Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Prezentirana Studija energijske efikasnosti stambenih zgrada na području općine Maglaj

img

Danas je prezentirana Studija energijske efikasnosti stambenih zgrada na području općine Maglaj. Mr.sc. Edin Zahirović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle predstavio je Studiju u kojoj je konstatovano stanje potrošnje energije, stanje porodičnih kuća, višestambenih zgrada i prijedlog mjera koje bi se mogle provesti kako bi se poboljšala energijska efikasnost. Studija je urađena u zajedničkoj saradnji Općine Maglaj, UNDP-a i Centra za razvoj i podršku Tuzla.

Zahirović je istakao da je Maglaj jedna od prvih općina u kojoj je završena jedna ovakva Studija.

Općina Maglaj je jedna od četrdesetak općina koje se nalaze pod okriljem Razvojnih programa Ujedinjenih nacija UNDP-a, a koji ima za cilj da dekarbonizuje sve sektore, jedan od njih je stambeni. Potencijal postoji, što je najbitnije postoji spremnost lokalne vlasti, općinske administracije da sad ovo operacionališe kroz pozive građanima, koji bi onda išli u utopljavanje objekata, zamjene sistema grijanja i svih onih mjera koje dovode do poboljšanja energijske efikasnosti. Maglaj je jedna od prvih općina u kojoj je završena ovakva jedna Studija. Ovo je po prvi put u BiH da se ovog obima posla i detalja uradi jedna analiza stambenog sektora i urade preporuke za poboljšanje”, kazao je Zahirović.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je: “Studija je obuhvatila objekte po slučajnom uzorku na osnovu čega su snimana stanja  općenito od utopljavanja, vrste zagrijavanja kako bi se došlo do podataka koliko je potrebno energije po stambenoj jednici, koji su troškovi, u kojem smjeru ići kada je riječ o energetskoj efikasnosti. U konačnici bi smanjilo ukupne troškove zagrijavanja, ali smanjilo emisije Co2. Idemo sljedeći korak, nakon finaliziranja Studije uz iznesene primjedbe i sugestije.”