Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspjeh mladog IT stručnjaka Cvrčak Ahmeda iz Maglaja: Nikada nisam razmišljao da odem iz BiH (FOTO)

img

Ahmed Cvrčak (24) od malih nogu imao je sklonost i gajio ljubav prema matematičko-informatičkim naukama i sportu. U ranoj tinejdžerskoj dobi maštao je da bude pilot, astronaut ili košarkaš, ali kako je sazrijevao, želje su se mjenjale i prilagođavale okruženju. Kroz različite online igrice upoznao je svijet informatike. Vremenom ga je počelo zanimati kako šta funkcioniše, kako rješiti neki problem i tako se javila želja da postane programer – software developer, čime se danas i bavi.

U Gimnaziji stekao prijatelje za cijeli život

Osnovnu školu završio je u Novom Šeheru, a u Maglaju Gimnaziju „Edhem Mulabdić“. U septembru 2020.godine diplomirao je na Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Doboju i postao diplomirani inženjer računarstva i informatike. „Kroz Gimnaziju sam upoznao mnogo sjajnih profesora sa velikim znanjem i srcem, koji su bili potpuno predani svome poslu. Oni su mi bili inspiracija za moj uspjeh i daljnji trud. Za četiri godine Gimnazije stekao sam i najbolje prijatelje iz razreda. Bilo je tu mnogo lijepih, a ponekad i manje lijepih trenutaka. Radili smo raznorazne gluposti i nestašluke. Često smo prelazili granicu, ali se sve uvijek dobro završilo. Isto tako smo često pomagali jedni drugima i podržavali se međusobno kada je bilo teško“, prisjeća se Ahmed i nastavlja. „Što se tiče izbora fakulteta nisam imao nikakvih dilema. U samom startu sam znao da ću izabrati IT oblast. Jedini problem mi je predstavljalo u kojem gradu da studiram. Dvoumio sam se između Mostara i Doboja, ali porodica, prijatelji i poznanstvo sa profesorom i prijateljem Sašom Stanićem, koji radi na VPTŠ, prevagnule su na stranu Doboja“.

Njemačka firma ponudila mu uslove koje je objeručke prihvatio

Po završetku studija prijavio se na evidenciju nezaposlenih i počeo da traga za poslom i načinom gdje obaviti pripravnički. Nije dugo čekao, pa je u općini Maglaj proveo osam mjeseci na stručnom osposobljavanju, dok nije stupio u kontakt sa kompanijom Osterus iz Berlina i počeo da radi kao software developer. Kroz život se uvijek trudio biti optimista. „Tako je bilo i u periodu kada sam bio na evidenciji nezaposlenih i na stručnom osposobljavanju u Općini Maglaj. Paralelno sam radio manje projekte za prijatelje, poznanike i čekao pravu priliku. S obzirom da je vrijeme u kojem živimo vrijeme IT i digitalizacije znao sam da će ta prilika prije ili kasnije doći. Svakodnevno sam pratio online oglase za software developere. U augustu 2021.g sam pronašao oglas Osterus kompanije koja je tražila full stack developera. Ispunio sam formu, poslao CV i motivaciono pismo. Nakon par dana sam dobio mail od izvršnog direktora da obavimo uvodni razgovor. Po završetku upoznavanja stupio sam u kontakt sa tehničkim direktorom i on mi je poslao jedan testni zadatak. Nakon pet dana sam odradio zadatak i sa tehničkim direktorom prošao kroz analizu. On me ispitivao o različitim funkcionalostima i rješenjima u zadatku. Na kraju razgovora mi je rekao da ispunjavam njihove zahtjeve i ostalo je samo da se dogovorimo oko plate i upoznam vlasnika, odnosno osnivača Osterusa. Ubrzo sam putem google meeta upoznao vlasnika i osnivača Osterusa, Juliana Herzoga, i prihvatio njihovu ponudu koja je bila više nego fer. On mi je poželio dobrodošlicu i tako sam postao full stack developer u Osterus GMBH“, ispričao nam je.

