Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Razgovor sa Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom općine Maglaj

img

O rebalansu Budžeta, infrastrukturnim projektima koji se realizuju ili su u planu, najavama potencijalnih investitora kao i 50.festivalu „Studentsko ljeto“ razgovarali smo sa Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom općine Maglaj.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj usvojen je rebalans budžeta za 2022.godinu, pa je budžet uvećan za oko 450 hiljada KM. Osnovni razlog je situacija u kojoj se našao Dom kulture „Edhem Mulabdić“ čiji je osnivač Općina Maglaj. „Ova ustanova imala je sudski proces, presuda je bila u korist uposlenika i račun im je bio blokiran. Obzirom na važnost Doma kulture za općinu Maglaj, za kulturu i sport, ušli smo u proces da pomognemo ovoj ustanovi i to smo mogli jedino kroz rebalans budžeta. Takođe, kako je veći priliv sredstava u budžet od PDV-a nego što je to bila projekcija, korigovali smo budžet u dijelu povećanja prihoda i za kapitalne projekte za koje smo dobili 'zeleno svjetlo'. S druge strane, korigovali smo i rashodnovnu stranu, a pored sredstava koja su namjenjena Domu kulture, zbog stalnog rasta cijena, prije svih energenata, povećali smo izdvajanja za sport uvažavajući povećanje troškova sportskih klubova, korigovali smo i izdvajanja za 50. Festival „Studentsko ljeto“, a povećali smo i izdvajanja za projekte sa međunarodnim organizacijama. Kroz projekte je osigurana nabavka opreme za 15 pravnih lica, nabavka mobilijara u novom gradskom parku kao i u domenu organizovanja edukacija i prekvalifikacija. Vidjećemo da li će krajem godine biti potrebe za još jednim rebalansom budžeta“, rekao je načelnik Mahmutagić.

Radiće se saobraćanica od Tržnog centra WISA do T-objekata

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji ulice Srebreničkih žrtava rata i izgradnja savremenog kružnog toga i saobraćajnice vrijedni blizu 300.000 KM privode se kraju. Sredstva su osigrali Ministarstvo finansija Federacije BiH i općina Maglaj. Preostali su radovi u zoni kružnog toka, a saobraćaj se na južnom ulazu u grad odvija normalno. Kako je rekao načelnik Mahmutagić ovo je nastavak radova na rješavanju južnog ulaza u grad, završen je most, uskoro i kružni tok, a ono što slijedi je spajanje saobraćajnice od kružnog toka do dijela saobraćajnice koji je ranije rekonstruisan. Sa federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem potpisana su četiri ugovora o sufinansiranju projekata u iznosu od 483.000 KM. „Saznali smo da nam je odobren projekat izgradnje saobraćajnice od Tržnog centra WISA do T objekata. Slijedi nam uskoro raspisivanje tendera, kao i za predhodna četiri projekta. Nadam se da će biti završeni do kraja ove godine. U planu je raspisivanje tendera za projekte iz sredstava vodnih naknada, te projekata iz oblasti infrastrukture po mjesnim zajednicama u skladu sa Planom kapitalnih investicija koji je usvojen na sjednici Općinskog vijeća“, dodao je Mahmutagić. Predstoji Javna rasprava o usvajanju Nacrta djelimične izmjene Regulacionog plana "Liješnica", a zbog najave izgradnje tvornice namještaja. Radi se grupi investitora, a vlasnik zemljišta je privrednik Hajrudin Ahmetlić. Očekuje se da se do kraja godine okončaju sve procedure oko izdavanja potrebnih dozvola, čime bi mogla početi izgradnja poslovnog objekta u Poslovnoj zoni Liješnica. Vođeni su i prvi razgovori sa predstavnikom jedne talijanske firme iz domena metalne industrije. „Vidjećemo da li će biti i nekih konkretnih koraka“, dodao je Načelnik.

Tokom Festivala „Studentsko ljeto“ iz Maglaja se u svijet se šalju najljepše poruke

Nešto manje od mjesec dana ostalo je do završnih večeri Festivala „Studentsko ljeto“. Festival se održava u prvoj polovini septembra mjeseca i pred nama je 50.izdanje „Studentskog ljeta“ – takmičenja mladih i neafirmisanih pjevača iz šest zemalja. „Radujem se Festivalu i kao načelnik općine i kao Maglajlija, nije malo reći da će ovo biti 50. festival po redu. Malo toga u našoj zemlji ima tako dugu tradiciju kao festival u Maglaju. Maglajska pozornica bila je odskočna daska mnogim, sada, estradnim zvijezdama. Ove godine Organizacioni odbor vrijedno radi na organizaciji festivala, a tokom dvije večeri zapjevaće po 19 mladih i neafirmisanih pjevača, vrlo kvalitetnih takmičara i takmičarki. Oni će ove godine biti u fokusu jer zaslužuju najviše pažnje. I pored ograničenih smještajnih kapaciteta u Maglaju, jer zatvoreni su i hotel i motel, osiguran je smještaj za učesnike, članove žirija i orkesta. Očekuju nas dvije izuzetne festivalske večeri, a o eventulnom gostu ćemo naknadno informisati javnost“, kazao je Mahmutagić i nastavio.

Tokom festivala iz Maglaja odlaze poruke mladosti, ljubavi, prijateljstva i to traje decenijama. Imam potrebu da se zahvalim svima koji su od davne 1964.godine dali svoj doprinost da festival opstane sve ove godine, od Zavičajnog kluba studenata koji je inicirao održavanje festivala do brojnih Maglajlija, učesnika, organizatora, sponzora – svima veliko hvala. Moram reći da smo u procesu brendiranja „Studentskog ljeta“ kao maglajskog proizvoda. Drago mi je da se objave o festivalu prate na društvenim mrežama, a posebno te objave prate nekadašnji učesnici iz zemalja regiona, koji su bili u Maglaju prije 30 i više godina. Nisu zaboravili naš grad ni „Studentsko ljeto““. Festival se najvećim dijelom finansira iz sredstava budžeta općine Maglaj, ali neće izostati podrška sa viših nivoa vlasti, kako je to bilo ranijih godina ni lokalnih privrednika. „Veliko poštovanje i zahvalnost osjećam prema brojnim volonterima i volonterkama za sav njihov trud. Vjerujem da će i ovaj segment organizacije festivala biti uspješan kao i ranijih godina“, dodao je načelnik Mahmutagić.

Tokom razgovora načelnik Mirsad Mahmutagić je rekao da u narednom periodu neće izostati ni podrška sportu na maglajskoj općini. „U posljednih nekoliko godina značajno su povećana izdvajanja iz budžeta u domenu sporta. Moja želja je da idućoj godini ta sredstva budu veća i pored povećanja koje je uslijedilo rebalansom budžeta. Svi rezultati koje sportisti i sportistkinje postižu rezultat su njihovog truda i rada, a općina Maglaj će uvijek biti uz njih, u skladu sa mogućnostima“, najavio je Mahmutagić i dodao na kraju razgovora. „Raduje me živost koja se osjeća u Maglaju tokom ljetnih mjeseci. U svoj rodni grad dolaze oni koji su ga napustili što zbog ratnih dešavanja, što zbog ekonomskih prilika tokom posljednjih godina. Vidimo brojna druženja i okupljanja na lokalnim izletištima. Svi su oni dobro došli u svoj Maglaj, a očekujemo ih ponovno tokom praznika krajem godine“.



N.Br./maglaj.net