Četvrtak , 02. May, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Maglajski ''Romantičari'' s nestrpljenjem iščekuju start nove sezone Premijer lige BiH

img

TEŽIMO BITI BOLJI NEGO PROŠLE SEZONE I PROMOVISATI MLADE IGRAČE

Članovi prvog tima Rukometnog kluba „Maglaj“ pripremaju se za novu sezonu u Premijer rukometnoj ligi BiH, za koju još uvijek nema zvaničnih informacija koliko će klubova biti u ligi niti kada starta, mada se sve češće pominje 30.septembar. Domaći rukometaši pripreme su počeli 1.augusta i to sa novim trenerom Miljanom Stanićem. „Romantičari“ su odigrali i osam pripremnih utakmica, pet su riješili u svoju korist – „Borac“ Banja Luka, „Vogošća“, „Konjuh“ te „Bosna“ Visoko (dvije pobjede), dok su poraženi od dobojske „Sloge“, „Gračanice“ i „Krivaje“. Prema riječima Dine Mulasmajića, predsjednika Uprave kluba, i pored naznaka da će početak sezone kasniti, ipak se u prvim danima augusta krenulo sa pripremama. Povreda na svu sreću nema, a igrači, trener i članovi Uprave, a posebno navijači, čekaju prvu utakmicu nove sezone u punoj sportskoj dvorani.

Tokom ljeta, Nedim Hadžić je karijeru nastavio u banjalučkom „Borcu“, vratio se iskusni Edo Mehinagić iz tuzlanske „Slobode“, a novi igrač je Ali Muhamed Omerović koji došao iz „Krivaje“ Zavidovići. Igrači koji su okončali prošlu, nastavljaju i novu sezonu, a ekipa je pojačana sa nekoliko talentovanih juniora – izdanaka maglajske škole rukometa. „Ekipa RK 'Maglaj' već godinama ima zapaženu ulogu u ligi sa vrlo, vrlo skromnim budžetom. Biti sedmi sa budžetom koji iznosi osminu ili desetinu nekog drugog kluba u Premijer ligi, a dođu nam ekipe 'Borca', 'Slobode' ili 'Izviđača' sa budžetom o kojem mi možemo samo sanjati i mi ih pobijedimo. S jedne strane to je pomalo razočaravajuće, a s druge strane je i izazov. Svesrdnu pomoć imamo od općine Maglaj i načelnika Mahmutagića, tu je i ZDK kao i naši vjerni sponzori, koji nas podržavaju godinama. Završili smo prošlu sezonu na sedmom mjestu, ambicije su nam ostvariti plasman do petog mjesta, a finansije su osnova svega“, kazao nam je Mulasmajić u razgovoru i dodao. „Mi ne težimo da budemo prvi, drugi ili treći, mi težimo da budemo bolji nego što smo bili, da radimo promociju mladih igrača koji su ponikli u našoj Školi rukometa, koji su nam stalna uzdanica. Imamo ekipu da možemo očekivati da budemo bolje pozicionirani“, naglasio je Mulasmajić.

Želim da Maglaj bude i težak gostujući protivnik

Pred početak priprema, za novog šefa Stručnog štaba izabran je Miljan Stanić iza kojeg je 20 godina igračke i osam godina trenerske karijere. Igrao je i trenirao klubove u Srbiji, Islandu, Portugalu, Mađarskoj, Izraelu i Bosni i Hercegovini. „Ovdje se osjećam zaista dobro došlo, počev od navijača, sponzora do ljudi koji s velikom ljubavlju, volonterski, odrađuju ogroman posao u klubu i zaista mi je čast što sam došao u Maglaj, kao trener-profesionalac. Zahvalan sam na ukazanom povjerenju. Data mi je šansa da veliki potencijal koji ima ova ekipa pretočim u kvalitet. Dosadašnji rad momaka je fantastičan, savjesni su prema svojim obavezama, mislim da mogu samo napredovati, individulano i timski. Zato sam tu. Odnos s građanima je pun poštovanja, i sa moje i sa njihove strane, živim u ovom gradu, što je odraz i mog poštovanja prema svima njima“, kazao nam je Stanić. Protekla dva mjeseca i za njega su bila najduži pripremni period, a u rukometu je gotovo tri decenije, kao igrač, a posljednjih osam kao trener. „Idealno bi bilo za pripreme nekih sedam sedmica i da se odigra pet-šest pripremnih utakmica. Mi smo odigrali već osam, radimo dva mjeseca, a dio augusta je bio jako težak zbog visokih temperatura, pa nismo bili u situaciji da možemo da tempiramo formu kako smo planirali. Bili smo primorani 'razvodniti' neke stvari, neminovno dolazi i do zasićenja među igračima. Mnogo je tu problema koje, možda, običan navijač ne razumije. I ne treba da razumije, nego da gleda krajnji kvalitet. Da bi mi predstavili taj kvalitet, moramo da prođemo kroz splet različitih problema za koje smo mi najmanje krvi i uprave klubova. Sve je to do viših instanci, a ja kao trener se samo bavim svojim poslom. Ali, najvažnije je da, za sada, nemamo povreda, a proći će sve ovo“, dodao je naš sagovornik i naglasio da želi da ova ekipa slovi i kao težak gostujući protivnik. U tome je, naglašava, uspio sa „Slogom“ pa želi da i od „Maglaja“ napravi ekipu koja će prikazati isti kvalitet igre kako na domaćem, a posebno gostojućem terenu.

Novi kapiten „Romantičara“ Damir Kadrić

U sezoni 2023/2024 kapiten „Romantičara“ biće Damir Kadrić kojem su njegovi saigrači ukazali povjerenje da bude lider na terenu, ali i van njega. „Čast je i velika odgovornost biti kapiten ekipe. Hvala cijeloj ekipi što su baš mene izabrali za ovu poziciju i nadam se da ću opravdati njihova očekivanja“, kazao je Damir na početku razgovora i dodao da sva posljednja dešavanja za cilj nemaju dobrobit rukometa u BiH. „Dva mjeseca priprema može biti i dobro i loše. Kada smo krenuli sa pripremama nismo znali kada počinje nova sezona, da li će to biti sredina septembra kao i ranijih godina. Bilo je teško napraviti plan priprema, a ne znaš kada sezona počinje. Nadamo se da startamo uskoro, spremni smo, imali smo kvalitetne pripreme, odigrali smo osam prijateljskiih utakmice koje su nam služile da se uigramo. Svi jedva čekamo punu dvoranu najboljih navijača u BiH, da pokažemo ono što smo trenirali i damo svoj maksimum na terenu“, izjavio je kapiten Damir Kadrić na kraju razgovora.



N.Br./maglaj.net