Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ružičnjak koji plijeni bojama i mirisom: U dvorištu Vladimira Biljeckog (86) na svega 50 kvadrata rastu 142 grma ruža (FOTO)

img

U samom gradu ali i svim mjesnim zajednicama maglajske općine puno je predivnih dvorišta, a općina već godinama nagrađuje one koji imaju najljepše uređena dvorišta i balkone. Ipak, u samom gradu, tačnije u ulici Ilijasa Smajlagića, jedno dvorište već decenijama privlači pažnju prolaznika. To je dvorište Vladimira Biljeckog (86), jer na svega 50-ta kvadrata rastu 142 grma ruža. U maju i junu njegovo dvorište plijeni mirisom i bojama, a ruže cvatu u 14 različitih boja.

Rođeni Dervenčanin još u djetinjstvu je počeo oko porodične kuće saditi cvijeće. „Znao sam obojiti sijalice različitim bojama i povješati po cvijetnjaku da bude još ljepši“, prisjeća se gospodin Vladimir. U Maglaj je došao 1963.godine kao radnik jedne kikindske firme raditi za tadašnju Tehniku. Završili su planirane poslove, ali njemu je sudbina odredila da ostane u Maglaju i sa suprugom Behijom zasnuje porodicu. „Kada smo izgradili kuću, počeli smo uređivati i cvijetnjak. Od Berte Stevanović na naselje sam dobio prva dva grma ruža. Jedan od ta dva grma još uvijek cvjeta“, priča nam i nastavlja „Drago mi je što sam podijelio dosta kalema ruža, pa sada one cvatu ne samo u mojoj ulici nego i u drugim dijelovima grada“.

Ni katastrofalne poplave u maju 2014.godine nisu ga obeshrabrile. Obnovio je ono što je vodena stihija uništila i nastavio dalje. Ni u poodmaklim godinama ne posustaje u brizi za svoje dvorište. Sa sinom Damirom i snahom Alminom podijelio je poslove – on se brinem o ružičnjaku, a oni o cvijeću na balkonima i drugim površinama oko kuće koje krase cvijeće i zanimljivi, kreativni detalji. „Posla ima, a meni je ovo zadovoljstvo. Dok me zdravlje bude služilo, biće i ruža“, poručio je na kraju razgovora Vladimir Biljecki.


N.Br./maglaj.net