Četvrtak , 28. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Selektor rukometne reprezentacije BiH Irfan Smajlagić u Maglaju: ''Prednost dati kvalitetnom radu sa mladim igračima''

img

(FOTO: Edin Kendić)

Premijerligaški susret izmedju ekipa Maglaja i tuzlanske Slobode, sa tribina prepune sportske dvorane pratio je i selektor bh rukometne reprezentacije Irfan Smajlagić. Domaćini su mu Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik i članovi UO RK Maglaj na čelu sa predsjednikom Dinom Mulasmajićem. „Prava rukometna atmosfera i uživanje za publiku“, rekao nam je selektor Smajlagić na početku razgovora kojeg smo vodili na poluvremenu utakmice u kojoj su Romantičari sasvim zasluženo slavili rezultatom 31:25.

Irfan Smajlagić na mjesto selektora bh rukometne reprezentacije došao je krajem septembra, a već za nekih dvadesetak dana reprezentacija je igrala dvije utakmice kvalifikacije za EURO 2024, protiv Slovenije i Crne Gore, koje su završile porazom Zmajeva. „Imali smo vrlo malo dana za okupljanje i nekoliko treninga. U sedmici smo imali dvije utakmice, putovanja, također s obzirom na vremenski tjesnac bili smo limitirani sa kvalitetnijom selekcijom igrača, bila je takva selekcija igrača kakva je u tom trenutku mogla i biti. Nije bilo previše prostora za pronalaženje 'svježe krvi'. Ne smije zaboraviti ni splet okolnosti i da je pred samo okupljanje nekoliko igrača, šest-sedam, otkazalo nastup koji su bili nosioci igre. Imali smo igrače iz 'drugog plana', protiv jačih selekcija i teško je bilo pružiti kvalitetniji otpor. Ipak, kratko okupljanje i dvije utakmice bili su dobar filter za narednu selekciju igrača, došli smo do saznanja koji to igrači mogu zadovoljiti kriterije na pozicijama na kojima igraju, tako da je to put za budućnost. Takođe nas to očekuje na narednom okupljanju, nema tu previše dana. Imate dan-dva pred okupljanje i utakmicu pa ste limitirani sa vremenom uigravanja i vremenom za pronalaženje najbolje taktike“, kazao nam je selektor Smajlagić.

U svojim istupima u javnosti selektor Smajlagić stalno potencira uspostavljanje reda u radu sa mlađim reprezentativnim kategorijama koje su baza za seniorski tim. „Ne možemo ništa očekivati od seniorske ekipe ako se ne uspostavi rad u mlađim kategorijama. Suočili smo se sa smjenom igrača, nakon određenog broja godina, a nemate zamjene za njih. Ukoliko ne uspostavimo rad sa mlađim selekcijama i ne nametnemo kriterije koje zahtijeva vrhunski sport, da oni nakon određenog broja godina, dana i treninga, znaju šta se očekuje od njih, onda je i prelazak puno lakši u seniorski tim. Kroz mlađe kategorije trebali bi i naučiti taktičko djelovanje, sistem kojim će djelovati seniorska reprezentacija, tako da bi to bila samo nadogradnja. Mi nemamo nadogradnje – uzimamo nešto što nam nije garancija kvalitete“, dodao je selektor. Od članova seniorske bh reprezentacije selekor Smajlagić očekuje najbolje što mogu dati u određenom trenutku mogu dati. Uvjeren je da je ova selekcija, igrači koju su bili na posljednjem okupljanju i odigrali susrete kvalifikacija, dala svoj maksimum. „Ne mogu ni jednom igraču reći da se nije trudio, međutim došli smo spoznaju gdje je ta kvaliteta, šta je njihov limit. Vrhunski sport zahtjeva puno više od onoga što oni mogu dati u ovom trenutku, pogotovo ako pričamo o ekipama sa kojima smo igrali kvalifikacije – reprezentacije Slovenije i Crne Gore koje pripadaju prvoj ili drugoj jakosnoj skupini. Igrali smo protiv igrača koji su već formirani za vrhunske napore“, kazao je Smajlagić. Kad god je u prilici selektor Smajlagić prati susrete u okviru Premije rukometne lige BiH, pa nas je interesovalo i šta misli o kvaliteti ekipa, članica Lige. „Osvježavajuće je što su klubovi željni rada, ima i puno entuzijazma. Međutim, pored entuzijazma i treba određena količina ozbiljnog rada, finansijski zatvorena konstrukcija da bi se prenijela ozbiljnost na igrače. Vidim da ima i dosta mladih igrača. Ali, ne smije se zaboraviti da ukoliko mladi igrači u tom periodu nemaju kvalitetan rad, godine prođu, više nisu mladi, a rad se ne može nadoknaditi. Izazov je to veliki za sve ljude koji rade u klubu, a optimizam koji vidim daje nadu da će se napraviti korak naprijed u razvoju rukometa. Ima dosta mladih igrača, treba im dati šansu a oni je moraju iskoristiti kroz rad. Doći će u seniorski tim, a bez kvalitetnog rada onda se dolazi do problema. Liga je dosta izjednačena, ima ambicioznih klubova, vidjećemo ko će izdržati“, kazao je na kraju razgovora selektor bh rukometne reprezentacije Irfan Smajlagić.



N.Br./maglaj.net