Subota , 27. Jul, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Najstariji sportski kolektiv na općini ima novo rukovodstvo

img

SVE ZA BOLJI I JAČI „NATRON“

Nakon održane Skupštine početkom jula mjeseca, najstariji sportski kolektiv na području maglajske općine – Nogometni klub „Natron“ dobio je novo rukovodstvo. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Adi Mešić, a za zamjenika Salih Topovčić. Upravni odbor čine i Nihad Mulić, Enver Durmić, Salim Džonlić, Mustafa Gračić, a novi članovi su Adnan Smailbegović, Enis Salatović, Anes Pašić i Ajdin Šahbaz. Miralem Karabegović novi je predsjednik Skupštine. „Velika je čast i odgovornost biti predsjednik skupštine, ali sada i zadovoljstvo jer se radi punom parom. Radi se složno, a sve za dobribit kluba. Upravni odbor i formirane radne grupe maksimano se trude i rade za bolji i jači 'Natron'. Tu sam i sam da pomognem maksimalno i nadam se samo najboljem“, kazao nam je Karabegović.

U klubu vlada pozitivna atmosfera, u proteklom periodu sklopljeni su ugovori sa igračima na koje se računa u novoj takmičarskoj sezoni, Ermin Vehabović novi je šef Stručnog štaba, a donesena je odluka o učešću kadeta i juniora u Omladinskoj ligi Federacije BiH, dok će se pioniri i pretpiniri takmičiti u Ligi ZDK. „Na prvoj sjednici Upravnog odbora donijeli smo odluku da rad u klubu bude transparentan, da zadržimo stare i animirano nove sponzore te da konsolidujemo finansije. Formirali smo i radne grupe sa konkretnim zaduženjima, a za ovih dvadesetak dana aktivno radimo na igračkom kadru, animiranju da se u klub vrate kadeti i juniori, organizujemo prijateljske susrete. Sve ovo radimo s jasnim ciljem da vratimo Natron na mjesto koje pripada sportskom kolektivu koji postoji još od 1926. godine. Jedan od načina osiguranja potrebnih finansijskih sredstava je i prodaja članskih karti, a to je premašilo sva naša očekivanja. Kupovinom članskih karti, svi oni koji vole 'Natron' i nama iskazuju povjerenje. Prodali smo i prvu VIP karticu“, rekao nam je u razgovoru Adi Mešić i dodao. „Meni je čast biti na čelu 'Natrona', a velika je ovo i odgovornost. Ipak je ovo klub star 97 godina, kroz sve ove decenije kroz njega su prošla velika igračka i trenerska imena. Sebi sam rekao da ću dati 300% od sebe za dobrobit kluba, a sa ovim ljudima iza sebe, vjerujem da ćemo uspjeti“.

Izborom trenera Vehabovića gledalo se na duže staze

Kako nam je Mešić rekao, prilikom izbira trenera gledalo se na duže staze. Ermin Vehabović karijeru je gradio i u Natronu, vlasnik je UEFA A licence, puno ulaže u svoje trenersko znanje i u klubu su sretni zbog ostvarene saradnje. „Imamo dugoročne ciljeve jer se ništa ne može ostvariti preko noći. Najvažniji cilj svakako nam je stabilizacija kluba, a gledajući igrački kadar sa kojim raspolažemo, cilj nam je biti među šest ekipa u Drugoj ligi – Centar. Prošla sezona je bila loša, 'Natron' je na kraju bio 14., bilo je dosta povreda, neki od najboljih igrača su otišli iz ekipa na polusezoni. Sve ovo je i zbog naših vjernih navijača, da napunimo tribine gradskog stadiona i da oni budu zadovoljni prikazanim na terenu“, dodao je Mešić.

Prvotimci „Natrona“ sa priprema su počeli sredinom jula, a prvo kolo nove sezone Druge lige – Centar, igra se 20. augusta kada na gradskom stadionu gostuje Borac iz Jelaha. U pripremnom periodu ekipa je odigrala i prijateljski meč sa zavidovičkom Krivajom (4:5), u okviru KUP-a Fortuna je slavila sa 3:0, a na turniru „7 VIS-ovih ljiljana“ „Natron“ je zauzeo drugo mjesto, pobijedivši „Moševac“ a u finalu su poraženi od domaćina BFK „SIMM BAU“. „Nisam mogao odbiti poziv jer je 'Natron' klub u kojem sam stasao kao igrač i proveo, možda, najljepše godine svoje karijere, postigao najviše golova. Imao sam neke uslove, prije svega da se formira ekipa sa kojom ćemo imati ozbiljnu ulogu u Ligi. Uprava je sve to ispoštovala, pojačali smo se igrački a dovedeni su igrači koji mogu iznijeti teret Druge lige, koji se uklapaju u zajednički koncept igre i tako smo krenuli u jedan ozbiljniji projekat. Imamo i dosta mladih igrača, juniora, koje smo priključili prvom timu i koji će stasati uz iskusnije igrače. Mislim da ćemo sa ovim igračkim kadrom moći ispoštovati cilj koji je Uprava stavila pred nas a to je biti među prvih šest ekipa Lige. U prvom kolu nas već očekuje derby protiv Borca, već se pripremamo za tu utakmicu i nadamo se da ćemo sezonu otvoriti pobjedom. Do početka sezone odmjerićemo snage i sa TOŠK-om i ekipom „Doboj Istok“ iz Klokotnice“, najavio je trener Ermin Vehabović.

Kadeti i juniori ponovno u Omladinskoj ligi F BiH

Misleći na vlastiti igrački kadar u doglednoj budućnosti, u „Natronu“ su odlučili kadete i juniore ponovno uključiti u sistem takmičenja Omladinske lige Federacije BiH. Anes Pašić izabran je za koorinatora omladinskih selekcija. „Prošle godine nismo imali kadete i juniore što se osjetilo u klubu. Prijatno smo iznenađeni odzivom dječaka koji u protekloj godini nisu imali priliku igrati, a još čekamo da nam se vrate dječaci koji igraju u drugim klubovima. Nadamo se da ćemo našim radom i rezultatima uskoro i te dječake vidjeti u najdražem, plavom dresu. Pioniri i pretpioniri i ove sezone će se takmičiti u Kvalitetnoj ligi ZDK. Prošle sezone tek nam je bod nedostajao da se pretpionirska selekcija nađe u završnici kantonalnog prvenstva, imali smo lošiju gol razliku. Ova selekcija odigrala je devet susreta i zabilježila isto toliko pobjeda. Iz tih selekcija, pioniri i pretpioniri, imaćemo kvalitetne kadete i juniore a jednog dana i igrače za prvi tim“, kazao je Pašić.

 

N.Br./maglaj.net