Subota , 22. Jan, 2022

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Počela realizacija projekta Medžlisa IZ Maglaj: Gradi se jarbol od 42 metra za državnu zastavu (FOTO)

img

Počela je izgradnja jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine visine 42m. Jarbol se gradi na sjevernom ulazu u Maglaj, pored puta M17, na vakufskoj parceli "Bare", u neposrednoj blizini semafora. Radi se o projektu Medžlisa IZ Maglaj za koji je osigurana građevinska dozvola, a za izvođača radova odabrana je mglajska firma "Hajdić".

Nakon postavljanja gromobranske instalacije, armiranja i šalovanja, izvršeno je i betoniranje temelja jarbola. Slijede pripreme za betoniranje postamenta na koji će se pričvrstiti jarbol, kao i pristupne rampe i stepenica. Uporedo sa izvođenjem navedenih radova, vrši se i izrada samog jarbola visine 42 m. Radovi, navode iz Medžlisa, teku planiranom dinamikom. Takođe, Medžlis IZ Maglaj nastavlja dalje sa javnim prikupljanjem sredstava pa su pozvali potencijalne donatore, a naročito maglajske institucije, firme i stanovništvo, da finansijski podrže ovaj patriotski projekat.Zbog povećanja cijena na tržištu, pa i cijena građevinskog materijala, vrijednost izgradnje jarbola sa državnom zastavom, odnosno radova prve faze je viša u odnosu na projektantski predmjer i predračun radova. Medžlis IZ Maglaj će nastojati da vlastitim sredstvima, ali i sredstvima donatora izvan Maglaja, podmiri novonastalu razliku u cijenama“, saopšteno je iz Medžlisa IZ Maglaj.

Otvoreni računi za donacije

Donacije za izgradnju jarbola sa državnom zastavom mogu se uplatiti na blagajni Medžlisa, kao i na transakcijski račun Medžlisa Sparkasse bank br. 1990 4600 0484 6023 - za uplate u BiH, kao i br. BA39 1990 4600 0484 6023, SWIFT CODE: ABSBBA22 - za uplate iz inostranstva) sa naznakom "Za jarbol" ili „Za zastavu“.


N.Br./maglaj.net