Petak , 29. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Sportski vikend: Rezultati maglajskih klubova

img

U novoj sezoni Premijer rukometne lige BiH odigrani su prvi mečevi. Ekipa RK Maglaj gostovala je u Bugojnu, ekipi RK Iskra. Romantičari su poraženi golom razlike, a susret je završen rezultatom 24:23. Kako je objavljeno na zvaničnoj FB stranici RK Maglaj, maglajski rukometaši borili su se do zadnjeg trenutka, a nisu odustajali ni kada su domaćini na početku drugog poluvremena imali četiri gola prednosti.

Odigrani su susreti petog kola Prve nogometne lige Federacije BiH. Puni plijen sa gostovanja donijeli su nogometaši BFK SIMM BAU. Susret FK Radnički – BFK SIMM BAU završen je rezultatom 0:1.

Vikend je bio rezervisan i za mečeve petog kola Druge federalne nogometne lige – centar. Moševac i Žepče 1919 su remizirali 1:1, a remijem je završen i meč Ilijaš – Natron 2:2.

Odigrani su i susreti četvrtog kola Nogometne lige ZDK. Ekipa Novog Šehera na stadionu pod Lipićem ugostila je tim Fortune, a susret je završen rezultatom 3:7.

Selekcija RK Maglaj, dječaci godišta 2008.i mlađi, po treći put je osvojila Međunarodni turnir "Stanko Sivrić" u Međugorju. U finalu su maglajski dječaci pobijedili selekciju RK Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje rezultatom 28:25. Do finala, pobijedili su Čapljinu 25:17, Izviđač 21:15 i Stolac 45:11, a u polufinalu Međugorje 24:18. Član pobjedničke ekipe, Rijad Halilović proglašen je najboljim igračem turnira u Međugorju. Na turniru, RK Maglaj nastupio je i sa dvije ekipe dječaka godište 2010.i mlađi. Ekipa Maglaj 1 osvojila je drugo mjesto sa samo jednim porazom, dok je Irhad Mulahasanović proglašen za najgolmana. Ekipa Maglaj 2 bila je sačinjena od dječaka 2012. i mlađi, a cilj njihovog učešća na turniru bio je da stiču iskustvo i znanje, saopšteno je iz RK Maglaj.

Selekcija Sportinaša, igrači godište 2014.i mlađi, osvojila je drugo mjesto na izuzetno jakom Biser Cup-u Sarajevo. „Kada smo 2018 godine došli na mala vrata u Sarajevo, kao "mala" škola iz Maglaja osvojili smo turnir pobjedivši u finalu NK Željezničar Sarajevo boljim izvođenjem penala (generacija 2008. godište). Četiri godine poslije, ponovo smo u Sarajevu, ali nismo više mali jer iza sebe pregršt osvojenih trofeja“, saopšteno je iz Škole fudbala Sportino ma. Do finala su maglajski dječaci došli neporaženi, a u finalu su poraženi na penale. U školi fudbala ponosni su na posljednji uspjeh, a pehar im je u Sarajevu uručio legenda bh fudbala Mehmed Janjoš, koji je pohvalio fenomenalno izdanje Sportinaša na turniru.

Trofejna generacija Sportinaša nastupila na na turniru u Vozući koji je organizovao OFK Vozuća. „Iako smo igrali u generaciji 2011 godište, naši dječaci su još jednom pokazali da su među vodećim generacijama u regiji i šire, pa su osvojili treće mjesto. Član Sportinaša Ajdin Sejmenović, proglašen je za najboljeg golmana na turniru“, saopštili su Sportinaši.

ORGANIZOVAN PRVI MEMORIJALNI KUP „FUAD VRGOVČEVIĆ“

U organizaciji SRK „Bosna“ Maglaj, na čelu sa predsjednicom kluba Zumrom Gušo, i uz pomoć Vlade ZDK, resornog Ministarstva i kantonalnog Sportskog saveza za osobe s invaliditetom, organizovan je Prvi memorijalni KUP u ribolovu „Fuad Vrgovčević – Fudo“, a ribarska staza u buduće će nositi njegovo ime. Turnir je organizovan u znak sjećanja na dugogodišnjeg predsjednika ribolovnog kluba i sportskog radnika, reprezentativca i internacionog sudiju u ovom sportu, dobitnika brojnih priznanja i pohvala za doprinos u sportu, posebno ribolovu. Na turniru je učestvovalo 13 ekipa iz Kaloševića, Zenice, Tuzle, Visokog, Žepča, Kaknja, Dervente, Živinica, Tešnja, Ilijaša i Maglaja, ukupno 39 takmičara.

Ovo takmičenje bilo je prilika da se evociraju uspomene na prerano preminulog Fuada Vrgovčevića, a kako je rekao Senad Goralija, predsjednik SS OSI ZDK, ovaj turnir biće u kalendaru takmičenja u sportskom ribolovu na nivou ZDK. Proučena je fatiha, a Senad Goralija i Fudina kćerka, Irma Vrgovčević-Mlinarević, otkrili su ploču ribarske staze „Fuad Vrgovčević“. Takođe, položeno je cvijeće na njegov mezar.

Tokom takmičenja u tri sektora ulovljeno je stotinjak kilograma ribe. Evo i rezultata:

Sektor A

1. Mirza Alić- Ilijaš

2. Halil Hutinović- Maglaj

3. Senad Omerčić- Žepče

Sektor B

1. Damir Nikić - Žepče

2. Grozdan Simkić – Derventa

3. Helja Dervišević- Kakanj


Sektor C

1. Senad Sarajlić - Žepče

2. Vedran Omić - Maglaj

3. Ragib Pilav- Tešanj

 

Takmičar sa najvećim ulovom ribe od 12,77 kg je Damir Nikić iz Žepča koji je ponio i titulu Majstor staze.

 

U ekipnom plasmanu poredak je slijedeći:

 

1. SIRK „Bosna II“- Žepče

2. USR „Alić Hidajet“ - Ilijaš

3. SRK „Bosan I“ - Maglaj

 

Od aktivnosti iz SRK „Bosna“ Maglaj izdvajamo i takmičenje maglajskih ribolovaca na Internacionalnom KUP-u u Sarajevu, na kojem je učestvovalo 15 ekipa sa 45 takmičara. Jedina učesnica bila je Zumra Gušo, članica SRK „Bosna“, koja je bila najbolja u svom sektoru, a druga u ukupnom plasmanu.

Ekipa SRK „Bosna“ zauzela je treće mjesto na Internacionalnom KUP-u u Sarajevu.

 

N.Br./maglaj.net