja pobjednici su 51. Internacionalnog festivala mladih i nedovoljno afirmisanih pjevača „Studentsko ljeto“ koje je održano u Maglaju. Tokom dvije festivalske večeri publici u dvorani predstavila su se 32 mlada interpretatora iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Oni najbolji iz Maglaja su otišli s nagradama, snovima o uspješnoj estradnoj karijeri ali i željom da nekada ponovno dođu u ovaj grada dobre pjesme i prijateljstava koja se njeguju decenijama. Festivalske večeri u sportskoj dvorani pratilo je oko 2.500 posjetilaca koji su mogli da uživaju u vrhunskim interpretacijama učesnika te muzičkih gostiju večeri Esada Plavog i Deniala Ahmetovića.

Na večeri narodne muzike predstavilo se 15 interpretatora

Večeri festivala počele su podsjećanjem na prošogodišnji, 50. Festival, izvođenjem himne „Studentskog ljeta“ - „Sub castro nostro“ u interpretaciji prof. Benjamina Hasanića te predstavljanjem festivalskog orkestra i solista. Na večeri narodne muzike bio je to virtuoz na harmonici Amer Šehić, a na večeri zabavne muzike prošlogodišnja pobjednica Emina Bajtarević. Festival je otvorio Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. „Svima koji su došli, želim da iz Maglaja ponesu najljepše uspomene kao što su to i ranije činile generacije i generacije mladih učesnika. I ove godine čuće se za Maglaj i naše 'Studentsko ljeto' širom regiona, jer ovaj festival traje više od 50 godina. Želim posebno da se zahvalim mladim volonterima koji su uložili puno truda i energije da sve ovo uspije“, kazao je Mahmutagić. Tokom večeri narodne muzike predstavili su se: Sena Habibija (Mostar), Đuzel Jeleč (Sarajevo), Andrijana Jovanović (Petrovac na Mlavi), Marko Martinović (Novska), Sara Bradarić (Maglaj), Petar Mitrović (Beč), Zoran Pavlović (Bratunac), Lučijano Šečić (Zagreb), Dunja Mihajlović (Beograd), Anđela Paležnica (Bosanski Šamac), Nikola Milenković (Beograd), Meris Karamustafić (Sarajevo), Amna Jusić (Tuzla), Marko Križanović (Subotica) i Matea Brkić (Karlovac). Stručni žiri kojeg su činili: Jovan Adamov, kompozitor, producent, dirigent i aranžer iz Novoga Sada (predsjednik), prof. Enisa Hajdarević-Šojko, muzička urednica BH Radija 1 i prof. Ahmo Muharemović, akademski muzičar, prvu nagradu dodijelio je Dunji Mihajlović, drugu Matei Brkić, a treću Anđeli Paležnica. „Važan je ovaj festival za sve oni koji se počinju ozbiljno baviti muzikom. Čula sam samo najljepše o Maglaju i Festivalu i velika mi je čast što sam se mogla predstaviti ovdje. Osvojiti dvije nagrade u Maglaju veliki je uspjeh“, izjavila je Dunja Mihajlović kojoj je, pored nagrade Stručnog žirija pripala i Statua Festivala.

Žiri novinara u sastavu: Hajdar Arifagić, penzionisani novinar „Oslobođenja“ koji decenijama prati Festival, Emir Škrijelj, novinar MRT-a i Mahir Čaušić, direktor RTV Maglaj prvu nagradu dodijelio je Amni Jusić, drugu Dunji Mihajlović, a treću Zoranu Pavloviću. „Bilo je predivno pjevati u Maglaju i mogu samo da pozovem sve koji žele, da obavezno dođu na ovaj festival o kojem sam čula samo najljepše. Iz muzičke sam porodice, a i moj amidža nekada je učestvovao na 'Studentskom ljetu'“, kazala je Amna Jusić kojoj je pripala i nagrada „Selver Pašić“ za najbolju interpretaciju sevdalinke.

