Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I dalje slab odziv na vakcinaciju: Vakcinisano tek 25% punoljetnih građana općine Maglaj

img

U Maglaju se svakodnevno otkrivaju novi slučajevi zaraze COVID 19 pa tako posljednji podaci govore o 10 novih slučajeva zaraze korona virusom otkrivenih u samo jednom danu. Na maglajskom području trenutno su aktivna 54 slučaja zaraze, 981 od početka pandemije.

Pogoršava se epidemiološka situacija na lokalnom području, što smo i očekivali. Imamo duplo više zaraženih nego prošle sedmice. Pravila nema,oboljelavju svi od osnovaca do starijih osoba, a simptomi su od blago povišene temperature do grlobolje. Ima naših sugrađana i na bolničkom liječenju u Zenici i Tešnju, neki su nažalost i na respiratoru“, kazao nam je u razgovoru dr Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj.

Na području općine trenutno je prvom dozom vakcinisano 4.200 osoba. „Ovom brojom nisam nikako zadovoljan. Ako znamo da je na maglajskom području oko 19.000 osiguranih lica to je svega 25% vakcinisanih. Daleko smo od onog praga od 75 do 80% vakcinisane populacije u jednoj zemlji. Dnevno se u domu zdarvlja vakciniše do 70 pacijenata a na raspolaganju su vakcine Astra Zeneca, Pfizer i Sinopharm“, rekao je dr Vehabović i dodao da su u nekoliko navrata javno pozivali zaposlene u firmama da se jave na vakcinaciju, ali nekog značajnijeg odziva nema. „Na začelju smo po vakcinisanosti a prednjačimo, nažalost, po broju umrlih na 100.000 stanovnika“, zaključio je naš sagovornik.


U ZDK stabilan broj oboljelih

u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) došlo do stabilizacije broja oboljelih. Od 27. septembra do 3. oktobra potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16. Do 3. oktobra u ZDK-u je zaprimljeno i distribuisano 184.148 doza vakcine, od čega je utrošeno 117.938. Prvu dozu dobilo je 71.014 građana, a s obje doze vakcinisano je 46.921. Vakcinisano je oko 25 posto odraslog stanovništva, a ako se tome dodaju i građani koji su vakcinisani u inostranstvu, kojih je prema procjenama oko 10 posto, ukupno je vakcinisano 35 posto odraslog stanovništva ZDK-a.



N.Br./maglaj.net