Osnovao i vlastitu firmu

Krajem prošle godine osnovao je i svoju firmu CA DEV, a sukoba interesa sa firmom Osterus – nema jer radi se o poslovnoj saradnji. „Firma CA DEV se bavi pružanjem različitih softverskih rješenja u vidu web ili mobilnih aplikacija. Trenutno se ne mogu pohvaliti nekim velikim uspjehom osim poslovne saradnje s Osterusom, ali s obzirom da Osterus ima saradnju sa nekim od najvećih svjetskih kompanija i da CA DEV ima mali udio u tome, mislim da je i ovo dovoljan uspjeh. Trenutno zajedničkim snagama radimo na jednoj velikoj aplikaciji i ona je naš prioritet na duži vremenski period. Trebali bi je završiti za dvije-tri godine“, ponosno je naglasio.

Na kojem principu radi aplikacija „Osterus“?

Osterus je kompanija koja se bavi prikupljanjem, analizom i prezentacijom podataka velikih svjetskih kompanija kao što su Tesla, Porsche, VW, Delta airlines, Lufthansa, a neke od njih su i investitori aplikacije na kojoj rade IT stručnjaci Osterusa.

Kroz aplikaciju korisnici mogu pretraživati, pronaći i porediti informacije o najpoznatijim univerzitetima i kompanijama, ali i uporediti kvalitet i cijenu života u svjetskim metropolama. „Jedna velika kompanija, u okviru aplikacije, može da pronađe najpoznatije univerzitete u svijetu, možete provjeriti koliko košta život u najvećim gradovima u gotovo svim zemljama svijeta, možete npr. da uporedite Sarajevo i Frankfurt ili Berlin i London, koliko morate izdvojiti za najam stana, koliko koštaju namirnice, kakve su cijene u restoranima, kakav je kvalitet život, na kojem je nivou rasna tolerancija, kvaliteta vazduha, zdravstvo, obrazovanje, a što je najzanimljivije na našoj stranici je usporedba velikih kompanija, npr. odakle najviše dolaze inženjeri u Teslu ili Mercedes Benz. Aplikacija je dobra i za biznismene koji žele da ulažu širom svijeta, jer pomoću aplikacije mogu da uporede i saznaju ono što im je najvažnije za njihov biznis i to bilo gdje u svijetu, gdje je jeftino zemljište, kakva je zastupljenost radne snage i mnoge druge podatke“, pojasnio nam je Ahmed.

Nije razmišljao da ode iz Bosne i Hercegovine

Priča da mu je život u Bosni i Hercegovini izuzetno lijep, tu su mu porodica, prijatelji, a zajedničko druženje u prelijepoj domovini ga najviše čine sretnim. „Razočaran sam domaćom politikom i main stream medijima. Ipak, nikada nisam razmišljao da odem na zapad. Uvijek sam smatrao da ovdje mogu pronaći nešto šta mogu da radim i u čemu mogu da uživam“, kazao nam je.

Nađe vremena za sport i putovanja

Ahmed Cvrčak izuzetno voli sport i kako nam kaže uvijek nađe vremena za zaigrati tenis. Nažalost, krajem prošle godine je povrijedio rame i sada pauzira. Interesovalo nas je kako se odmara i šta ga čini sretnim? „Čitam, igram se sa djecom, igram šah, šetam, vozim bicikl. Moj najveći hobi su knjige, prije svega ruski realizam. Omiljeni pisac mi je F.M. Dostojevski, a najdraža knjiga „Braća Karamazovi“. U slobodno vrijeme igram i košarku, ali pratim mnogo tenis i košarkaških mečeva. Osim tenisa i košarke aktivno pratim i Formulu 1. Sve te stvari me čine sretnim. I za putovanja uvijek ima vremena samo treba biti dobro organizovan.

Zbog poslovnih obaveza često posjećujem Novi Sad, ali uvijek imam vremena za upoznavanje grada i odmor. Ovo ljeto imam u planu obići nekoliko zemalja i uživati u njihovim ljepotama“, otkrio nam je Ahmed Cvrčak na kraju razgovora. (N.Br.)


*Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".



maglaj.net