Srijeda , 01. May, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Novi uspjesi stonotenisera i strijelca Ediba Šahmana (FOTO)

img

NASTUPIMA ZA REPREZENTACIJU I OSVAJANJEM MEDALJA NA MEĐUNARODNIM TAKMIČENJIMA OSTVARIO SVOJ DJEČAČKI SAN

Stonoteniska reprezentacija osoba sa invaliditetom BiH i ove godine je od 21. do 24.novembra učestvovala na Međunarodnom turniru „Podgorica OPEN 2023“. Svojoj domovini, pod čijom su zastavom nastupili u Crnoj Gori, za Dan državnosti poklonili su 10 medalja, od kojih su četiri zlatne. Reprezentaciju su činili Haris Eminović, Darko Pavlić i Ivica Vidiček (Banja Luka), Emir Muminović i Edin Pljevljak (Sarajevo), te naš Maglajlija Edib Šahman, a predvodio ih je selektor i trener Kasim Cerić (Sarajevo). Na ovom turniru, pored domaćina, reprezentacije Crne Gore, te reprezentacije BiH učestvovale su i reprezentativci – sportisti sa invaliditetom iz Srbije i Sjeverne Makedonije. Zlatnim medaljama u singlu okitili su se Haris Eminović (6.kl.grupa), Edib Šahman (7.kl.grupa) i Kasim Cerić (9.kl.grupa), srebrnu medalju osvojio je Ivica Vidiček (10.kl.grupa), a bronzane Emin Muminović (6.kl.grupa) te Darko Pavlić i Edin Pljevljak (9.kl.grupa). Naši reprezentativci bili su uspješni i u dublu – Haris Eminović i Darko Pavlić bili su zlatni, srebrne medalje su osvojili Emir Muminović i Edib Šahman te Ivica Vidiček i Kasim Cerić.

U Podgorici se Šahman okitio zlatom i srebrom

Nakon povratka iz Podgorice, Edib Šahman teško da je mogao sakriti svoje oduševljenje samim turnirom i njegovim kvalitetom, organizacijom ali i uspjehom koji su postigli članovi bh reprezentacije. Prošle godine Šahman je na istom turniru osvojio treće mjesto. „Velika mi je čast što sam i ove godine svojim rezultatima zaslužio da budem pozvan u reprezentaciju. Ovim se ostvaruju i moji dječački snovi – da jednoga dana budem reprezentativac i osvajam medalje na međunarodnim takmičenjima“, rekao nam je Edib na početku razgovora i nastavio. „Prezadovoljan sam, jer sam napredovao i ove godine se okitio zlatnom medaljom. U mojoj kategoriji bilo je sedam stonotenisera iz četiri države. Tokom turnira odigrao sam šest mečeva i nisam izgubio niti jedan set, sve mečeve sam dobio sa 3:0. U finalu singla pobijedio sam domaćeg predstavnika Pjetra Paljuševića, a u dublu smo Emir Muminović i ja u finalu poraženi od reprezentativaca Srbije Milana Mićovića i Hameda Podbićanina“, ispričao nam je Edib nakon povratka iz Crne Gore. Učešćem na turniru u Podgorici stonoteniska reprezentacija BiH završila je sa nastupima za 2023.godinu, a iz Sjeverne Makedonije je već stigao poziv za učešće na Otvorenom prvenstvu ove zemlje. Inače, i ovaj put odlazak bh reprezentativaca u Crnu Goru ne bi bio moguć bez novčane pomoći Semira Osmanagića i njegove supruge Sabine, a Edibov odlazak u Podgoricu pomogli su i ORVI Maglaj, SSRI Tešanj, čiji je član stonoteniske ekipe i SSRI ZDK te SKOSI Žepče.

Iz Podgorice na KUP u Donji Vakuf

Nakon povratka iz Podgorice, Edib Šahman se zaputio u Donji Vakuf gdje je održan tradicionalni KUP Federacije BiH u streljaštvu za osobe sa invalidtetom u povodu Dana državnosti BiH. Na ovom takmičenju učestvovalo je devet klubova. U kategoriji SH 1 Šahman se, kako član SSRI Žepče, okitio zlatnom medaljom upucavši 178 krugova.

Nakon deset godina ponovno sam osvojio zlato na KUP-u, posrećilo mi se da nakon srebrnih i bronzanih medalja osvojim ponovno zlato“, ispričao nam je Edib. Inače, na KUP-u u Donjem Vakufu članovi SSRI Tešanj Fikret Smajlović je u svojoj kategoriji SH 2 osvojio zlato sa upucana 184 kruga, dok je Hasna Hamzić osvojila srebro sa 177 krugova. Ova godina Edibu Šahmanu bila je izuzetno uspješna pa se nada i nekom od priznanja na nivou ZDK i Federacije BiH. Šahman je do sada proglašavan najboljim sportistom u Paraolimpijskim sportovima – osoba sa invaliditetom u BiH u 2019. i 2022.godini, dva puta je proglašavan za najuspješnijeg sportistu sa invaliditetom ZDK, u Tešnju je dobio priznanje za razvoj invalidskog sporta, proglašen je i za najuspješnijeg sportistu invalida Maglaja za 2013. godinu, dok je tri puta bio nominovan za ovo priznanje.

 

N.Br./maglaj.net