Četvrtak , 02. May, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Uspješna sezona: Maglajski kajakaši se okitili sa više od 20 medalja (FOTO)

img

Članovi Kajak kanu kluba „Maglaj“ mogu biti vrlo zadovoljni sezonom koja je ostala iza njih jer u Maglaju su sa Državnog prvenstva, kojem je domaćin bila Gradiška, te dvije međunarodne regate koje su održane u Zvorniku i Šamcu, donijeli 26 medalja, od kojih je 13 zlatnih. Najuspješniji su bili Kenan Hrnjić i Sanjin Šabanović u trkama K 2 na 200 i 500 metara, neprikosnoveni u ovoj disciplini i državni prvaci, zlatom se na Državnom prvenstvu okitio i Muamer Karabegović u K 1 na 200, dok je srebrnu medalju osvojio sa Nihadom Efendićem, tu su i Tarik Ruvić i Imran Ibraković koji veslaju u dvije konkurencije - juniora i mlađih juniora, a vrijeme tek dolazi za desetogodišnjeg Ishaka Mujanovića koji je osvojio je srebrne medalje na Državnom prvenstvu i regati u Šamcu u trkama škole kajaka na 500 metara.

Hrnjić i Šabanović zlatni u K 2 na 200 i 500, a Karabegović u K 1 na 200

Nakon zimskih priprema, koje uglavnom odrađuju u teretani, domaći kajakši su jedva dočekali prve lijepe proljetne dane za treninge na vodi. Ali, dugo zbog visokog vodostaja i nisu mogli veslati na Bosni. Nekada su prve veslačke treninge imali već u aprilu, a ove godine su morali čekati ljeto. Slična situacija je bila i u ostalim klubovima u našoj zemlji. „Kao trener sam izuzetno zadovoljan ekipom i rezultatima koje su postigli na tri takmičenja na kojima smo učestvovali. Nema nas puno, aktivnih kajakaša je 12, ali nastupamo u svih pet kategorija“, rekao nam je trener Nihad Efendić koji je u kajakaškom sportu već 37 godina. Kenan Hrnjić i Sanjin Šabanović, inače najuspješniji sprotisti Maglaja u 2022., odnosno 2017.godini, nepobjedivi su u K 2 na 200 i 500 metara. Na tri takmičenja osvojili su po pet zlatnih medalja, po jedno srebro i dvije bronze. „Kako nam je ovo prva sezona koju smo veslali zajedno, rezultatima smo prezadovoljni jer smo nepobijeđeni u ovoj disciplini. Ali, uvijek može i bolje. Ono što mene raduje da su seniori na Državnom prvenstvu bili prvi, u ukupnom plasmanu treći iako nas je bilo samo osam. Poslije sezone, vraćam se fakultetskim obavezama, a pored učenja uvijek bude vremena za trening, teretanu i plivanje kako bih što spremnije dočekao proljeće“, ispričao nam je Sanjin. Kako Kenan radi, a Sanjin studira u Sarajevu, napravili su plan treninga i priprema koji se pokazao dobitnim. Kenan u Natron-Hayatu ima puno razumijevanje od strane svojih kolega. „Određivali smo plan treninga na sedmičnoj bazi, ozbiljno smo to odradili, maksimalno smo trenirali na vodi kada su to uslovi konačno dozvoliti i to se pokazalo dobitnom kombinacijom. Na Državnom prvenstvu najjača konkurencija bili su kajakaši kluba 'Vrbas' Banja Luka, Muamer je osvojio zlato na 200, ja bronzu, a na 500 metara sam bio drugi. Do proljeća na slijede treninzi uglavnom u teretani, a ja treniram i sa Selverom Mahmićem borilačke sportove“, otkrio nam je Kenan Hrnjić.

