Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Ministrica Draženka Subašić prisustvovala tematskoj sjednici Privrednog savjeta općine Maglaj


img

 

Na temu „Obrazovanje i potrebe tržišta rada“ danas je održana sjednica Privrednog savjeta općine Maglaj, kojoj je prisustvovala i Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona sa saradnicima.

Cilj sjednice je bio informisanje i iniciranje aktivnosti za prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada na nivou lokalne zajednice, uz partnerski odnos Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i poslodavaca.

Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, istaknula je važnost upućivanja roditelja i učenika u potrebe tržišta rada.

„Danas smo se sastali da zajedno sa privrednicima vidimo šta je općini Maglaj potrebno od stručnih kadrova, te da pokušamo obrazovni proces prilagoditi tim potrebama. U ovom mjesecu se rade profesionalne orijentacije učenika devetih razreda, te zaista je potrebno da se roditelji i učenici upute u to šta su potrebe tržišta. Cilj svakog djeteta je nakon završetka školovanja pronaći čim prije posao i postati samostalan čovjek u našoj državi, a na privrednicima je da vide šta im treba, kako bi ostali i zaposlili se“, istaknula je ministrica Subašić.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je kako se iskazala potreba za novim smjerovima u srednjoj školi koji bi zadovoljili potrebe tržišta rada.

„Kroz ranije sjednice Privrednog savjeta Općine Maglaj iskazala  se potreba za uvođenjem nekih novih smjerova u srednjoj školi, kako bi se zadovoljilo tržište rada, odnosno zahtjevi naših privrednika. Odlučili smo da pozovemo ministricu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, kako bismo konkretno razgovarali o mogućnostima zadovoljavanja potreba naših privrednih subjekata“, rekao je Općinski načelnik.

Nesib Serhatlić, član Privrednog savjeta općine Maglaj, rekao je kako su trenutno neophodna proizvodna zanimanja.

„Tema današnjeg sastanka je zaista bila konkretna. Razgovarali smo kako uskladiti potrebe privrede sa tržištem rada. Smatram da još uvijek ne postoji usklađenost između obrazovanja i potreba radne snage. Zaista na području općine Maglaj nam treba dosta proizvodnih kadrova, koji će raditi proizvodna zanimanja kao što su: zidari, tesari, armirači, stolari, kuhari, konobari i slično“, rekao je Serhatlić.

Na kraju, usaglašeno je formiranje zajedničke radne grupe, sastavljene od predstavnika Općine Maglaj, Mješovite srednje škole Maglaj i Privrednog savjeta, koja će u narednom periodu preporučiti konkretne mjere za unapređenje i prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta rada.