Subota , 20. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Maglajlija Anadin Suljaković na golu HSG Wetzlar do 2026. godine (FOTO)

img

Mladi rukometaš i u naredne četiri godine u dresu zeleno-bijelih

Nakon još jedne uspješne sezone u dresu njemačkog HSG Wetzlar, talentovani golman ponikao u maglajskoj školi rukometa Anadin Suljaković (24), odmara u rodnom gradu. Kako nam je priznao, pravi odmor za njega je trajao tek šest dana, a nakon toga svaki radni dan trenira dva puta dnevno kod velikog stručnjaka, doktora nauka u oblasti sporta, Adija Mujičića koji brusi formu mogih uspješnih sportista. Želja mu je da spremno dočeka sredinu jula i početak priprema u njemačkom bundesligašu čiji će dres nositi i u naredne četiri godine.

Ostavrila mu se želja da zaigra u Bundesligi

Prije tri godine Suljaković je iz Katar došao u Njemačku, tačnije HSG Wetzlar, čiji dres je do odlaska u Flensburg nosio i Benjamin Burić. „Kada sam došao, Wetzlar je već imao dva golaman u prvoj ekipi, Ivaniševića i Klimpkea, ali uvijek im je bio potreban treći golman koji će se 'prekaliti' kroz drugu ekipu Wetzlara koja igra u trećoj ligi, ali i u slučaju povrede zamijeniti golamana prvog tima. Pristao sam na ono što su mi ponudili jer meni je cilj bio doći u Njemačku, znao sam da mogu napredovati. Stalni sam trenirao sa prvim timom, imao golmanske treninge sa Jasminom Čamdžićem, branio sam sedam mjeseci za drugi tim, ali uskakao sam i u prvi tim kada je bilo potrebmo i odigrao desetak utakmica. S druge strane imao sam punu minutažu sa drugim timom Wetzlara“, ispričao nam je Anadin i nastavio. „U februrau 2020.godine dobio sam ponudu da zaigram u drugoj ligi za EHV AUE. U Bundesligi postoji ta mogućnost da mladi igrači do 23 godine ne sjede na klupi nego da zaigraju na posudbu za neki drugi klub. I ja sam iskoristio tu priliku, ali sam ostao golman Wetzlara i uskakao kada bi jedan od dva golmana bio povrijeđen. Imao sam dobru sezonu u drugoj ligi i desetak kvalitetnih utakmica sa prvim timom Wetzlara“.

Prošle godine Suljaković je potpisao trogodišnji ugovor sa Wetzlarom, ali kako se odlično pokazao kako u prvoj, tako i u drugoj ligi, produžio je ugovori do 2026.godine uz znatno bolje uslove. „Radujem se što ću još četiri godine igrati za zeleno-bijeli tim, prilika je to da se još više poboljšam i dokazujem. Prezadovoljan sam klubom, saigračima, trenerima, osobljem u klubu, sportskim direktorom i naravno glavnim gazdom kluba. Drago mi je i da smo pandemiju korona virusa ostavili iza sebe. Od prošle sezone imao novog trenera, mladog Benjamina Matschkea koji je nakon desetak godina zamijenio Kaia Wandschneidera. Ben je željan dokazivanja, ima novu viziju rukometa, treninga, regeneracije, on nama nije samo trener nego i psiholog, voli raditi sa mladim igračima pa zato u narednu sezonu ulazimo sa vrlo mladom ekipom, a ja sam sa svoje 24 godine među starijim igračima“, dodao je kroz smijeh. Priča nam da se u Wetzlaru dokazao za ove tri godine, ustabilio, ima odličan odnos sa navijačima, okružen je dobrim ljudima. „U klubu, kada se dovode novi igrači, prvo se gleda kakvi su ljudi pa tek onda rukometaši. Kada sam došao u novu sredinu Jasmin Čamdžić mi je rekao: 'Ja ne idem u rat sa dobrim vojnikom, nego dobrim čovjekom'“.

Za Evropu nedostajalo tek malo više iskustva

HSG Wetzlar sezonu je završio na sedmom mjestu. Prvi dio sezone bio je najbolji u historiji kluba, a ekipa je bila peta na tabeli. Nakon prva dva kola, zaredalo se 12 utakmica u kojima je Wetzlar postigao 10 pobjeda, kako na domaćem tako i na gostujućem terenu. „Drugi dio sezone nije bio tako dobar kao prvi. Nedostajalo je iskustva, a kao da smo se uplašili prilike zaigrati u Evropi. Novi trener zna da ekipa sa mladim igračima, koji su željni dokazivanja, ima kapacitet zaigrati na višem nivou“, ispričao nam je Anadin. U Njemačkoj je izuzetno zadovoljan jer je ostvaro svoj san da igra u Bundesligi gdje su sve ekipe od prve do posljednje vrlo kvalitetne i nema tu nekih velikih razlika. Ambicije su mu da jednom zaigra među pet najboljih rukometnh ekipa Njemačke. „Ono što je najvažnije igram, pružam dobre partije i imam dosta dobru minutažu“, ispričao nam je Anadin i dodao da klub u kojem je ponikao, prati kada god može. Drago mu je da će i naredne godine biti član Premijer lige.

Osvojio i veliki trofej sa reprezentacijom Katara

Sa reprezentacijom Katara, Anadin Suljaković osvojo je prvo mjesto na prvenstvu Azije. „Neposredno pred dolazak na prvenstvo bio sam negativan na koronu. Golman reprezentacije Katara Bilal Lepenica odradio je odličan posao, a ja sam u stavu bio u posljednje tri utakmce na turniru. Slijedi nam Svjetsko prvenstvo početkom naredne godne“, najavio je Suljaković.



N.Br./maglaj.net