Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Počeo upis i u maglajskim srednjim školama

img

PLAN UPISA 220 UČENIKA

Počeo je upis u srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu pa tako i u Mješovitu srednju školu Maglaj i Gimnaziju „Edhem Mulabdić“. Upis traje do 29.juna. Prema objavljenom konkursu, plan upisa u Mješovitu srednju školu Maglaj i Gimnaziju „Edhem Mulabdić“ je ukupno 220 učenika, odnosno 10 odjeljenja.

U Mješovitoj srednjoj školi Maglaj planiran je upis 8 odjeljenja sa 176 učenika i to: po jedno odjeljenje sa po 22 učenika za zvanja ekonomski tehničar, hemijski tehničar općeg smijera i elektrotehničar energetike te jedno kombinovano odjeljenje sa ukupno 22 učenika mašinskih tehničara i tehničara drumskog saobraćaja.

Planiran je upis po 11 učenika za zanimanja: elektroenergetičar/elektromehaničar, zavarivač/bravar, hemijski laborant/konfekcionar tekstila-krojač i frizer-vlasuljar/prodavač. U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ planiran je upis dva odjeljenja sa ukupno 44 učenika. Inače, u školskoj 2021/2022.godini osnovno obrazovanje završila su 202 učenika u tri škole na području maglajske općine.

Ljekarsko uvjerenje zakonski osnov

Nakon upita roditelja zašto je obavezno ljekarsko uvjerenje prilikom upisa u srednje škole i zašto cijena nije ista u svim zdravstvenim ustanovama ZDK, iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK dobili smo odgovor u kojem se navodi: „Ukoliko obratite pažnju na pravni osnov Konkursa za upis učenika u prvi razred srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona vidjeti ćete da je Zakonom o srednjoj školi (Službene novine Zeničko-dobojskog kantona broj: 9/17 ) propisano posjedovanje nalaza i mišljenja stručnjaka iz odgovarajuće ustanove zdravstvenog ili socijalnog tipa kojim se određuje način edukacije. Što se tiče cijene tog dokumenta, organ upravljanja i rukovođenja zdravstvenom ustanovom utvrđuje cijenu koštanja svojih usluga. Ministarstvo za obrazovanje, nauku , kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona nije uticalo na cijenu istog u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi Zeničko-dobojskog kantona“, navodi se u odgovoru iz resornog Ministarstva.



N.Br./maglaj.net