Subota , 09. Dec, 2023

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

ZDK: Raste broj oboljelih, ulazimo u četvrti val pandemije koronavirusa

img

U samo 24 sata broj pozitivnih narastao je na 617, a preminulo je osam osoba, što itekako ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije, te da i naša zemlja polako ulazi u četvrti val pandemije, potvrdio je za Zenicainfo.ba doktor Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba ministarstva zdravstva ZDK.

Iako imamo nedovoljan broj medicinskog kadra s kojim se i naš Kanton susreće, uz odgovorno ponašanje naših građana vjerujem da ćemo izbjeći teži scenario. Naš Kanton je na početku pandemije imao samo 15 kreveta u Kantonalnoj bolnici Zenica, na koje je kiseonik bio raspoređen, i sa vrlo malom intenzivnom njegom. Nakon adaptacije sada su nam kapaciteti puno veći, a i tehnički smo opremljeniji i spremniji. Zeničko-dobojski kanton za 30 puta je povećao svoje kapacitete. Raste broj oboljelih i u narednih 15 dana očekujemo da taj broj bude i veći, ali vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama, a prvenstveno odgovornim ponašanjem građana izbjeći najgoru situaciju”, objašnjava Jupić.

Iako smo imali snažan antivakcinalni lobi, koji nema nikakvo medicinsko uporište, ipak sam zadovoljan sa odzivom građana na vakcinaciju”, objašnjava Jupić.(Zenicainfo.ba)