Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Rast cijena u maglajskim pekarama: Dobavljači bez najave podižu cijene

img

Rast cijena i lokalni i globalni problem

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci su značajno porasle, a sve to zabrinjava građane i većina ih smatra da je ekonomska situacija sve teža i neizvjesnija. Musli Totaj, vlasnik Pekare „Non Stop“, koja u svom sastavu ima i restoran Edemus te restoran društvene ishrane u komapniji „Natron-Hayat“, priča nam sa kakvim se izazovima suočava ova firma koja upošlja blizu 100 radnika i radnica.

U BiH je poskupilo voće, povrće, ulje i žitarice, a najavljen je i porast cijena kafe pošto je Brazil povećao cijenu kafe, najveću u posljednjih 10 godina. Kao i kod svih roba, tako i kod hrane, najvećim dijelom na cijene i trendove utiče ponuda i potražnja, bilo da se radi o globalnoj ili lokalnoj. Na sve ovo uticale su dvije stvari, pandemija koja je paralizirala cijeli svijet, obustava proizvodnje, skok cijena nafte i potreškoće u transportu roba. Druga su ekstremne vremenske situacije koje su pogodile svijet, recimo Španjolska koja je veliki proizvođač voća i povrća bila je pogođena snijegom u maju, Sjeverna i Južna Amerika i Rusija suočile su se sa visokim temperaturama i požarima što je sve uticalo na cijene“, ističe Totaj i nastavlja.

Mađarska ima visok urod pšenice koja nije baš kvalitetna. Ali, nije cijena pšenice ta koja utiče na cijenu hljeba već i druge komponente. Mađarska koristi globalnu krizu i inflaciju te čuva zalihe pšenice u svojim silosima tako da od nove godine ide sa novim poskupljenjima“. Prema riječima našeg sagovornika, sama država trebala bi povesti puno više računa o rastu cijena i sve težem životu brojnih Bosanaca i Hercegovaca, jer to više nije ekonomsko nego i sugurnosno pitanje u zemlji.


Dobavljači bez najave podižu cijene

U pekari „Non Stop“ kupci su se već suočili sa nešto višim cijenama različitih vrsta pita, koje su skuplje od 30 do 50 pfeninga, a kada će i koliko poskupjeti hljeb i peciva u ovom trenutku je teško procijeniti. „Naši dobavljači ne najavljuju da će nešto poskupiti nego odjednom digunu cijene i kažu to je to. Hljeb i peciva još nisu pokupila, trudimo se koliko možemo držati ovaj nivo cijena, podmiriti obaveze i sve je svedeno na minimum neke zarade. Ako dođe do novih poskupljenja i mi ćemo morati podići cijene“, najavio je Totaj.



N.Br./maglaj.net