Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Centru za socijalni rad realizovali projekat ''Prepoznajmo sebe''

img

U Centru za socijalni rad Maglaj, uz podršku Centra za mentalno zdravlje, koji djeluje pri maglajskom Domu zdravlja, u proteklom periodu realizovan je projekta iz oblasti borbe protiv rodno zasnovanog nasilja pod nazivom „Prepoznajmo sebe“. Podršku je dalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Za razliku od sličnih projekata kojima su bile obuhvaćene žene, kao žrtve nasilje, ovaj projekat obuhvatio je muškarce, njih desetak, kojima je sudskim rješenjem izrečena neka od zaštitnih mjera prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici.

Kada, nažalost, imamo slučaj nasilja u porodici, razgovaramo sa oba supružnika. Radeći ovaj posao godinama, došli smo do sazna da i muškarcima treba pomoći i zbog toga smo se odlučili za ovaj projekat. Korisnici koji su bili obuhvaćeni bili su jako zadovoljni iako je u početku bilo otpora kod njih. Ali kasnije je sve bilo druga priča. Teme koje smo odabrali bile su im interesantne sa aspekta da i sami upoznaju sebe, spoznaju svoju ličnu odgovornost kada je u pitanju nasilje u porodici. Živimo u društvu koje je opterećno stereotipima i pogrešnim uvjerenjima. Jedan od ciljeva projekta bio je promjena uvjerenja o nasilju u porodici, o braku, o bračnim odnosima, imali smo radionice na kojima smo razgovarali o stresu, o kvaliteti bračnih odnosa, a realizovali smo i zajedničke radionice sa oba supružnika. Slušali su jedni druge i vjerujem da su im radinice bile od koristi, jer dijelili su svoja dobra i loša iskustva“, kazala je Jasmina Hasanić, diplomirana socijalna radnica.



U projekat se uključilo desetak muškaraca, održano je niz radionica na kojima je govorila i dr.psihologije Amela Abidović-Mačović, dok je viša medicinska sestra Tina Arifagić sa korisnicima realizovala radno-okupacionu terapiju. Kako naglašava naša sagovornica, korisnici projekta su bili jako zadovoljno što je pokazala i evaluacija. „I sami su priznali da su im radionice pomogle da mijenjaju svoje ponašanje i lična uvjerenja, pa bi ih rado preporučili svojim poznanicima i prijateljima“, dodala je Hasanić. I ovaj projekat je još jednom naglasio potrebu stalnog angažmana psihologa u Centru za socijalni rad, jer se za ovim stručnim kadrom već godinama osjeća potreba u ovoj ustanovi.



N.Br./maglaj.net