Petak , 29. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Ena Kusur iz Maglaja talentovana nogometašica sanja o nastupu za BiH (FOTO)

img

Imamo li nasljednicu legendarne nogometašice Sabine Pehić?

Ena Kusur (13) nogomet je počela da igra sa svojim vršnjacima u Domislici, a nogometna lopta joj je, još kao sasvim maloj djevojčici, bila najdraža igračka. Niko nije bio sretniji od nje kada je u drugom razredu osnovne škole dobila svoje prve kopačke. Sa devet godina došla je u Školu fudbala „Sportino Ma“ gdje nije bila sama jer je još puno djevojčica dijelilo njenu ljubav prema nogometu.

Učila je od trenera Anesa Pašića i Miralema Karabegovića, odlazila na turnire, radovala se svakom postignutom golu. 2021.godine igrala je za Nogometni klub „Novi Šeher“ zajedno sa svojim vršnjacima, a o njenom talentu govori i priznanje koje je dobila na 1. Nemila CUP-u gdje je bila proglašena za najboljeg strijelca. „Bilo mi je baš lijepo igrati za NK 'Novi Šeher', gdje me trenirao Enes Hajdarević. Tu sam provela jednu sezonu, učestvovala na turnirima i Zimskoj ligi gdje smo bili četvrti. Bila sam ravnopravna sa svim svojim saigračima, nisam osjećala da me gledaju drugačije jer sam djevojčica. U selekciji je bilo još djevojčica i nisam bila sama“, ispričala nam je Ena.

Nogometnim stručnjacima nije promakao talenat ove vrsne napadačice (lijevo krilo) pa je prošle godine dobila poziv za nastup u kadetskoj selekciji NK „Fortuna“ Živinice koja se takmiči u Premijer ligi BiH. „Nije bilo lahko donijeti odluku i otići igrati nogomet u drugi kanton, ali imala sam veliku podršku roditelja i smatrala sam da mogu napredovati u novoj sredini. Moj sportski san je jednog dana zaigrati za neku od reprezentativnih selekcija BiH. Sa 'Fortunom' putujem po cijeloj BiH – Mostar, Banja Luka, Bijeljina, Sarajevo i trenutno zauzimamo četvrto mjesto na tabeli. Do kraja sezone želja nam je popraviti svoj plasman. Kada je sezona, treniramo tri puta sedmično i najčešće me otac vozi na treninge. U Živinicama mi je trener Branko Vukeljić iz Doboja“, rekla nam je Ena Kusur.

Uspješno uskladi školske i sportske obaveze

Ena je odlična učenica osmog razreda Osnovne škole „Novi Šeher“ i članica je školske nogometne ekipe. Na MOI na nivou Zeničko-dobojskog kantona proglašena je najboljom igračicom. Kada je sezona i kada igra utakmice svakog vikenda, uspješno uskladi školske i sportske obaveze. U školi nema problema, a ima veliku podršku razrednice Hasne Bradarić, svih nastavnika i direktora Zijada Meškića, na čemu je beskrajno zahvalna. Sretna je takođe što su je povrede za sada zaobišle.

Da bi ostvarila svoje sportske snove moje je da radim, treniram, učim o nogometnoj vještini. Nogomet mi je još uvijek vrlo važan u životu i drago mi je da imam bezrezervnu podršku roditelja“, dodala je. Njeni roditelji Eldis i Beisa Kusur kćerkin sportski put prate od samih početaka. „Od malih nogu Ena je jako zainteresovana za nogomet, a supruga i ja smo tu da joj budemo podrška. Traži to i određene žrtve, često se desi da me Ena čeka da dođem s posla i da idemo u Živinice na trening. A vraćamo se često i iza ponoći. Pratimo je i na svim utakmicama koje igra u Premijer ligi. Maksimalna smo joj podrška, ali Ena uglavnom donosi odluke o sportskoj karijeri. Svi treneri sa kojima je do sada radila kažu da je veliki talent ali mora da poradi još na snazi. Ima dobru tehniku, šut, dribgling, Ena igra svoju igru, a posebno me raduje što ima osjećaj za kolektiv. Njene saigračice iz 'Fortune' već prate selektori mlađih reprezentativnih selekcija U 15“, priča nam Enin otac Eldis. Kako je pauza u Premijer ligi BiH za kadetkinje, prihvatila je poziv da igra za selekciju djevojčica ŠN „Lug“ Branković koja se takmiči u Zimskoj ligi a protivnici su im dječaci. Trener ove selekcije je Luka Jozinović, a predsjednik Škole nogometa je Dragan Filipović.

Sportski uzor Kristijano Ronaldo

Ena nam je priznala da joj je sportski uzor Kristijano Ronaldo, i da je s pažnjom pratila posljednje Svjetsko prvenstvo tokom kojeg je navijala za Portugal.

Legendu ženskog nogometa u BiH, Maglajku Sabinu Pehić nije upoznala, a kaže da bi jako voljela. „Prva mi je sezona u Živnicama i vidjećemo šta će dalje biti. Ne znam gdje bi me sportski put mogao odvesti, posebno kada završim osnovnu školu i bude vrijeme da se odlučim za srednju školu. Nogomet je moja velika ljubav i biće još godinama“, rekla nam je na kraju razgovora nogometašica Ena Kusur.


















N.Br./maglaj.net