Četvrtak , 28. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Reprezentativci Hasna Hamzić i Fikret Smajlović učestvovali na dva velika takmičenja (FOTO)

img

REZULTATIMA ZADOVOLJNI – VJERUJU DA NAJBOLJE TEK SLIJEDI

Maglaj se uvijek ponosio uspjesima svojih strijelaca invalida, koji su učešćem na domaćim, evropskim i svjetskim takmičenjima na najbolji način predstavljali sebe, svoj grad i državu. Najveći uspjeh svakako je učešće Izudina Husanovića na Paraolimpijadi u Pekingu 2008. godine, a strijelci sportisti i sportistkinje invalidi za svoje uspjehe nagrađivani su u izborima sportiste Maglaja, koji tradicionalno organizuje RTV Maglaj, ali i na nivou Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH. Hasna Hamzić i Fikret Smajlović, koji posljednje četiri godine brane boje SKOSI Tešanj, ove godine su kao članovi reprezentacije BiH učestvovali na dva velika takmičenja: Svjetskom kupu u streljaštvu u Minhenu koji je organizovan u julu, te na novosadskom "GRAND PRIX 2022" krajem septembra. Oboje se takmiče u istoj kategoriji invalidnosti – SH 2.

Sami finansirali nabavku opreme i odlaske na takmičenja

Hasna Hamzić je takmičenje u Minhenu iskoristila i za ponovnu kategorizaciju. Kategorizacija koju je uradila 2007.godine u Zagrebu nije joj više bila validna jer, nažalost, nije imala učešća na međunarodnim takmičenjima. „Sve ove godine koliko sam u streljaštvu, san mi je otići na neko veliko takmičenje. Urađena kategorizacija bila je prvi korak. Svojim sredstvima kupila sam standard pušku, potrebnu opremu, platila kategorizaciju, što me koštalo 12.000 KM. Nije mi žao, jer ja sam ostvarila svoj san. Dobila sam samo 800 KM od Ministarstva za boračka pitanja ZDK, kao podršku“, priča nam Hasna Hamzić i nastavlja. „U julu mjesecu, u koordinaciji Paraolimpijskog komiteta BiH i Streljačkog saveza osoba sa invaliditetom Federacije BiH u Minhen, na Svjetski kup, otputovalo je šest bh reprezentativaca sa asistentima iz četiri streljačka kluba. Čast mi je što sam zajedno sa Rasimom Redžićem iz Zenice, Vahidinom Džinićem i Mirzetom Mujićem iz Tuzle, Almom Hodžić i Safetom Jagodić iz Živinica, te asistentima Mirsadom Redžićem, Bećirom Džinićem i Fikretom Smajlovićem, predstavljala našu zemlju na Svjetskom kupu. Nas četvero uradilo je kategorizaciju, a ja sam se i takmičila. Bila sam jako uzbuđena jer sam se konačno našla među svjetskom elitom u streljaštvu, upucala sam 610 krugova, takmičenje završila na 45.mjestu. Mogu samo reći da je trema učinila svoje iako sam imala svesrdnu podršku svoga asistenta Fikreta Smajlovića“.

Predstavili se i na "GRAND PRIX 2022" u Novom Sadu

U skladu sa planiranim aktivnostima i Kalendarom Međunarodnih takmičenja, devetočlana reprezentacija BiH u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, učestvovala je u Novom Sadu na "GRAND PRIX 2022", takođe pod pokroviteljstvom IPC shooting. Pored bh reprezentativaca, na takmičenju su učestvovali i strijelci iz Bugarske, Francuske, Indije, Slovačke, Mađarske, Ukrajine,Velike Britanije, Kazahstana i Crne Gore. Naši reprezentativci takmičili su se u disciplinama vazdušna puška i pištolj. „Nakon Minhena, uslijedilo je takmičenje u Novom Sadu gdje sam upucala 607 krugova i zauzela 17.mjesto. Prezadovoljna sam rezultatom, još samo da se oslobodim te 'pozitivne' treme, vjerujem i da će rezultati biti još bolji“, ispričala nam je Hasna.

Kako nam priča reprezentativac Fikret Smajlović, u gađanju standard puškom Zeničanin Rasim Redžić u SH 2 upucao je paraolimpijsku normu od 630,5 kruga, kao i Mirzet Mujić u SH 1 koji je sa 625,5 krugova takođe ostvario normu za Paraolimpijadu. Ervin Bejdić u disciplini pištolj 10 metara osvojio je srebrnu medalju. „Ja sam 'podbacio ' na ovom takmičenju, a upucao sam 621 krug. Bolji rezultat imao sam na oficijelnom treningu kada sam upucao 625,4 kruga. Ipak zadovoljan sam, biće bolje posebno kada nabavim elektronsku metu za koju pripremam prostor u sklopu svoje porodične kuće. Onda ćemo Hasna i ja pojačati treninge, nećemo morati više putovati dva puta sedmično u Tešanj, nego ćemo trenirati kada god imamo vremena. Iako smo na takmičenju učestvovali kao bh reprezentativci, Hasna i ja smo učešća u Novom Sadu i Minhenu finansirali vlastitim sredstvima“, rekao nam je Smajlović koji je uoči same pandemije koronavirusa vlastitim sredstvima takođe kupio standard pušku. Podsjećamo, najbolji rezultat koji je Smajlović postigao u svojoj dosadašnjoj karijeri je srebrna medalja sa Svjetskog kupa u Turskoj 2011.godine, kada ga je od paraolimpijske norme dijelio tek jedan krug. Smajlović je branio boje BiH i na Svjetskom kupu u Poljskoj 2015.godine. Ono što smo saznali jeste i da se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 3. do 18.novembra održava Svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, ali je upitan odlazak bh reprezentativaca zbog nedostatka para. Na ovoj svjetskoj smotri pruža se mogućnost strijelcima koji su upucali paraolimpijsku normu da je i potvrde, što bi puno značilo za eventulano učešće na narednoj Paraolimpijadi 2024.godine u Parizu.

Uspješni i na Sportskim igrama RVI Federacije BiH

Kao članovi reprezentacije Zeničko-dobojskog kantona, Hasna Hamzić i Fikret Smajlović učestvovali su na 17. Sportskim igrama RVI Federacije BiH, čiji je organizator bio Savez ratnih vojnih invalida Federacije BiH. Domaćini manifestacije bili: Savez RVI TK i Organizacije RVI “Sinovi Bosne” Lukavac. Sa upucanih 90 krugova serijskom puškom, Hasna Hamzić imala je najbolji rezultat od svih strijelaca i u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ZDK je ekipno bio prvi u streljaštvu.


N.Br./maglaj.net