Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Otvoren kabinet za neurofeedback uređaj u Domu zdravlja Maglaj


img

 

Svečano je započelo obilježavanje 18. septembra- Dana općine Maglaj. Danas je u Domu zdravlja otvoren kabinet za neurofeedback uređaj, a vrpcu su presjekli općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, direktorica Doma zdravlja dr. Nejra Medžić-Nalić i jedan od inicijatora, Senad Šehić.

Dom zdravlja Maglaj je tako prva javna zdravstvena ustanova koja ima neurofeedback uređaj u ovoj regiji.

Krajem jula mjeseca prošle godine pokrenuta je kampanja prikupljanja sredstava za kupovinu neurofeedback uređaja pod nazivom ''Otvorimo vrata zajedno'', koju su zajedno osmislili i realizovali naši sugrađani Senad Šehić, Saša Stanić i Haris Mahmutagić.

Najprije je Senad Šehić, vijećnik u Općinskom vijeću Maglaj u martu mjesecu iste godine pokrenuo inicijativu u cilju pomoći djeci i roditeljima koji imaju potrebu za ovakvim tretmanima ali i poboljšanje uslova za rad u postojećem Centru za rani rast i razvoj djece koji djeluje pri Domu zdravlja Maglaj. Za nabavku uređaja, za godinu dana koliko je trajala kampanja, prikupljeno je oko 25.500 KM.

Akciju su podržali brojni donatori, a danas su zahvalnice dodijeljene: Herceg d.o.o. Maglaj, "Excel Assemblies BH" d.o.o., "Natron-Hayat" d.o.o. Maglaj, Bipas Sistem d.o.o. Sarajevo, Dobojputevi, Odbojkaški klub Maglaj, Općina Maglaj, HM-Promet, Bosanska islamska kulturna zajednica iz Kölna, HIFA - OIL d.o.o. Tešanj, Abdi Ibrahim BH Sarajevo, Gradska uprava Grada Sarajeva, MAGNET Studio d.o.o., UM "Pod našom tvrđavom-Sub Castro Nostro" Maglaj, Asmir Šahinović, Napredak Transpromet d.o.o. Žepče, Džino Moševac, Efco-Nat, Alu Wood Inžinjering i Comtrade distribution.

U ime grupe građana koja je vodila cijelu akciju obratio se Saša Stanić.

„Zaista veliki broj ljudi nije znao da imamo djecu, svoje sugrađane kojima jako malo treba da  se vrate u normalan život, da mogu razgovarati i komunicirati. Često prođemo gradom, vidimo djecu i većina kaže pogledaj čudno dijete. To dijete nije čudno, nego je u svom svijetu. Ovaj uređaj koji smo nabavili pomoći će im da uđu u naš svijet. Ovo je stvarno velika stvar za naš grad, za naš Centar i za našu djecu“, kazao je Stanić.

Direktorica Doma zdravlja dr. Nejra Medžić-Nalić zahvalila se inicijatorima, kao i svim donatorima, načelniku i službama na doprinosu za ovaj značajni projekat.

„U ime svih uposlenika Doma zdravlja Maglaj i u svoje lično ime zaista veliko hvala inicijatorima, svim donatorima kloji su nam omogućili da se danas desi ovako jedan lijep događaj. Želim da se zahvalim općinskom načelniku i službama koji su omogućili da opremimo kabinet za neurofeedback uređaj. Naš Centar za rani rast i razvoj postoji već četiri godine i nažalost sve veći broj djece postaju naši korisnici. Mi smo prva i jedina javna zdravstvena ustanova koja će pružati ovakvu vrstu usluga. Na to smo zaista ponosni“, kazala je Medžić-Nalić.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić kazao je da se nada da će korištenje ovog uređaja zaista dati pozitivne rezultate za djecu.

„Želim se prvo zahvaliti svim inicijatorima koji su učestvovali i pokrenuli ovaj projekat, a zatim svim donatorima koji su podržali ovu akciju. Nažalost, aparat je neophodan, ali se nadam  da će biti u punoj funkciji i imati pozitivne rezultate, te da će mnogo pomoći našoj djeci“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Mr. Samra Jusufbašić istakla je značaj neurofeedback uređaja za djecu, ali i odrasle, te objasnila na koji način on zapravo radi.