Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Maglaj 3.701 osoba: Slovenija prednjači u inostranim zapošljavanjima

img

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Maglaj trenutno je 3.701 osoba. U septembru mjesecu na području BiH zaposlilo se 146 osoba sa evidencije Biroa Maglaj, dok je 120 nezaposlenih posao pronašlo u inostranstvu – najviše u Sloveniji.

"U posljednje vrijeme i Maglaj je, nažalost, refleksija stanja u državi. U posljednje vrijeme odlaze cijele porodice, a ne kao ranije, kada su 'trbuhom za kruhom' odlazili samo muški članovi porodice. Po zapošljavanju u inostranstvu prednjači Slovenija sa 60% svih zapošljavanja, a slijedi Hrvatska i neke druge evropske zemlje", kazao je Samir Bajrić, stručni saradnik za rad sa poslodacima u Birou za zapošljavanje Maglaj.

Ono što ipak do nekle raduje jeste činjenica da se sve više mladih odlučuje aplicirati na neki od javnih poziva u cilju samozapošljavanja ili zapošljavanja kod poslodavaca, ali i činjenica da i invalidne osobe do posla dolaze lakše u odnosu na protekli period. „U svakom javnom pozivu imamo od 5 do 10 nezaposlenih osoba koje se odluče za pokretanje djelatnosti, a javljaju nam se i poslodavci“, dodao je Bajrić. Kaje u pitanju zapošljavanje unutar granica BiH, prednjači Maglaj, slijede Tešanj i Žepče, ima i zapošljavanja u većim centrima kao što su Sarajevo i Banja Luka. Do kraja godine očekuje se raspisivanje Javnog poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje, a ima najava da će ponovno biti aktuelni programi od samozapošljavanja do zapošljavanja kod poslodavaca. „Svi oni koji nisu dobili pozitivan odgovor nakon raspisanih javnih poziva u martu i maju, ponovno će imati svoju šansu“, kazao je na kraju razgovora Samir Bajrić, stručni saradnik za rad sa poslodacima.



N.Br./maglaj.net