Subota , 27. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Počele Male olimpijske igre koje organizuje DPFK Maglaj

img

CILJ MOI JE I MOTIVACIJA DJECE I OMLADINE DA SE BAVE SPORTOM

Takmičenjem u odbojci počele su ovogodišnje Male olimpijske igre koje organizuje Društvo pedagoga fizičke kulture Maglaj. Za prolaz na kantonalno takmičenje borile su se muške i ženske ekipe Osnovne škole "Maglaj", "Prve osnovne škole" Maglaj, Mješovite srednje škole Maglaj i Gimnazije "Edhem Mulabdić".

Ekipe iz Osnovne škole „Novi Šeher“ nisu učestvovale na općinskom takmičenju, čime u Društvu pedagoga fizičke kulture nisu zadovoljni i smatraju to diskriminacijom djece jer su ostala uskraćena za jedan lijep sportski dan, a MOI pružaju mogućnost svima da se bave sportom, posebno učenicima i učenicama koji nisu u trenažnom procesu. Jedan od najbitnijih ciljeva Malih olimpijskih igara jeste motivacija djece i omladine da se bave sportom. Planirano je da ovogodišnje MOI na nivou općine Maglaj okupe 400 dječaka i djevojčica.

Najbolji sa općinskog izborili pravo učešća na kantonalnom takmičenju

Nakon odigranih utakmica koje su odlučivale direktno o plasmanu, učešće na kantonalno takmičenje izborili su: ekipa dječaka Osnovne škole „Maglaj“ te djevojčice „Prve osnovne škole“ Maglaj. Na kantonalno takmičenje će ženska i muška ekipa Gimnazije „Edhem Mulabdić“. Ono što slijedi od takmičenja je košarka, 29.februara, mali nogomet 5.marta, te 11.marta rukomet. Kao i prošle i ove godine će Maglaj biti domaćin kantonalnom takmičenju u rukomet, nakon fantastičnog turnira prošle godine. U prvoj polovini septembra planirane su ulične trke u okviru Dana sporta u Maglaju, biciklijada se ponovno vraća u program, organizovaće se i takmičenje u stonom tenisu, ulični nogomet u povodu Dana civilnih žrtava rata te Ljetni kamp sa školom plivanja „Ajdinovići 2024“ kao i druge aktivnosti. Ono što očekuju u Društvu pedagoga fizičke kulture Maglaj je i podrška lokalnih vlasti. „Po Zakonu o sportu nosioci školskog, odnosno univerzitetskog sporta su profesori tjelesnog, a s druge strane vlasti su dužne podržati školski sport, kao i rekreativni, invalidski i omladinski sport“, rekao nam je Irfan Suljaković, predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Maglaj.

 

N.Br./maglaj.net