Četvrtak , 18. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Stonoteniser Edib Šahman - najbolji sportista u Paraolimpijskim sportovima OSI u BiH (FOTO)

img

NA MEĐUNARODNOM TURNIRU U PODGORICI OKITIO SE SREBROM I BRONZOM

Maglajlija, stonoteniser Edib Šahman nedavno je u Sarajevu proglašen najboljim sportistom u Paraolimpijskim sportovima – osoba sa invaliditetom u BiH u 2022.godini. Izbor Sportiste osobe sa invaliditetom BiH za 2022.godinu organizovao je Sportski savez invalida Federacije BiH. Ovo je posljednje u nizu priznanja koje je Šahman osvojio kao uspješan stonoteniser i strijelac. Isto priznanje dobio je i 2019.godine. Edib Šahman već četiri godine član je SKOSI Žepče (streljaštvo SH 1) i SSRI Tešanj ( stoni tenis 7.kl.grupa), a u svojoj karijeri dobio je niz priznanja. Tako je 2013.godine proglašen najuspješnijim sportistom invalidom u izboru RTV Maglaj, a 2015. i 2016. bio je među nominovanim, dobitnik je i dva priznanja u izboru najuspješnijih sportista ZDK kojeg organizuje „Naša riječ“ i to 2020. i 2021.godine. Dobitnik je i specijalnog priznanja SSRI Tešanj za razvoj invalidskog sporta. Dugogodišnji je član reprezentacije ZDK u stonom tenisu, streljaštvu i pikadu, a od ove godine član i bh stonoteniserske reprezentacije, što smatra svojim najvećim sportskim uspjehom. „Meni je stoni tenis sport broj jedan, a streljaštvo je na drugom mjestu. Vidi se to i po rezultatima u 2022.godini koja mi je bila vrlo uspješna: kantonalni sam i federalni prvak u stonom tenisu u svojoj klasifikacionoj grupi, treći sam bio na otvorenom prvenstvu BiH. Prvi izlazak na međunarodno scenu bio mi je učešće na Međunarodnom turniru „Podgorica Open 2022“ koji je organizovan povodom dana osoba sa invaliditetom. U reprezentaciji BiH su pored mene su bili Haris Eminović i Ivica Vidiček iz Banja Luke, Emir Muminović i Kasim Cerić iz Sarajeva. Osvojili smo ukupno devet medalja: jedno zlato, pet srebrnih (pojedinačna konkurencija i dubl) i tri bronzane medalje. Ja sam u pojedinačnoj konkurenciji osvojio bronzu, a u paru sa Emirom Muminovićem srebrnu medalju. Odlazak na takmičenje omogućili su prof. Semir Osmanagić i njegova supruga Sabina“, priča nam Edib i nastavlja. „Poziv u reprezentaciju san je svakog sportiste pa se i meni taj san ostvario. Pored BiH u Podgorici su učestvovali i stonoteniseri iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Ovo mi je prvo međunarodno iskustvo za deset godina koliko sam u invalidskom sportu. Prezadovljni smo svi kao i selektor Kasim Cerić, a već smo dobili poziv za učeće na turniru u Makedoniji naredne godine“.

Sportisti su najbolji ambasadori jedne zemlje

Stoni tenis trenira u prostoru Nove gradske džamije u tri termina, sa svojim prijateljima koje pokušava što više zainteresovati za ovaj sport. Plaćaju samo utrošenu električnu energiju, a sto je vlasništvo Fikreta Smajlovića. „Iako mi je blizu 60 godina, namjeravam se ovim sportom baviti još barem desetak godina, naravno ako me zdravlje bude služilo“, rekao nam je Edib i apelovao na nadležne da budu veća podrška sportistima, da urede oblast sporta, da osobe sa invaliditetom dostojanstveno mogu predstavljati sebe, svoj grad i državu, gdje god se takmičili. „Nema boljih ambasadora jedne zemlje od sportista, to odgovorno tvrdim. Osjetili smo to i u Crnoj Gori, kako su nas srdačno dočekali. Bavljenje sportom za osobe sa invaliditeom je izvrsna rehabilitacija i socijalizacija. Oni na vlasti ne mogu razumjeti šta znači sport za mene i ostale osobe sa invaliditetom. Mi ulažemo sebe, svoj trud, vrijeme, izađemo iz kuće, među ljudima smo. Ja nisam u banju otišao od 1994.godine, a mogao bih jer osim što sam RVI imam i dijabetes, preživio sam četiri srčana udara, imam i dva stenta. Meni je sport bolji od bilo kakve banje i ništa me ne može pokolebati. Bavljenjem sportom, produžio sam sebi život. Kada završim trening i dođem kući ja sam nasmijan, dobro raspoložen. Samo da je podrška veća, posebno u finansijskom pogledu. Ja sam samo u rekete uložio 1.200 KM vlastitih para, zato što to volim. Još da imamo bolju podršku, pitam se gdje bi nam bio kraj? Ne želim da nas politike razdvajaju, ja sam sportista i za mene postoje samo uporni i uspješni ljudi. Animiram ljude da izađu iz kuće i bave se sportom“, poručio je Šahman.

Dobre rezultati i u streljaštvu

Iako se u ovoj godini fokusirao na stoni tenis, nije nezadovoljan rezultatima postignutim u streljaštvu. Druga mjesta osvojio je u ZDK, Ligi strijelaca kao i KUP-u, a na državnom prvenstvu bio je četvrti. Na pozivnim turnirima u Banovićima, Živinica i Tuzli osvajao je prva i druga mjesta. Kako nam je rekao plan za narednu godinu mu je još neko međunarodno takmičenje, ali i formirati stonoteniserski klub u Maglaju za osobe sa invaliditetom, ali i za validne osobe i djecu. „Bavljenje stonim tenisom traži kompletnu osobu, dobre fizičke i mentalne predispozicije, poznavanje taktike, tako da su koristi bavljenja stonim tenisom višestruke“, rekao nam je Edib Šahman na kraju razgovora.





N.Br./maglaj.net