Četvrtak , 09. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Počeo upis u Opću biblioteku Maglaj za novu kalendarsku godinu (FOTO)

img

ČITAOCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 50.000 BIBLIOTEČKIH JEDINICA

Sadržaji, koje je Opća biblioteka Maglaj organizovala tokom godine koju ispraćamo, privukli su ukupno blizu 5.000 posjetilaca, a prednjače mladi ljudi, koji su u konačnici i najvažniji korisnici bibliotečkih usluga. Plan u 2023.godini bio je realizovati „Mulabdićeve dane kulture“, ljetne radionice i još neke sadržaje, ali na radost svih uposlenih i korisnika, plan je daleko premašen. Broj program koji je ralizovan u ovoj kulturnoj ustanovi je mnogo veći, sadržaji su bili raznovrsni i svako je od građana mogao naći nešto za sebe. Novi sadržaji bili su takmičenje u memorisanju, brojni gosti biblioteke privukli su pažnju Maglajlija, a odata je počast dvojici vrsnih, preminulih, književnika – Dževadu Karahasanu i Marku Vešoviću, koji su svojevremeno bili gosti ove ustanove, a njihova djela uvijek su među najtraženijim za čitanje.

Mi u biblioteci smo jako zadovoljni jer je Maglaj jedan od svijetlih primjera njegovanja kulture čitanja, posebno što sve češće čujemo da se u Bosni i Hercegovini malo ili nedovoljno čita. U oba odjeljenja imamo upisanih nešto više od hiljadu čitalaca, što je gledano na ukupan broj stanovnika i u poređenju sa ostalim bibliotekama u većim sredinama, dobar broj. Posebno smo zadovoljni brojem dolazaka tokom godine jer radi se i stvarnim čitaocima. Biblioteka trenutno raspolaže sa nešto više od 50.000 bibliotečkih jedinica od čega je oko 35.000 uvedeno u sistem COBIS, dok se ostale nalaze u procesu obrade. Sav aktivni fond koji korisnici najčešće čitaju već je u COBIS-u. Iskoristila bih priliku da pozovem sve one koji vladaju savremenim tehnologijama da preuzmu dostupnu COBIS aplikaciju na svoje mobitele, na svojim članskim karticama imaju QR kod koji mogu skenirati pa u ulaskom na web stranicu COBIS-a mogu rezervisati knjigu koja im je potrebna“, izjavila je za naš portal Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Opće biblioteke.

U 2023.godini u bibliteci je kupljeno oko 1.100 knjiga a putem donacija i poklonom Fondacije za bibliotečku djeltanost dobili su još toliko. „Naši sugrađani, ali i građani iz drugih sredina često nas obraduju vrijednim i rijetkim izdanjima. Tako smo nedavno dobili desetak knjiga koje pripadnoj specijalnoj zbrici stare i rijetke knjige, radi se o izdanjima koja su štampana 1900.godine pa i 1800.godine – to je za nas veliko bogatstvo“, dodala je Bunjevac-Salkić.

Upis u biblioteku za narednu kalendarsku godinu počeo je 15.decembra i to je posebno važno doba godine u ovoj ustanovi. Cijena upisnine u oba odjeljenja je 20 KM, a za penzionere i kolektivne upise osnovaca i srednjoškolaca 10 KM. Kako je naglasila naša sagovornica, u biblioteci će imati razumijevanja i za sve one ne mogu platiti upisninu. „Nadamo se da ćemo svim našim korisnicima i u 2024.godini moći ponuditi kvalitetne sadržaje, da će na našim policama naći knjige koje ih zaista interesuju, koje će ima pomoći ne samo da se relaksiraju i zabave nego i da mnogo toga nauče i da uzmu knjigu kao lijek o čemu se danas mnogo govori. Često govorimo o biblioterapiji, o tome da tražimo literaturu koja nam pomaže da se opustimo u vremenu koje je vrlo stresno. Čitanje je zaista korisno na bezbroj načina“, poručila je na kraju razgovora direktorica Nina Bunjevac-Salkić.

Kraj ove godine u biblioteci će završiti učešćem u „Maglajskoj zimskoj čaroliji“ koju organizuje općina Maglaj. U ponedjeljak, 25.decembra u biblioteci će se čitati bajke za djecu vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Naravno, ni ove godine nije izostalo specijalno, praznično ukrašavanje pa će novogodišnji izgled oduševiti sve one koji posjete biblioteku. Početak nove kalendarske godine obilježiće tradicionalni „Mulabdićevi dani kulture“ i to 21.po redu.

 

N.Br./maglaj.net