Kajakaš Muamer Karabegović, koji je sportistom grada bio je proglašen 2016. i 2019. godine, takođe je zadovoljan postignutim, posebno što treba uskladiti poslovne obaveze i treninge. U ovoj sezoni osvojio je zlatnu medalju u K 1 na 200 metara na Državnom prvenstvu, dva srebra i jednu bronzu. „Ako uradim jači trening, sutra mi je na poslu malo teže, ali na svu sreću imam razumijevanje radnih kolega u firmi 'JAS plastikAL'“, priča nam Muamer i nastavlja. „Meni je trka na 200 metara uvijek bila najdraža, tu se može pokazati snaga, eksplozivnost, gdje mogu zadržati isti, jak tempo tokom cijele staze. Veslao sam i sa trenerom Efendićem, osvojilo smo srebro na Državnom, a sa kolegom iz Zvornika Ačkanovićem takođe sam osvojio srebro na regati u Šamcu. Sada slijedi kraći odmor, a onda zimski treninzi, uglavnom u teretani“, ispričao nam je Karabegović.

Ruvić i Ibraković najavljuju uspješniju sezonu

Tarik Ruvić i Imran Ibraković boje kluba ove sezone branili su u konkurenciji mlađih juniora i juniora. Ruvić vesla već šest godina, dok se Imran klubu pridružio na Tarikov nagovor prije svega tri mjeseca. „Roditelji su mi dali podršku i tako sam počeo veslati. Najveći uspjeh bio nam je četvrto mjesto na regati u Šamcu. Vodostaj Save bio je vrlo visok i to je bio prvi put da veslam na nekoj drugoj rijeci. Mogu reći da je bilo vrlo izazovno. Ovo vrijeme koliko sam u klubu jako sam zadovoljan i planiram se i dalje baviti kajaškim sportom. Trenirao sam nogomet i košarku, ali mogu reći da sam se pronašao u kajaku i na vodi“, ispričao nam je Imran. Tarik Ruvić na Državnom prevenstvu bio je drugi u kategoriji mlađih juniora, a dva puta treći u juniorskoj konkureciji na 200 i 500 metara. „Jako sam zadovoljan, sigurno je da bi i rezultati bili bolji da sam trenirao u kontinuitetu“, kaže nam Tarik i nastavlja. „Kada sam na takmičenjima onda kalkulišem. Kako veslam u dvije kategorije, trudim se da u svojoj kategoriji, mlađim juniorima, dam sve od sebe i imam što bolji rezultat. Sa Imranom sam se odlično uklopio u dvojcu, a preko zime će raditi na snazi, izdržljivosti i eksplozivnosti da u narednoj sezoni budemo puno bolji“.

Žele vidjeti više djece i mladih u školi kajaka

U razgovoru trener Efendić naglašava da se svake godine uspije nabaviti nešto od opreme koja nije jeftina pa se zahvalio općini Maglaj i načelniku Mahmutagiću na stalnoj podršci. Nekada je kajakaški sport bio vrlo popularan u našoj zemlji, međutim danas je klubova sve manje. I u sredinama koje imaju izvrsne uslove i vode za ovaj sport, klubovi se gase, a entuzijasta je sve manje. „U našem gradu djeca dođu na naše trening i veslali bi, ali roditelji se boje i ne daju saglasnos i tu priča završava. Nadamo se boljem i radićemo sve na popularizaciji ovog sorta među djecom i mladima“, poručio je Sanjin Šabanović. „Razumijem bojazan roditelja, ali ja sam u kajaku od 1986.godine i nikada se nijedno dijete nije utopilo u klubu. Mi imamo nadzor nad svim novim članovima, provjerimo kakvi su plivači, prsluci su obavezni i stalno smo s njima. Ništa se ne prepušta slučaju. Ako veslaju mini kajak mi smo iza njih na dva metra, dok se mi ne uvjerimo da mogu veslati sami. Zato se nadam da će već narednog proljeća biti više djece u našoj školi kajaka, da nas ima ko naslijediti“, kazao nam je Nihad Efendić na kraju razgovora.



N.Br./maglaj.net