Srijeda , 01. May, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Održano klupsko takmičenje SRK ''Bosna'' Maglaj

img

NAJBOLJIM PRIPALE MEDALJE I DIPLOME

Na ribarskoj stazi „Fuad Vrgovčević“ na rijeci Bosni, u okviru manifestacije „Septembarski dani otpora“, u subotu je držano klupsko takmičenje članova Sportsko-ribolovnog kluba „Bosna“. Takmičilo se njih 20 u kategoriji seniora, juniora i kadeta.

U kategoriji kadeta prvo mjesto osvojio je Kerim Salkić, aktuelni prvak BiH u ovoj kategoriji, drugo mjesto osvojio je Malih Ahmetbegović, a treće Mert Frankić. Ajdin Tabaković bio je najuspoješniji u konkurenciji juniora, drugo mjesto pripalo je Ajdinu Suljakoviću a treće Dženanu Hutinoviću. Kod seniora prvi je bio Halil Hutinović ujedno i majstor staze sa ulovljenih 2.750 grama ribe, drugo mjesto osvojio je Hamdija Kendić, a treće Amir Spahić. Najboljim su pripale medalje i diplome, a uručila ih je Zumra Gušo, predsjednica SRK „Bosna“.

Kadet Kerim Salkić, državni prvak u lovu ribe udicom na plovak

Klupsko takmičenje iskoristili smo i za razgovor sa Kerimom Salkićem, državnim prvakom u lovu ribe udicom na plovak u konkurenciji kadeta. Titulu je osvojio na nedavnom Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu za mlađe kategorije koje je SRS Bosne i Hercegovine organizovao na jezeru Trn kod Banja Luke. Kerim je iz Liješnice, ima 12 godina i učenik je VII razreda Osnovne škole „Maglaj“. U sportskom ribolovu nije dugo, tek nepunu godinu dana i već se okitio zlatnom medaljom na Državnom. U razgovoru nam je otkrio da se sportskim ribolovom bavi i njegov otac Damir, kao amidža Mirza, a na bavljenje ovim sportom motivisao ga je i rođak Esad Salkić, svojevremeno osvajač srebrne medalje na SP za osobe sa invaliditetom. „Gledajući njih i sam se odlučio za sportski ribolov. Mislim da sam dosta toga naučio od svih trenera u klubu. Naučili su me kako da pravilno krmim prije lova, da ne gledam kako pecaju drugi takmičari, kako njima riba 'radi' nego da budem fokusiran samo na svoje mjesto. Posebno su mi naglasili da ne gubim nadu, strpljenje i da se ne ljutim kada riba možda prestane da 'radi', neka samo da budem uporan“, kazao nam je Kerim.

U Banja Luci je Kerim bio i majstor staze sa ulovljenih 2.500 grama ribe. „Kada sam saznao da sam najbolji, jako mi je bilo drago. Trudio sam se da ispoštujem sve ono što su me treneri učili i isplatilo se. Kada sam dobio zlatnu medalju, svi su mi čestitali, a i treneri iz drugih klubova“, dodao je. U prijateljima koji treniraju druge sportove, ima podršku, a poslije osvojene zlatne medalje na Državnom bili su ponosni na njega i savjetovali mu neka samo tako nastavi. Kerim Salkić nam je rekao da su mu osvojene medalje samo podstrek da se i dalje nastavi baviti sportskim ribolovom te da se nada da će i u budućnosti biti još puno medalja.

 

N.Br./maglaj.net