Publika u dvorani, koja je glasala na inovativan način putem aplikacije, najviše glasova dala je Matei Brkić, druga po broju glasova bila je predstavnica Maglaja Sara Bradarić, a treći je bio Zoran Pavlović. „Svi mi priželjkujemo nagrade, ali meni je bio cilj doći u Maglaj i upoznati mlade ljude kojima pjesma puno znači kao i meni. Hvala publici i žiriju na nagradama, jer je konkurencija bila baš jaka“, rekla nam je Matea Brkić. „Utisci su fantastični. Drago mi je što sam stekla novo iskustvu, upoznala puno mladih ljudi, a nagradom sam jako zadovoljna. Već sam dobila i pozive za učešće na drugim festivalima“, izjavila je Sara Bradarić.

Na večeri zabavne muzike predstavilo se 17 interpretatora

Tokom druge festivalske večeri publika u sportskoj dvorani mogla je čuti 17 vrhunskih interpretatora, pa su Stručni i Žiri novinara imali vrlo težak zadatak – odlučiti o dobitnicima nagrada. Učesnici su bili: Ema Durić (Sarajevo), Adi Begić (Kakanj), Ognen Zdravkoski (Skopje), Julian Veliss (Maribor), Marta Stanković (Vlasotince), Ajda Lacković (Kranj), Damjan Stoimenovski (Makedonska Kamenica), Anja Prodan (Prijedor), Milorad Petrović (Jagodina), Adna Dervišević (Ilijaš), Divna Fores (Novi Sad), Marija Georgiev (Dimitrovgrad), Nikola Zaceski (Bitola), Emil Fetahović (Podgorica), Mite Stoilkov (Skopje), Bojan Lazin (Novi Sad) i Stefan Lopandić (Doboj). Prvu nagradu Stručnog žirija osvojo je Stefan Lopandić, drugu Julian Veliss a treću Adna Dervišević, kojoj je Žiri novinara dodjelio svoju prvu nagradu. Drugo mjesto po ocjeni Žirija novinara osvojio je Adi Begić, a treće Mite Stoilkov. „Bilo mi je jako lijepo u Maglaju, imala sam jaku energiju od publike i osjećala sam se fenomenalno. Sada mi slijedi učešće na takmičenju 'Superstar' u Hrvatskoj i učešće na još nekim festivalima“, najavila je Adna Dervišević. „Zadovoljan sam nastupom i jako sam sretan zbog nagrade. Iskreno, nisam je očekivao iako se mi svi nadamo nekoj nagradi kada dođemo da se takmičimo. Za nastup u Maglaju odabrao sam lijepu, italijansku baladu 'Due vite' i vjerujem da su svi osjetili moju emociju. Posebno sam sretan jer sam imao priliku da me prate vrhunski muzičari“, izjavio je pobjednik Festivala Stefan Lopandić nakon dodjele nagrada. Publika je najviše glasova dala Emi Durić, druga je bila Ajda Lacković, a treći Adi Begić. „Nisam u Maglaj došla da se takmičim, nego da se upoznam nove ljude, da mi bude lijepo i steknem novo iskustvo. Ovo mi je prvi festival ovakve vrste, a i u buduće se planiram baviti muzikom“, poručila je Ema.

Riječ onih koji decenijama prate „Studentsko ljeto“

Jovan Adamov i Hajdar Arifagić decenijama prate „Studentsko ljeto“ koje je ušlo u šestu deceniju svoga postojanja. „O nagrada smo odlučivali po najstrožim kriterijima, a ocjenjivali smo interpretaciju i kompletan nastup. Na svakom festivalu imate zadovoljne i one manje zadovoljne, oni što su nagrađeni su prezadovoljni, a oni koji nisu, mislim da moraju biti zadovoljni, jer ovo je prestižan festival i praktično, svi koji su se popeli na pozornicu su i nagrađeni. Neka i dalje rade na sebi, nastupaju na drugim festivalima, ali i neka ponovno dođu u Maglaju“, poručio je Adamov. „Maglajsko 'Studentsko ljeto' je prestižno i ključno mjesto za mlade pjevače ukoliko žele da se popnu na profesionalnu estradnu scenu. Dvije večeri festivala obilježili su fantastičan, profesionalni orkestar i dobra pjesma“, dodao je Arifagić.

