Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Priča o poštenjačini Ibri Lokmiću iz Maglaja: Pronašao i vratio novac komšiji Adelu Husiću

img

Sigurno je da u maglovito i prohladno nedjeljno jutro, ne očekujete da na cesti vidite razbacani novac. Idući na posao, Ibro Lokmić koji ima kamenorezačku radnju u Donjoj mahali, naišao je na razbacane novčanice u apoenima od po 100 i 50 KM. U prvi trenutak pomislio je ono što bi i mnogi, da se radi o skrivenoj kameri. Ipak je pokupio novac, ali i fotografisao ga onako razbacanog po cesti. „Novac sam donio u radnju, kazao radnicima, a oni su me savjetovali da ne objavljujem odmah da sam pronašao pare, jer ne znamo ko se može javiti. Kazao sam samo supruzi i otišao za svojim poslom. Uveče me supruga zove i kaže da je vidjela na društvenim mrežama da je novac izgubio komšija Adel Husić. Pozvao sam ga, došao je odmah do moje radnje, izgrlio me kao da sam rod najrođeniji, toliko je bio sretan. A ja sam bio sretan što sam novac konačno vratio vlasniku, a bilo je blizu hiljadu KM“, ispričao nam je Ibro i dodao da nagradu nije želio uzeti, ali zato je Adel dobro nagradio njegovu djecu. Sigurno je takođe da će Ibro ubuduće imati urednu frizuru i bradu jer je Adel Husić čuveni berber i član bh reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

Čist obraz nema cijenu!

Dok se Ibro sikirao šta sa parama, dotle je njegov komšija razmišljao kako je mogao izgubiti novac iz novčanika. Kako nam je ispričao ujutru je u dvorištu pronašao samo novčanik sa dokumentima i 100 KM, dok ostalog novca nije bilo. „Nisam uspio da predam pazari u banku i zato sam imao toliko para kod sebe. Čovjek doživi šok, ipak nije mala suma, ali tokom dana pomirio sam se sa tim da sam novac izgubio. Pomislio sam drugi dan, druga nafaka, idemo dalje“, priča nam Husić i dodaje da njegova supruga i nije bila za to da na društvenim mrežama objavi da je izgubio pare.



Objavio sam ne vjerujući baš puno u sretan ishod. Ali, čuda se ipak dešavaju. Tako je mene Ibro pozvao i vratio mi novac. Znali smo se, onako kao komšije, ali mislim da će ovo biti početak jednog lijepog prijateljstva“, završio je Adel. On pretpostavlja da je njihov pas pronašao novčanik koji mu je ispao kada je izlazio iz auta, igrao se s njim i tako se novac rasuo po cesti. Lokmić iskreno vjeruje u ljudsko poštenje jer tako su, kaže, odgajane generacije i generacije ljudi. „Poštenje se itekako isplati i tako trebamo odgajati našu djecu. To zadovoljstvo koje sam ja osjetio kada sam Adelu vratio novac i kada sam vidio njegovu sreću, ne mogu se ničim platiti“, kazao nam je Ibro na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net