Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Objavljena knjiga o maglajskoj župi: ''Svoju prošlost trebamo poznavati!''

img

Svjetlo dana ugledala je publikacija „Katolička župa Maglaj 1623-1970-2020.godina“ autora profesora Franje Marića. Maglajska župa prvi put se pominje u zapisima franjevaca 1623. godine, a ova knjiga objavljena je povodu 50.godišnjice obnove djelovanja župe.

Župa se prvi put pominje u zapisima vizitatora fra Marijana Pavlovića 1623.godine. Ova knjiga je originalan dokumenta koji govori ne samo o župi nego i gradu Maglaju i ima svoju vrijedno ne samo za župu ili katolike nego ima i svoju vrijednost i bogatstvo je grada. Svoju prošlost trebamo poznavati, a prošlost nam može pomoći da uređujemo sadašnjost“, kazao nam je vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe. Knjiga je, priča nam vlč. Tomić, ugledala svjetlo dana uprkos svim poteškoćama.




Na knjizi je rađeno godinama, a pokojni prof. Franjo Marić je radio na njoj do par dana prije nego je preminuo. Tako se htjelo, tri dana prije smrti poslao je svu građu koju je prikupio svome bratiću Anti i meni, mi smo nastavili dalje i knjiga je ugledala svjetlo dana. Knjiga ima svojih nedostatak, ali niko ne brani dopunjeno izdanje“, naglasio je u razgovoru vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe.



N.Br./maglaj.net