Utorak , 16. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Organizovan 9. Međunarodni memorijalni turnir u odbojci na pijesku ''Jasenko Softić'' (FOTO)

img

POBJEDNICI TURNIRA ANTONIO I ILIJA FILIPOVIĆ ("NON STOP ASK") TE ANĐELKA RADIŠKOVIĆ I TAMARA ĐAPA ("PIZZERIA 4M-2")

Dodjelom nagrada i priznanja najboljim, spustila se zavjesa na 9. Međunarodni memorijalni turnir u odbojci na pijesku „Jasenko Softić“. Organizator – Odbojkaški klub „Maglaj“, sudeći prema ocjeni takmičara i posjetilaca, može biti jako zadovoljan, a većina učesnika Maglaj je napustila s riječima: „Vidimo se iduće godine!“. Kako su to i najavili, gledala se vrhunska odbojka na pijesku uz dobru zabavu uz DJ Ruvexa. Generalni pokrovitelj turnira bila je općina Maglaj, a organizaciju su pomogli brojni sponzori i partneri turnira. Nagrade najboljim u muškoj i ženskoj konkurenciji uručili su članovi Jasenkove porodice: otac Ešref, sestra Lara i njegova djeca Merima i Davud, a sve ove godine porodica Softić je i najveća podrška organizatorima.

Na turniru učestvovala i ekipa iz Crne Gore

Turnir je u muškoj i ženskoj konkurenciji okupio 23 ekipe iz 15-tak gradova Bosne i Hercegovine, a u Maglaj su doputovale i Ruskinje Irina Nosova i Mira Mukhametzianov, koje odbojku na pijesku igraju u Tivtu (Crna Gora). „Upravni odbor Odbojkaškog kluba „Maglaj“, porodica i prijatelji Jasenka Softića inicirali su da se organizuje ovakav Turnir prijateljstva u odbojci, u znak sjećanja na svog dugogodišnjeg člana, igrača i odbojkaškog sudiju, profesora u Mješovitoj srednjoj školi, velikog čovjeka, prerano preminulog Jasenka Softića. Prvi memorijalni turnir odbojke u pijesku „Jasenko Softić“, 2013.godine organizovali su zajedno UG „Umero“ Maglaj i Odbojkaški klub „Maglaj“. Svim ekipama želimo puno sreće i uspjeha, da turnir protekne u fer i sportskom duhu, bez povreda i neka pobjede najbolji!“, kazao je učesnicima Irfan Suljakovć, predsjednik Upravnog odbora Odbojkaškog kluba „Maglaj“.

Subota je bila rezervisana za takmičenje u muškoj konkurenciji, a zbog visokih temperatura, pauza je bila u najtoplijem dijelu dana, pa su susreti koji su odlučivali o konačnom plasmanu igrani pod reflektorima i u kasnim noćnim satima, što je bilo posebno atraktivno. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojila je ekipa "Non Stop ASK" koju su činila braća Antonio i Ilija Filipović iz Odžaka, inače debitanti na maglajskom turniru. „Uvijek težimo najbolje pa smo i u Maglaj došli sa ambicijom da osvojimo turnir. Svakome bih preporučio da dođe i zaigra na ovom turnir, ambijent je fantastičan“, kazao je Ilija. „Sve je bilo super, od organizacije, uslova do sudija. Jedino što je bilo baš jako toplo“, dodao je Antonio.

Drugo mjesto osvojila je ekipa "Dedice" za koju su nastupali Adnan Hurtić i Damir Mahmutović iz Sarajeva. Damir je sa svojih 40 godina bio i najstariji učesnik turnira. „Nije bilo lako igrati po ovoj vrućini, ali uvijek s radošću prihvatim poziv za ovaj turnir. Prije nekoliko godina osvojio sam ga u paru sa Adijem Osmanovićem, a sada sam radio prihvatio Adnanov poziv jer volim doći u Maglaj i igrati na turniru koji mi jedan od najomiljenijih u cijeloj sezoni“, ispričao nam je Damir. Adnanu je ovo bilo treće učešće na turniru. „Posljednji put sam u Maglaju bio prije četiri godine pa mi je drago da sam ove godine ponovno na turniru. Razlika je ogromna kao u organizaciji tako i u infrastrukturi“, dodao je Adnan.

Treće mjesto je osvojila ekipa Herceg d.o.o. za koju su nastupali Kenan Fejzić i Amar Hasanović iz Srebrenika, inače prošlogodišnji pobjednici turnira. Nažalost, Amar se povrijedio u meču koji je odlučivao o plasmanu u finale, što je bio veliki hendikep za ovu ekipu.

Iz godine u godinu turnir je sve bolji i bolji, kako u pogledu organizacije tako i kvalitete ekipa. Vidim da je i pijesak bolji nego prošle godine, tu su i svlačionice, tuševi, sve pohvale organizatoru“, ispričao nam je Kenan Fejzić.

