Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U maglajskom Domu zdravlja u toku je masovna imunizacija

img

I u maglajskom Domu zdravlja u toku je masovna imunizacija, a na raspolaganju zainteresovanim građanima su vakcine AstraZeneca, Sinofarm te manja količina Pfizera. Samo je u utorak vakcinisano 40 građana svih dobnih skupina, od studenata do penzionera.

Briga za vlastito ali i zdravlje drugih razlog za vakcinaciju

Do sada je na maglajskom području vakcinisano blizu 3.500 građana, a ovom cifrom u Domu zdravlja nisu zadovoljni. Krenulo se sa vakcinacijom zdravstvenih radnika, nastavljeno sa pripadnicima MUP-a i novinarima, zainteresovanim zaposlenim u općini, ustanovama i preduzećima, prosvjetnim radnicima a kroz masovnu vakcinaciju mogućnost imunizacije ponuđena je i ostalim građanima. Građane koje smo zatekli u Domu zdravlja pitali smo zašto su se odlučili za imunizaciju. Haris Mujaković na vakcinaciju je došao zajedno sa suprugom Hanifom. „Najviše radi zdravlja a i da se mogu normalno kretati. Prebolovali smo koronu, radilo se o težem obliku a posljedice osjećamo i danas. Svi imamo pravo na izbor ali dobro se vakcinisati“ ispričao nam je Haris. Za vakcinaciju se odlučila i studentikinja Dženisa Čolić. „Za vakcinaciju sam se odlučila radi zdravlja ali i zbog toga što uskoro počinje nova akademska godina. Na predavanjima smo u grupama i bolje se vakcinisati zbog ličnog ali i zdravlja drugih. Moje savjet je vakcinisati se da ne bi ponovno došli u situaciju kakvu smo imali sa velikim brojem zaraženih. Vakcinacija je lični izbor“, poručila je Dženisa. Penzionerr Muhamed Salatović za vakcinaciju se odlučio radi zdravlja ali i da bi mogao putovati djeci koja žive u inostranstvu. „Koronu nisam imao a iskustva sa vakcinacijom su odlična. Narod svašta priča, a nema se tu šta čekati, vakcinisati se i riješiti problem“, poručio je Salatović.

Veći obuhvat vakcinacije donio bi popuštanje epidemioloških mjera

Prilikom nedavnog boravka u Maglaju dr Adnan Jupić, ministar zdravlja još jednom je naglasio važnost imunizacije. „Želimo da vakcinacija bude dostupna svima, tako da od menadžera domova zdravlja tražimo da omoguće vakcinaciju poslije radnog vremena i svaki dan u sedmici“, rekao je dr. Jupić i naglasio da bi veći obuhvat vakcinacije donio popuštanje epidemioloških mjera te vraćanje normalnom načinu života, ali i omogućio uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolovao-testiran) za ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.


N.Br./maglaj.net