Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Okrobar, mjesec knjige u maglajskoj biblioteci: Mladi autori predstavili svoje romane (FOTO)

img

Gostovanje mladih autora Zerine Piljug i Mehmeda Đokića iz Kaknja te Lejle Skula iz Doboj Juga, koji iza sebe već imaju objavljene prve romane, izazvalo je veliko interesovanje u Maglaju. U čitaonici biblioteke najbrojniji su bili srednjoškolci koji rado čitaju Zerinine, Mehmedove i Lejline romane. „Naši gosti su napisali divne romane, oni nose u sebi divnu energiju“, rekla je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica maglajske biblioteke, dok je Senad Čišija, direktor biblioteke u Kaknju, naglasio da je vrlo bitno mladim ljudima pružiti podršku pa se ova ustanova odlučila na štampanje književnih prvijenaca Zerine i Mehmeda, ali i Kanite Čišija.

Zerina Piljug imala je samo 16 godina kada je objavila svoj prvi roman „Tamna strana nadanja“. Kako je rekla, odrasla je u ne baš poticajnoj sredini, ali je uz sebe imala roditelje i vjeru u sebe. „Glavni motiv moga romana je nada, zato se i glavni lik zove Hope (engl.nada) jer upravo je nada ono što nas tjera da stalno idemo naprijed. U roman sam pretočila sve svoje nakupljene emocije“, poručila je Zerina.

„Ko je zapalio zvijezde“ romana je koji potpisuje Mehmed Đokić. „Nismo mi stvarno tužni, ne brinite za nas. Pisanje je za nas samo terapija da bismo mogli biti sretni“, kazao je Mehmed. Lejla Skula autorica je romana „Mjesečev sin“, a glavne protagonistkinje njenog romana su mačke. „Pisanje mi je utjeha u teškim trenucima, bijeg u svijet koji je za mene puno sretniji“, rekla je Lejla na promociji.

Zerina Piljug, Mehmed Đokić i Lejla Skula pozvali su mlade ljude, one koji imaju sklonosti ka bilo kojoj grani umjetnosti, da budu hrabri, vjeruju u sebe i predstave svoje stvaralštvo. Promociju su uljepšali mladi muzičari Lamija i Nirman.






N.Br./maglaj.net