Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vlada ZDK odobrila 860.000 KM za organizaciju i izgradnju šest poslovnih zona

img

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ovog kantona u iznos od 860.259,20 KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da su sredstva dodijeljena putem javnog poziva na koji su pristigle prijave osam gradova i općina, od kojih je šest bilo ispravno.

Ovo je, dodao je, drugi javni poziv za poslovne zone, a finansira se iz sredstava od milon maraka koja su osigurana usvojenim rebalansom kantonalnog budžeta.

- Pravo na subvenciju i izgradnju poslovnih zona ostvarile su općine Usora, Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Maglaj i Breza, dok su Grad Zenica i Općina Olovo dostavili neuredne prijave. S ovom odlukom od 2016. godine do danas za poslovne zone smo izdvojili 7 miliona KM, što su značajna sredstva - rekao je Jelić.

Naglasio je da su Vlada i Ministarstvo za privredu opredijeljeni za razvoj svih lokalnih zajednica u ovom kantonu, te da je od 2009. godine, otkad se realizuje ovaj program, za poslovne zone izdvojeno ukupno 10 miliona KM.

- Siguran sam da će ovo što radimo biti ispisano zlatnim slovima u povijesti Vlade ZDK - rekao je Jelić.

 

Press služba ZDK