Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

ZDK: Raste broj oboljelih, ulazimo u četvrti val pandemije koronavirusa

img

U samo 24 sata broj pozitivnih narastao je na 617, a preminulo je osam osoba, što itekako ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije, te da i naša zemlja polako ulazi u četvrti val pandemije, potvrdio je za Zenicainfo.ba doktor Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba ministarstva zdravstva ZDK.

Iako imamo nedovoljan broj medicinskog kadra s kojim se i naš Kanton susreće, uz odgovorno ponašanje naših građana vjerujem da ćemo izbjeći teži scenario. Naš Kanton je na početku pandemije imao samo 15 kreveta u Kantonalnoj bolnici Zenica, na koje je kiseonik bio raspoređen, i sa vrlo malom intenzivnom njegom. Nakon adaptacije sada su nam kapaciteti puno veći, a i tehnički smo opremljeniji i spremniji. Zeničko-dobojski kanton za 30 puta je povećao svoje kapacitete. Raste broj oboljelih i u narednih 15 dana očekujemo da taj broj bude i veći, ali vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama, a prvenstveno odgovornim ponašanjem građana izbjeći najgoru situaciju”, objašnjava Jupić.

Iako smo imali snažan antivakcinalni lobi, koji nema nikakvo medicinsko uporište, ipak sam zadovoljan sa odzivom građana na vakcinaciju”, objašnjava Jupić.



(Zenicainfo.ba)