Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Članovi Lovačkog društva ''Soko'' okončali lovnu sezonu

img

Ove godine bez tradicionalnog lovačkog druženja 1.marta


I članovi Lovačkog društva „Soko“ njih oko 360, privode kraju ovu vrlo specifičnu lovnu sezonu. Najvažnije je da je sezona protekla bez povređivanja lovaca i ekscesa uz gotovo ispunjen plan odstrela, a lov je bio organizovan u manjim grupama u skladu sa preporukama. Za lovce je ostao još samo jedan lovni dan, a zbog mjera koje su na snazi ove godine neće biti tradicionalnog lovačkog druženja i zatvaranja lovne sezone na Dan nezavisnosti BiH.

 

Lovci se okitili mnogim trofejima

 

Ni ova lovna sezona nije prošla bez odstrijljenih kapitalnih primjeraka pa su se mnogi lovci okitili trofejima. Rijetko koja sekacija da nije imala barem jednog kapitalca, uglavnom vepra. Ali, zbog panemije i mjera lovci su uskraćeni za hajku na vuka i druženje u prvim danima marta. „Zbog mjera koje su na snazi neće biti tradicionalnog zatvaranja lovne sezone na kojem se okupi i više od 200 lovaca. Možda će se neke lovačke grupe organizovati a i to je do 15 do 20 lovaca“, rekao nam je Nedžad Ćatić, predsjednik LD „Soko“. Nisu zaboravili lovci ni prehranu divljači posebno u hladnim zimskim danima. „Prošle godine ulovišta smo iznijeli dvije tone žita i tonu solu, a ove planiramo 2,5 tone živa i 1,5 tonu soli. Ukoliko bude obilnijih snježnih padavina, u lovišta ćemo iznijeti i sijeno u balama“, kazao je Salih Tumbić, glavni lovovođa. Ono što slijedi je čišćenje lovišta od štetočina, prebrojavanje divljači te čišćenje puteva i izvorišta. Plan je organizovati šest akcije i to od kraja januara pa do aprila mjeseca.

U Lovačkom društvu smo saznali da je u planu izgradnja i lovačkih objekata, visokih i niskih čeka i nadstrešnica. Posljednje dvije izgrađene su u Jablanici te u komercijalnom lovištu, a u plan je izgradnja i na području Novog Šehera, Čoba, Kosove, Krušika i ostalih lovačkih sekcija.


N.Br./maglaj.net