Srijeda , 01. May, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Članovi Košarkaškog kluba ''Maglaj'' vrijedno se pripremaju za novu sezonu (FOTO)

img

U LIGI MLADIH TAKMIČIĆE SE SA TRI SELEKCIJE

I članovi selekcija Košarkaškog kluba „Maglaj“ vrijedno treniraju i čekaju prve mečeve u Ligi mladih Zenica u kojoj će se ove godine takmičiti sa tri selekcije. I poziv za upis u Školu košarke urodio je plodom pa trenutno 20 mališana kroz igru polako savladavaju vještinu igre pod koševima. Uz Damira Bašića, sa djecom rade Ernad Medžić te Aldin Mehinović.

I ove godine kroz Školu košarke pravimo bazu za naše ostale selekcije u klubu. Poziv u Školu košarke bio je za sve dječake i djevojčice od 6 do 8 godine, to je trenutno naš najmlađi uzrast. Prvi trening smo organizovali prije mjesec dana sa pet dječaka i djevojčica, a sada ih već 20. Prezadovoljni smo, a na svaki trening dođe i nekoliko nove djece“, kazao nam je trener Damir Bašić i nastavio. „U Ligi mladih i ove godine takmičiće se pretpionirska selekcija u kojoj je 20 dječaka, tu je i kadetska selekcija koju čine i dječaci pionirskog uzrasta – njih je 18, imamo 26 pretpionirki, a to su djevojčice godšta 2012.i mlađe. U Košarkaškom klubu „Maglaj“ trenutno je više od 80 dječaka i djevojčica, a ovaj broj je konstantan već nekoliko godina. Najveći problem, a koji muči i ostale sportske klubove, je ograničen broj termina u sportskoj dvorani i školskoj Sali. Svaka selekcija ima po tri treninga sedmično, trudimo da da svako dijete osjeti ovaj sport i da mu približimo košarku. I nas raduju najave izgradnje sportske dvorane srednjih škola, kao i sve ostale klubove, jer ćemo sigurno dobiti dodatne termine za treninge, a otvorila bi se mogućnost za još jednu selekciju u klubu, ali i u Ligi mladih Zenica. Liga počinje 14.oktobra kada smo domaćini ekipi iz Kaknja, sa selekcijama pretpionira i kadeta dok smo sa djevojčicama 28.oktobra u Maglaju domaćini tzv.balona koji će okuppiti 10 ekipa. Takmičenje je oragnizovano tako da svaka ekipa odigra po dva meča u jednom danu. Jednom mjesečno se okupljamo uvijek u drugom gradu, odigramo po dva kola što je dobro i sa finansijskog aspekta. Nakon Maglaja sa prepionirkama gostujemo u Zenici gdje ćemo takođe odigrati dvije utakmice“.

Mladi košarkaši i košarkašice vole da igraju pred publikom

Lejla Hasanić i Ajša Kalabić košarkom se bave godinu i po, odnosno tri godine. Kako to obično bavi i one su došle sa nešto starijim prijateljicama koje su se već bavile ovim sportom i ostale u klubu. „Interesantno je na treninzima, prvo se zagrijavama, pa onda radimo vježbe, ponavljamo dvokorak, igramo košarku. Radujem se kada na utakmicama bude lijepih koševa, a posebno se radujem kada me gledaju roditelji jer to je važna moralna podrška i daje mi duplo više snage nego inače“, priznala nam je Lejla. „Nekada na treningu igramo i izmedju dvije vatre, ali više košarku. Kada izađemo na teren treme i nema baš toliko i jedva čekamo prve utakmice. Ja se radujem lijepim koševima i potezima, a raduje nas i kada publika navija za nas. Borićemo timski i ove sezone“, najavila je Ajša.

Amel Rešidović u klubu je već dvije godine, a došao je na nagovor prijatelja. Alex Stanić košarkom se bavi blizu tri godine, ovaj sport oduvijek ga je zanimao jer ga je trenirao i njegov tata. „Na treninzima najviše uvježbavamo dvokorak, dodavanje, pravilno vođenje lopte, treniramo šut. Najviše volim kada na utamicu dodju moji roditelji, braća i sestre. A kada postignemo koš i čujemo aplaz, tada smo posebno sretni“, ispričao nam ej Amel.

Treninzi znaju biti baš interesantni, puno vježbamo jer trenerima je baš jako važno da se mi dobro snađemo na utakmicama, da znamo pravilan dvokorak, da ubrzamo igru kada treba i tako. Volim kada ima publike na utakmicama jer to znači da nas poštuju i podržavaju. Samo mi smeta kada neko sa tribina govori kako trebamo da igramo, a mi treba da slušamo samo trenera, on je najbitniji i on će nam kazati kako trebamo igrati“, dodao je Alex.

Košarkaški klub „Maglaj“ snosi sve troškove prijevoza i opreme za sve selekcije zahvaljujući sredstvima iz općinskog budžeta, sponzora i posebno značajna sredstva su od članarine.

 

N.Br./maglaj.net