Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sinanović: Ubrzati izmjenu rješenja o pravu na porodiljnu naknadu od 1.000 KM

img

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Azra Sinanović izjavila je da je većina centara za socijalni rad u ovom kantonu izvršila izmjene rješenja kojim se porodilje uvode u pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 1.000 KM.

Izuzetak je Centar za socijalni rad Zenica, gdje je najveći broj porodilja kojima je priznato pravo, a radi se o 349 zaposlenih i 42 zahtjeva nezaposlenih porodilja koje su ranije uvedene u pravo po starom zakonu.

- Centar za socijalni rad Zenica je uradio 42 rješenja i 42 za nezaposlene porodilje. Nisu urađena zamjenska rješenja za postojeće zaposlene porodilje, a kamoli za, prema našim podacima, preko 600 porodilja koje nisu koristile pravo te desetine zaposlenih porodilja koje tek trebaju ući u pravo. Obaveza centara za socijalni rad je da u roku od 45 dana dostave rješenja, kako bismo u oktobru mogli izvršiti isplatu porodiljne naknade za septembar od 1.000 KM - rekla je ministrica Sinanović.

Pojasnila je situaciju da, navodno, neki centri za socijalni rad na području ovog kantona imaju nedoumica u pogledu zamjene postojećih te izrade novih rješenja za isplatu porodiljnih naknada od 1.000 KM, rekavši da su izmjene i dopune predmetnog zakona jasno definisale koje porodilje na području ZDK-a imaju pravo na porodiljsku naknadu.

- Mi smo u svim saopštenjima, i ono što smo na Skupštini ZDK donosili, od 01.01. 2022. godine sve porodilje ulaze u to pravo. Nezaposlene porodilje koje su koristile pravo po starom zakon, njima će se po službenoj dužnosti od 1. septembra zamijeniti rješenja i ući će u pravo te nastaviti koristiti pravo do godine dana djeteta. Zaposlene porodilje isto tako, jer od 01.01. 2022. godine imamo određen broj porodilja koji se mijenja - istakla je Sinanović.

Sve porodilje, podvlači, ulaze u pravo s prvim danom tekuće godine, ali će se samo po službenoj dužnosti mijenjati rješenja.

- Ono što je možda nedoumica, a to su nezaposlene porodilje koje nisu mogle ući u pravo na osnovu prethodnog zakona - da li zbog imovinskog cenzusa, da li nisu podnosile zahtjev, ali i one od 1. septembra ulaze u pravo. Centri za socijalni rad i nadležne općinske službe dobile su upute o postupanju i prije donošenja zakona na Skupštini ZDK - da se organizuju u smislu posla, s obzirom da smo već u maju napomenuli da će ići izmjena zakona u ovom pravcu da sve porodilje na području ZDK-a dobiju naknadu u iznosu od 1.000 KM - napomenula je Sinanović.

Kazala je kako imaju podatke da je oko 3.300 porodilja na područku ZDK-a koje trebaju koristiti ovo pravo, ističući da čekaju da im centri za socijalni rad dostave rješenja kako bi mogla početi isplata.

 

Press služba ZDK