Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pazarni dan u Maglaju: Koliko se može, kupuje se (FOTO)

img

Građani Bosne i Hercegovine suočeni su sa svakodevnim poskupljenjima. Voće i povrće, kažu mnogi, najskuplje u posljednju deceniju a razlog tome je suša, kao i cijena uvezene robe.

U sezoni kilogram mahuna koštao je 7 KM

Prije mjesec dana cijene sezonskog povrća na maglajskom pijaci bile su slijedeće: paprika 1 KM, paradajz od 1 do 1,50, patlidžan 1,50, krastavice 1 KM koliko je i krompir, luk 1,50, a mrkva dvije KM. Rekorder po cijeni bile su mahune 7 KM. Pijačni barometar za posljednju srijedu, kada je tradiocionalno pazarni dan izgleda ovako: krompir 1 KM, luk 2 marke, krastavice 1 do 1,50, patlidžan 2 KM, paprika od 2 do 3 KM, kupus 1,50, paradajz od 2 do 2,50, karfiol 3,50 KM. „Kako je bila suša, mislili smo da neće biti ništa, a opet mašala. Aktulena je zimnica, prodajemo papriku 6 KM za vrećicu ili 1,50 za kilogram. Kupaca ima, ne daj Bože gore“, priča nam Sena Hasanić iz Šija. Bogate su i tezge Mevlide Saltagić iz sela Jevadžije kod Tešnja. „Nudimo sve, paprike roge za ajvara, paradajz, krastavice, patlidžan, mrkv dakle sve što je potrebno za zimnicu. Kupaca ima, a cijene skoro isto kao prošle godine. Luk i krompir i kupus su skuplji nego prošle godine a razlog je što je suša uništila 70% uroda“, dodaje Mevlida. Crvene paprike za ajvar bile su 2,50 KM, ako se kupuje na kilogram, a na gajbu 2 KM što je skuplje za 20 do 30 feninga u odnosu na prošlu godinu. „Malo jeste skuplje nego prošle godine. Kako je bila suša dobro je da ima ikako robe. Mušterija ima, zadovoljne su kvalitetom robe“, priča nam poljoprivrednik Asim Karabegović iz Maglaja.



Za kilogram bijelog luka mora se izdvojiti od 7 do 10 KM, a grah je bio 6 KM. Kada je voće u pitanju jabuke su bile 1 do 1,50, breskve i nektarije 2,50, groždđe 2,50, banane i kruške 2, a šljive 1,50 KM. U svome voćnjaku u Rječici, Muriz i Nermina Šahbaz proizveli su prošle godine 10 tona šljive. Ove godine urod je upola manji. „Prepolovio se urod najviše zbog proljetnih mrazeva. Ložili smo vatre u voćnjaku, ali džaba. Nije se sve moglo očuvati. Iako je urod manji, kvalitet je odličan. Cijena šljive je 1,20 KM na gajbu. Evo, ostale su mi još samo četiri gajbe, sve se prodalo jer dolazili su ljudi i u voćnjak“, priča Muriz.


Vox populi

A evo šta kažu kupci.

Alija Ćosić: Sve je poskupilo od 50 do 100%. Luk i krompir su dobro poskupili, da li zbog ljeta ili je to zbog toga što je sada trend da svi dižu cijene, ne znam. Na nama je da se prilagođavamo sutiaciji. Čujem da će krompir koštati i 2 KM zbog ove suše.

Bahrija Hasanić: Ima svega, i voća i povrća, ali sve je puno skuplje. Najskuplje su bile mahune u sezoni i to je zaista bilo neprijatno iznenađenje.

Behija Smajlagić: Kako je bila suša, dobro je da imamo šta i kupti. Kupi se onoliko koliko se može.

Jasna Nalić: Cijene su slične od srijede do srijede Sušno ljeto je bilo, čini mi se da je normalno da cijene budu nešto veće, a mi kupimo koliko možemo.



N.Br./maglaj.net