Srijeda , 01. May, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Osice u novu sezonu ulaze sa novim ambicijama (FOTO)

img

Uskoro starta i nova sezona u Superligi Federacije BiH za odbojkašice

I članice Odbojkaškog kluba „Maglaj“ vrijedno se pripremaju za novu sezonu u Superligi Federacije BiH – grupa sjever. Susreti prvog kola igraju se 7. i 8.oktobra, a „Osice“ će na gostovanje u Tuzlu, ekipi „Mikasa“, a gostujući meč odigraće i u drugom kolu i to u Lukavcu protiv ekipe „Smeč“. Prošlu sezonu maglajska ekipa okončala je na odličnom četvrtom mjestu, čime su u Klubu vrlo zadovoljni posebno što su sve postigli sa domaćim snagama, kako to vole naglasiti – 100% Maglaj. Na kraju sezone, sa svojim saigračicama su se oprostile Belma Bradarić i Ena Halilović, zbog fakultetskim obaveza kao i Lamija Karabegović koja je školovanje nastavila u Sarajevu. Nakon ostavke trenerice Ervine Biberović, Uprava je za novog trenera izabrala Tarika Gračića. „Hvala Upravi i predsjedniku Irfanu Suljakoviću što su mi ponovno pružili šansu da radim u svom matičnom klubu, jer kod svoje kuće je najljepše“, kazao nam je trener Gračić na početku razgovora i nastavio. „Pripreme su počele nešto ranije, kvalitetno su odrađene, odigrano je više prijateljskih utakmica i na svu sreću nema povrijeđenih igračica. Odlazak Belme i Ene nadoknadili smo mlađim igračicama Unom Uzunović i Medinom Bajrić. Ja sam zadovoljan tokom priprema i prikazanim na prijateljskim utakmicama. Djevojkama sam rekao da me ne interesuje ništa drugo osim pobjeda jer znam koliko možemo. Imamo mladu, ali vrhunsku ekipu. Ni na gostovanja koja nas čekaju u prva dva kola ne idemo sa bijelom zastavom. Kada gostujemo minimalno moramo uzeti bod, a na domaćem terenu ne smijemo izgubiti utakmicu. Vjerujem da ćemo novu sezonu završiti u gornjem dijelu tabele“.

Kapitensku traku u novoj sezoni nosiće Lana Dakić

Lana Dakić nova je kapitenica maglajskih „Osica“. U razgovoru nam je rekla da je uprava za prvotimke osigurala vrlo kvalitetne pripreme, a sve što je uloženo u njih vratiće zalaganjem na terenu tokom sezone. „Sigurno je da je na meni velika odgovornost. Sve svoje saigračice poznajem dugi niz godina, odrasle smo zajedno uz odbojku i školu, tu smo jedna za drugu kad god nešto treba. Mislim da je naše zajedništvo jedna od ključnih stvari za funkcionisanje ekipe. Nadam se da ćemo biti uspješne i ove sezone, ali ostvariti bolji uspjeh nego protekle. Pred nama je uzbudljiva sezona, sa kvalitetnim ekipama, ostaje nam još međunarodni turnir u Zenici ovog vikenda, nadamo se da ćemo i tu ostvariti dobar uspjeh“, kazala nam je Lana Dakić. U pripremnom periodu 'Osice' su odigrale pet prijateljskih susreta, izborile su četiri pobjede (Sloga Doboj, Čelik R Zenica i Krivaja Zavidovići), a doživjele su poraz od dobojske Sloge. Osvojile su prvo mjesto na turniru u Maglaju pobijedivši ekipe Željezara i Gračanica, a posljednja provjera pred novu sezonu biće učešće na turniru u Zenici.

Uprava prvotimkama osigurala optimalne uslove za pripreme

Već četvrtu sezonu u prvom timu su naše domaće snage, a nastavljamo s praksom da iz mlađih kategorija priključujemo igračice u prvi tim kada djevojke odu na školovanje van Maglaja. Škola odbojke trenutno broji blizu 80 djevojčica sa kojima kvalitetno rade tri trenera, pa svake godine nekoliko starijih pionirki, odnosno mlađih kadetkinja pređu u seniorski tim. Nakon adaptacije i one imaju značajnu ulogu u ekipi“, naglaso je predsjednik Uprave Irfan Suljaković i nastavio.

Uprava se potrudila da djevojkama osigura optimalne uslove za pripreme i odigravanje prijateljskih utakmica. Iza nas je ostao turnir u Maglaju, a pred nama je međunarodni turnir u Zenici. Učestvuje odbojkašice iz Bačke Palanke (Srbija), Gusinje (Crna Gora), domaća ekipa Željezara Zenica i mi. Vjerujem da će ovo biti jak turnir i posljednja provjera pred prvo kolo nove sezone. Znajući ove djevojke i kvalitet koji imaju vjerujem da ćemo u novoj sezoni ponovno biti u gornjem dijelu tabele. Najvažnije je da se kvalitetno radi, da djevojke ostanu zdrave i ne trebamo se ničega bojati. Klub nema nikakvih dugovanja i najveći dio sredstava usmjeravamo u nabavku opreme, ishranu za djevojke i prijevoz. Igračice nemaju nikakvu novčanu naknadu, ali su svjesne koliko dobre uslove za rad imaju“.

Ove godine slavi se 70 godina odbojke u Maglaju, koji se promoviše i na društvenim mrežama ali i fan shopom. U najavi je još nekoliko aktivnosti posvećenih jubileju o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.

Sa radom počela i Škola odbojke za dječake

Tradicija igranja odbojke u Maglaju duga je sedam decenija, za sve te protekle godine svaka generacija ostavila je trag. U poratnim godinama 'zlatna generacija' maglajskih odbojkaša sa treneremom Ibrahimom Mulahasanovićem osvojila je sve što se osvojiti moglo na omladinskim takmičenjima, ali ušla i u viši rang takmičenja. Ali, godine su prolazile, mlađih nije bilo da naslijede starije i iskusnije. Nažalost, već nekoliko godina muške ekipe nema u odbojkaškom klubu, mada je bilo pokušaja da se ona ponovno aktivira. Dječacima u gradu, čini se, odbojka nije toliko atraktivna kao drugi, ekipni sportovi, ali Uprava je donijela odluku i ponovno pozvala dječake godišta 2009/2010. da se priključe školi odbojke koju vodi Ermin Mulahasanović zajedno sa Nedimom Gračićem, a da pomogne svojim iskustvom i osebujnim pristupom tu je i Ibrahim Mulahasanović. „Odbojka je u Maglaju uvijek bila na nivou entuzijazma, malo se i taj entuzijazam izgubio u proteklim godinama pa se i 'ugasila' se muška odbojka u gradu. Sada krećemo ispočetka, malim koracima ali sigurno naprijed. Krenuli smo s najmlađim da napravimo kvalitetnu bazu koja je važna za dugoročne rezultate“, rekao nam je trener Ermin i dodao da se nikako ne teži instant uspjehu. „Muška odbojka u Maglaju je bila jako popularna i cijenjena, želimo da vratimo mušku odbojku na mjesto koje joj pripada. U dječacima koji su nam se priključili vidim volju, želju, talenat ali i ambiciju. Već su me pitali kada će 'na mrežu' i kada će igrati prvu utakmicu. Gore od želje da igraju i da se takmiče, ali odbojka je takav sport da se mora puno raditi da bi se došlo do određenog rezultata. Pozvao bih sve dječake ovog uzrasta da nam se priključe i ne propuste ovu priliku“, naglasio je Ermin Mulahasanović.

 

N.Br./maglaj.net