Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Organizovan tradicionalni pohod ''Stazama branilaca Maglaj 92-95'' (FOTO)

img

U Maglaju se okupili planinari i planinarke iz 17 društava

Oko 350 učesnika okupio je 24.planinarski pohod „Stazama branilaca Maglaja 92-95“ koji se organizuje u okviru tradicionalne manifestacije „Septembarski dani otpora“. Na poziv organizatora Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ i Planinarsko-skijaškog društva (PSD) „Smajlovac“ u herojskom gradu okupilo se blizu 170 planinara iz 17 društava i to „Majevica“ Srebrenik, „Konjuh“ Tuzla, „Drenik“ Živinice, „Bobovac“ Kakanj, „Svatovac“ i „Vis“ Lukavac, „Tajan-Lisac“, Mačkovac“, „Vedro“, „Željezara“, „Poštar“, „Tvrtkovac“ Zenica, „Mahnjača 1358“Željezno Polje, „Mladost“ i „Poštar“ Tuzla, „Goran“ Gornji Vakuf, „Kalin“ Bugojno te članovi Lovačke sekcije „Kovanić“. Pored maglajskih planinara i planinarki učešće u pohodu uzelo je i blizu 200 građana, učenika osnovnih i srednjih škola, ljubitelja prirode i lijepog druženja.

Hvala vam što cijeniti sadržaje koji nas podsjećaju na herojsku odbranu maglajskih prostora iz godina agresije. Želim vam uspješna pohod i lijepo druženje“, poručio je učesnicima Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. I Senad Hadžišehić, predsjednik PSD „Smajlovac“ poželio je dobrodošlicu svim učesnicima pohoda ali i uputio pozivnicu za jubilarni, 25.pohodi. Prije samog pohoda položeno je cvijeće na spoemn-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana. Ovogodišnja trasa pohoda vodila je od Doma kulture preko Hadžića, odmorišta 'Klupe' do Planinarskog doma na Ošvama gdje je pripremljen zajednički ručak i organizovano druženje.



Među planinarima sve više mladih

Iako je najviše učesnika pohoda bilo srednjih ali i poznijih godina upoznali smo i nekoliko mlađih učesnika.

Irman Memišević i Ensar Memišević iz Maglaja redovni su učesnici pohoda. „U pohodima učestvujemo radi zadravlja, lijepe priode, čistog zraka i druženja. Nema baš puno naših vršnjaka na ovakvim pohodima, jer više vole sjediti u kući za telefonima. Poručili bi im da ostave igrice i krenu u prirodu“, poručili su Irman i Ensar.

Na Sarah Kosić, članicu PD „Majevica“ iz Srebrenika nana je prenijela ljubav prema prirodi. „Odmalena šetam sa nanom. Za planinarstvo me veže ljubav prema prirodi i što volim upoznavati nova mjesta i ljude“, rekla nam je Sarah.




N.Br./maglaj.net