Nedjelja , 28. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Počelo 16. Evropsko prvenstvo u rukometu: U sastavu reprezentacije BiH trojica Maglajlija - Benjamin i Senjamin Burić te Nedim Hadžić

img

(FOTO: RS BiH)

REPREZENTACIJA BIH MEĐU 24 ZEMLJE UČESNICE EP

Evropsko prvenstvo u rukometu 2024. je šesnaesto europsko prvenstvo održava se u Njemačkoj. Počelo je juče uvodnim utakmicama i traje do 28.januara. Na EP će nastupiti ukupno 24 reprezentacije, a reprezentacija BiH igra u grupi E u kojoj su još Švedska, Nizozemska i Gruzija i sve utakmice ove grupe igraju se u SAP Areni u Mannheimu.

Nakon učešća na Yellow Cupu selektor Irfan Smajlagić odredio je konačan spisak reprezentativaca koji će učestvovati na EP, a na spisku se nalaze golmani: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević i Harun Hodžić, krila: Adi Mehmedćehajić, Marko Majstorović, Luka Perić i Vladan Đurđević, pivoti: Senjamin Burić, Adin Faljić i Amir Muhović, bekovi: Mirsad Terzić, Igor Mandić, Mirko Herceg, Dino Hamidović, Marko Davidović, Luka Knežević, Marko Panić i Nedim Hadžić.

Večerašnjom utakmicom od 20.30 reprezentacija Bosne i Hercegovine počinje nastup na Evropskom prvenstvu i to duelom protiv Švedske koja je apsolutni favoriti. "Gledajući nas, ako gledamo turnir koji je iza nas, nije bajno. Ipak, rezultati na turniru nisu ni bili nekakvi primarni cilj. Primarni cilj je početak EURO protiv Švedske. Očekivati od utakmice mogu jedino da igrači odigraju na svojoj razini, što stalno potenciram, da budu na maksimumu i posljedica toga će biti rezultat", mišljenja je selektor Irfan Smajlagić, te dodao: "Ne smijemo se zavaravati, znamo ko je Švedska. Bitno je da imamo kontinuitet kako igranja, tako i izdržljivosti, da se ne pada psihološki. Ove tri utakmice Yellow Cup-a su pokazale da djelujemo 40 minuta korektno, a onda dolazi do zamora. Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima, energetski, motivacijski, mentalno koliko smo spremno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre."

Senjamin Burić smatra da je dobro što se prva igra protiv Šveđana, te zna šta je ključ dobre igre. „Očekivanja su da mi pružimo našu najbolju utakmicu, a koji će rezultat biti vidjećemo. Bitno je da damo sve od sebe, uđemo hladne glave. Znamo šta su Švedi i da su jedni od favorita na ovom Evropskom prvenstvu. Naša najveća šansa je da im zaustavimo brzu polukontru i ako ih svedemo na što manje golova mislim da imamo šansu za bolji rezultat. Po meni, to je i bolje nego da igramo tipa treću kada smo već istrošeni. Prva utakmica protiv najtežeg protivnika, a onda dvije protiv uslovno rečeno lakših, protiv kojih imamo šansu. Želimo pružiti svoju najbolju utakmicu, a koji će rezultat biti to ćemo vidjeti. Bitno je kako ćemo mi igrati, da damo sve od sebe i da uđemo hladne glave“, izjavio je Senjamin Burić.

Nakon Švedske, slijedi duel s Nizozemskom 13. januara i dva dana kasnije s Gruzijom, gdje bi bh reprezentativci pobjedom mogli tražiti drugi krug.

 

N.Br./maglaj.net