Festivalski orkestar pratio sve učesnike

Maglajsko „Studentsko ljeto“ od drugih festivala razlikuje se i po tome što svi učesnici pjevaju bez matrice i uz pratnju festivalskog orkestra. Ove godine orkestar je sa pratećim vokalima brojao 27 članova. Ponovno je prof. Amir Muharemović okupio vrsne muzičare, a zajedno sa prof. Amilom Efendić raspisao je i aranžmane za sve učesnike. Mnogi su za festivalski orkestar imali samo hvalospjeve. „Velika je čast biti uz i iza mladih i neafirmisanih pjevača, koji kada izađu na scenu trebaju veliku podršku. Drago mi je zbog svih pohvala koje smo dobili, a posebno od onih koji nisu od struke jer oni su u principu naša najveća publika“, izjavio je prof. Amir Muharemović.

Brojni mediji pratili i izvještavali sa Festivala

Zahvaljujući brojnim medijima, koji su pratili Festival, iz Maglaja su otišle najljepše priče. Izvještavali su: BHRT, RTV Makednoje i „Nova Makedonija“, RTV Vojvodine, Radio M, RTV Maglaj i Internet portal grada Maglaja maglaj.net. Voditeljice festivala bile su Maja Miralem i Lejla Durmo.

„Studentsko ljeto“ postalo je dijelom Svjetske asocijacija festivala

Tokom ovogodišnjeg Festivala Marjan Kataroski, predsjednik Svjetske asocijacije festvala i Mirsad Mahmutagić, načelnik opčine, potpisali su pristupnicu kojom je „Studentsko ljeto“, kao jedini festival iz BiH, postalo dijelom asocijacije. Poziv za članstvo uslijedio je nakon odlično organizovanog 50.Festivala. „Pobjednicima maglajskog Festivala otvaraju se vrata za učešće na najvećim festivalima u svijetu, ali i da mladi pjevači iz cijelog svijeta učestvuju na 'Studentskom ljetu' već naredne godine. Zadnji festival koji je Svjetska asocijacija festivala organizovana bio je u Kirgistanu“, pojasnio je Kataroski.

Organizacioni odbor Festivala zadovoljan

Organizator i pokrovitelj „Studentskog ljeta“ je općina Maglaj, suorganizator Dom kulture „Edhme Mulabdić“, a Zlatni sponzor je kompanija Natron-Hayat. Organizaciju su pomogli brojni privrednici i pojedinci. Festival su pratili i gosti općinskog načelnika Mahmutagića ministri u Vladi Federacije BiH i Vladi ZDK. „Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg Festivala, volonterima i Organizacionom odboru. Drago mi je da smo imali i veći medijsku podršku, jer to govori da iz godine u godinu idemo samo naprijed. Imali smo priliku da čujemo sjajne izvođače, impresivan orkestra na sceni, sve je bilo u znaku mladosti i vrhunske pjesme. Sretan sam da brojni gosti iz Maglaja odlaze zadovoljni i hvale nas Maglajlije kao odlične domaćine“, istakao je Mahmutagić. Nakon što se spustila zavjesa na 51.“Studentsko ljeto“ zadovoljni su i članovi Organizacionog odbora, predsjednica Eldina Mehinagić i članovi Arnela Tumbić, prof. Benjamin Hasanić i Josip Antunović.

Kada vam učesnici koji su pjevali na niz festivala, brojni gosti, predstavnici Svjetske asocijacije festivala kažu da je maglajski festival nešto najbolje što su mogli vidjeti, dovoljno govori koliki je trud uložen proteklih mjeseci. Mi možemo biti zadovoljni da je 51.Festival uspio kao i svih 50 do sada“, kazala nam je Eldina Mehinagić i najavila da sada slijedi analiza ovogodišnje manifestacije te planiranje 52.Festivala. „Svakako ćemo analizirati šta bi moglo da se poboljša za naredne festivale i već imamo neke ideje. Mnogi nam sugerišu da bi trebali modernizovati festival, da se nismo pomakle dalje od njegovog prvobitnog koncepta. Mi želimo da festival živi u duhu kao što je bio nekada, želimo da osjetimo muziku uživo, da se publika lijepo osjeća, a pristupnica Svjetskoj asocijaciji festivala dovoljno govori da smo festival koji čuva svoju tradiciju“, izjavila je Eldina Mehinagić i najavila da bi se u Maglaju uskoro moglo organizovati i veče evergreena jer se kroz ovogodišnji festival osjetilo da mladi rado izvode kompozicije 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka.



N.Br./maglaj.net