Uzbuđenja nije manjkalo ni u ženskom dijelu turnira koji je u nedjelju okupio 12 ekipa. Podršku učesnicama turnira, a posebno svojim kolegicama iz bh odbojkaške reprezentacije, dala je i reprezentativka Edina Selimović koja je s pažnjom pratila mečeve na turniru. „Žao mi je što me povreda spriječila da učestvujem na turniru, ali nadam se da ću doći iduće godine“, ispričala nam Edina i nastavila. „Drago mi je što vidim da je odbojka na pijesku sve popularnija i da se organizuju brojni turniru. Nadam se da će u narednim godinama turnir u Maglaju imati veću podršku da bi i organizatorima bilo lakše. Njima sve pohvale za ovakvu organizaciju“.

Oduševljene su bile i gošće iz Crne Gore, Irina Nosova i Mira Mukhametzianov. „Divno je zaista, nismo očekivale ovakav kvalitet i fantastičnu organizaciju. Imale smo sve na raspolaganju, smještaj, odličnu uslugu, domaćini su bili jako ljubazni, organizacija je bila fanstastična. I u Crnoj Gori pričaću o turniru na kojem smo učestvovale“, kazala nam je Mira.

Pobjednice ovogodišnjeg turnira su Anđelka Radišković iz Doboja i Tamara Đapa iz Banja Luke, koje su činile ekipu "Pizzeria 4M-2". Anđelka je proglašena i najboljom igračicom turnira. „Čule smo od kolegica koje su dolazile ranije, da je izvrsna organizacija i da se organizatori potrude da svima bude odlično. Sigurno je da bi i iduće godine voljele doći“, kazala je Tamara. „Nakon dugo godina vratla sam se na pijesak. Tokom ljeta često imamo i reprezetativne obaveze, ali evo, ove godine smo Tamara i ja uspjele doći na turnir u Maglaj, ali i na nekoliko drugih turnira koji su bili u našu korist“, dodala je Anđelka.

Srebrom su se okitile Jelena Šakotić i Sanja Udovčić iz Banja Luke, a nastupale su za ekipu "Sirovina Eko - MK Stršljen", dok je treće mjesto osvojila ekipa "Pizzeria 4M" za koju su nastupale Elma Karabegović iz Maglaja i Ljubica Šarkanović iz Dervente.

Učestvovale i mlade maglajske odbojkašice

A boje Maglaja na turniru branile su i četiri ekipe sastavljene od članica Odbojkaškog kluba Maglaj: Irna Nalić, Medina Bajrić, Ena Halilović, Nadina Mujkanović, Lamija Karabegović, Najda Mulalić te Amra Mustabašić i Šejla Omić, koje su i najdalje otišle tokom turnira. Iz šest mečeva imale su četiri pobjede i dva poraza. „Šejla i ja smo jako zadovoljno, dale smo sve od sebe da postigemo najbolji rezultat. Lijepo je bilo gledati i kao igraju bh reprezentative“, rekla je Amra. „Turnir je bio jako težak i ja sam sretna što smo došle ovako daleko. Sljedeće godine možda budemo bolje“, poručila je Šejla. Većinu susreta na turniru sudio je Mario Ninković uz pomoć Emira Obralića, koji je bio na čelu Organizacionog odbora ovogodišnjeg turnira. „Izuzetno smo zadovoljni odzivom i kvalitetom prikazane odbojke kako u muškom, tako i u ženskom dijelu turnira. Mi smo zadovoljni kao i učesnici, a vjerujem i Maglajlije. Trudili smo se da turnir bude dobro organizovan, da nikom ništa ne nedostaje i da budemo dobri domaćini, kako smo to i navikli. Učinićemo se da iduće godine budemo još bolji“, poručio je Obralić.

O Jasenku Softiću...

Poratne 1996.godine, Jasenko – tada gimnazijalac, počeo je trenirati odbojku pod vođstvom trenere Drage Bubala, Mirsada Kotorčića i Ibrahima Mulahasanovića. Do 2000.godine bilježi nastupe za juniore i kadete Odbojkaškog kluba „Maglaj“, a za seniore od 2001. do 2009.godine, kada se opredjeljuje za rad u odbojci i to kao

odbojkaški sudija. U periodu 2003. do 2008.godine radi kao prevodilac u “Balkanactie van de Gemeenten“, Terenski ured Maglaj, te na koordinaciji rada sa nevladinim organizacijama, vladinim institucijama i implementaciji raznih projekata. Nakon diplomiranja na Saobraćajnom fakultetu, 2011.godine zaposlio se kao profesor u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj. Teška bolest, nažalost, prekinula je sve njegove snove i planove. U 33.godini izgubio je bitku sa teškom bolešću. U borbi da pobijedi opaku bolest , u pomoć su priskočili mnogi znani i neznani ljdi iz cijele Bosne i Hercegovine, ex Jugoslavije i Evrope, prijatelji, Maglajlije, radni kolektivi, sportski klubovi, ali smrt je bila jača. Sjećanje na Jasenka čuva se i organizacijom turnira u odbojci na pijesku koji nosi njegovo ime.





N.Br./maglaj.net