Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena 28. godišnjica Bitke za Pazarić (FOTO)

img

Na dostojanstven način obilježena je 28. godišnjica jedne od najznačajnijih akcija na maglajskim prostorima u periodu 1992. - 1995. – Konvoj 94 ili Bitka za Pazarić.
Oslobodilačka akcija na području Pazarića izvedena je kada se agresor najmanje nadao, u jeku višemjesečne blokade, kada se hrana dijelila na grame, kada je nedostajalo municije, ali nije odlučnosti i hrabrosti.

Fahir Salkić, predsjednik Vijeća MZ Liješnica kazao je kako akcija za Pazarić pobuđuje ponos, te kako imamo obavezu da pamtimo i prenosimo historiju našeg grada na mlađe generacije.
Ovaj događaj u nama pobuđuje ponos, jer smo dali sve od sebe da sloboda nikada ne bude upitna u našim životima, te da posljednjom kapi krvi ćemo uvijek štiti svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Imamo obavezu da pamtimo i prenosimo na mlađe generacije historiju našeg grada, te da 21, januar, kao i mnogi drugi značajni datumi nikada ne padnu u zaborav. Također, dužni smo odavati počast žrtvama, njihovi porodicama, te poklanjati pažnju onima koji su hvala Bogu živi, a koji su jednako časno branili naš Maglaj i Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Salkić.

U ime Udruženja 327. Viteška obratio se Nedim Ibrahimefendić i kazao: „Dok god je ove Bosne i Hercegovine i naše općine Maglaj, dok god hodamo ovom zemljom bosanskom, moramo se prisjećati šta sve veliko i hrabro ljudsko srce može učiniti za odbranu života, svoje domovine, svog dostojanstva, gonjišta i tradicije. Dužni smo prisjećati se i prenositi poruku mladima kako smo i u najtežim uslovima, opstali i ostali, učili fatihe i oslobađali okupiranu teritoriju, brojali dane pod opsadom i sanjali san o slobodi. Oslobodilačka akcija Pazarić na najveličanstveniji način pokazala je našu neuništivost, hrabrost, nepokolebljivost. Pazarić je pokazao šta sve može čovjek, koji samo želi da živi život u slobodi.“

U ime načelnika općine prisutnima se obratila šefica resorne Službe Eldina Mehinagić.
Svi smo mi prošli jedan težak period. Bili smo zajedno, obilježavali sve ono što je za nas značajno, kao i ovaj 21.januar koji je za nas itekako vrijedan. Obilježavajući ove značajne datume pokazujemo da će naša BiH ostati, opstati, te da čuvamo sjećanja na naše saborce. Čuvajmo naš Maglaj, BiH, ali i jedni druge. Budimo jedinstveni u ovim teškim vremenima, a vjerujem da ćemo sačuvati ono što je najvrednije, to je prijateljstvo i jednakost među nama“, kazala je Mehinagić.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježju u Liješnici, prisutni su krenuli put ka Pazariću.
Govor je i ove godine održao direktan učesnik ove bitke Izet Hadžić koji je pričao o načinima odbrane linije, te s čime su se sve nosili u tim trenucima.
















(maglaj.ba)