Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Kuhari Mameledžija i Karić kuhali za korisnike narodne kuhinje RO ''Merhamet'' Maglaj (FOTO)

img

Poznati bh kuhari Nihad Mameledžija i Miran Karić pripremili su obrok za korisnike narodne kuhinje Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj. Na ovaj način obilježen je Svjetski dan hrane i Svjetski dan borbe protiv siromaštva.

Korisnici prezadovoljni obrocima u narodnoj kuhinji

U Merhametovoj narodnoj kuhinji svakodnevno se pripremaju obroci za oko 150 korisnika, osoba koje su u stanju socijalne potrebe. U posljednjih nekoliko godina puno sredstava je uloženo u nabavku profesionalne opreme pa se sada korisnicima pripremaju i raznovrsniji obroci, čime su oni, kako tvrde, vrlo zadovoljni. „Sve je lijepo i ukusno, odlična kuharica za svaku pohvalu. Meni, koji imam narušeno zdravlje, najviše odgovara što hrana nije puno masna“, priča nam Ismet Smajlović, korisnik kuhinje.



Zadovoljna je i korisnica Maida Hodžić. „Meni kao ženi najvažnije je da je sve čisto i uredno, nema prebiranja po tanjiru ovo hoću ovo neću jesti. A najdraže mi je kada je za ručak grah“, kaže nam Maida. „Kada su korisnici zadovoljni i ja sam još više“, riječi su kuharice Senade Turalić. „Prezadovoljna sam što sam danas mogla pripremati obrok rame uz rame sa poznatim kuharima, a iz 'ukrasti' koju tajnu zanata“, dodala je kroz smijeh kuharica Senada. Za kuhare Nihada Mameledžiju i Mirana Karića ovo iskustvo pripreme hrane za korisnike narodne kuhinje bilo je i prvo u njihovim profesionalnim karijerama.



Neprocjenjivo je iskustvo kuhati za ljude koji su u potrebi, koji se hrane u narodnim kuhinjama. Fantastična je energija koju dobijete zauzvrat od tih ljudi, to je nešto nezamjenjivo, vrijednije i od novca i bilo kakvog prestiža. Za danas smo im pripremili čorbu od gljiva, piletinu u kremi od bundeve, luka i jogurta te aromatičnu basmati rižu. Drago mi je što smo se mogli i malo družiti s njima, saznati kako žive“, ispričao nam je kuhar Nihad Mameledžija.

Rijetko kada pričamo koliko je hrana bitna u našim životima. Sretan sam što sam mogao kuhati za 150 ljudi koji danas sebi nisu mogli sami pripremiti obrok“, dodao je kuhar Miran Karić.


Pomogli spontori i donatori

Inače, pripremu ovog obroka pomogli su brojni sponzori, a korištreno je povrće sa Merhametovog imanja koje se nalazi u naselju Kućice kod Zavidovića. „Hvala svima koji su pomogli da se realizuje ova akcija“, rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO Merhamet Maglaj.



N.Br./maglaj.net