Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Fojnici kod Maglaja otvorena ''Učionica mira'' (FOTO)

img

Učenici dobili divan prostor za učenje i boravak na otvorenom

U naselju Fojnica, nedaleko od Maglaja, na prigodan način otvorena je „Učionica mira“ – prostor za učenje i zabavu u prelijepoj listopadnoj šumi, nedaleko od samog objekta područne škole. Ovo je još jedan projekat Udruženja građana „Fojničani“ kojeg su podržali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ambasada Austrije u Sarajevu. U ovom divnom prostoru učenici područne škole Fojnica/Bradići, njih 26, zajedno će se družiti, učiti, zajednički i u miru. Svrha učionice koju su sagradili volonteri, na zemljištu koje je dodijelila Općina, je da okupi mlade u realizaciji vannastavnih aktivnosti. Učenici, nastavnici, roditelji, službenici Općine te predstavnici nevladinih organizacija, okupili su se na ceremoniji otvaranja učionice kako bi iskazali podršku izgradnji snažne i zdrave zajednice koja cijeni različitost i promoviše međusobnu saradnju. „Odajemo priznanje Maglaju i susjednim općinama, uključujući tu i obližnju Općinu Žepče, na jačanju međuetničke saradnje“, izjavila je Kathleen Kavlec, šefica Misije OSCE-a u BiH.



Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ima zadovoljstvo podržati ovu inicijativu u okviru našeg zalaganja za inkluzivno obrazovanje, bez diskriminacije. Važno je mladima pružiti mogućnost da se druže i uče jedni od drugih, kroz učešće u vannastavnim aktivnostima. Učionica na otvorenom dodatno će proširiti lepezu tih mogućnosti. Nadamo se da će cjelokupna zajednica to prepoznati i iskoristiti“, istakla je ambasadorica Kavalec.


Ova Učionica mira savršen je primjer okupljanja mladih ljudi na jednom mjestu. Ona im pruža priliku da provedu vrijeme u prirodi i osmisle kreativne ideje u cilju njene zaštite. Sasvim sam uvjerena da su mladi sa svojim entuzijazmom pokretač napretka Bosne i Hercegovine. Vi imate potencijal da postanete nosioci promjena!“, izjavila je Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH.

Zadovoljstvo realizovanim projektom nisu krili ni Spahija Kozlić resorni ministar u Vladi ZDK te Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj. „Ovo projektom se djeca druže a za pohvalu je i što se uvode drugačije metode u savladavanju nastavnog gradiva. Ulazimo u vrijeme kada će biti potrebno izaći iz učionice i otući u prirodu. Pohvala za ovaj potez i zahvala za sve koji su pomogli realizaciju projekta“, kazao je ministar Kozlić. „Hvala ambasadoricama Hartmann i Kavalec i Udruženju građana 'Fojničani'. Ulažu puno volonterskog rada u sjajne projekte. Djeca se u prirodi druže i obrazuju“, dodao je Mahmutagić.

Goste dočekala Himna Evrope

Nakon obilaska područne školu u kojoj se nastava odvija po bosanskom i hrvatskom nastavnom planu i programu, gosti su došli do „Učionice mira“, a dočekala ih je „Himna Evrope“. Rahela i Ahmed su nam ispričali da puno uče u prirodi, a njihove nastavnice Edina Imamović i Zora Antolović se slažu da je učionica na otvorenom pun pogodak i pravo osjvježenje u izvođenju nastave. „Više od 20 godina naše društvo temelji se na podjelama proizašlim iz rata. Ne traži se ono što nas spaja nego se potencira na onome što nas razdvaja. Mi predlažemo da u narednim godinama umjesto kulta rata, njegujemo kulturu mira“, poručili su članovi Udruženja „Fojničani“, udruženja koje je nastalo iz nužde nakon poplave 2014.godine, a danas realizuje brojne projekte kojima je za cilj što ljepši i ugorniji život stanovnika bradićko-fojničkog kraja.




N.Br./maglaj.net