Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti HKUD ''Gromovnik'': Arhivska građa čuvaće se i u Zemaljskom muzeju BiH

img

U prostorijama Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, predstavnici HKUD “Gromovnik“ Novi Šeher, Anto Maglica i Marinko Kelavić potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji sa direktorom Muzeja Mirsadom Sijarićem i njegovom zamjenicom Anom Marić.

Ovim sporazumom članovi HKUD “Gromovnik“ iz Novog Šehera potpuno besplatno ustupaju svoj video-materijal Zemaljskom muzeju BiH na trajno čuvanje i na korištenje u naučno-istraživačke svrhe.

Gromovnici su ustupili snimke tradicionalnog uređenje lana, pranja haljina, berbe kukuruza, kosidbe trave i žetve pšenice koje su u protekle dvije godine snimili. Prema riječima predstavnika Muzeja, ovi snimci predstavljaju neprocjenjivo blago, ne samo za Hrvate iz ovog dijela Bosne, već i za cijelu BiH budući da veliki dio ovih eksponata, koje je Gromovnik koristio u svojim snimcima, već postoji u muzejskom Odjeljenju za etnologiju, ali ne postoje ovakvi snimci na kojima se, svi ti eksponati, vide u stvarnoj primjeni. Članovi HKUD “Gromovnik“ uskoro snimaju i tradicionalnu pripremu zimnice i pečenja rakije koje će, kao i ranije snimke, pohraniti u arhive Zemaljskog muzeja u BiH i Instituta za etnologiju i folkloristiku RH u Zagrebu.


N.Br./maglaj.net