Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Otvorena izložba skulptura autora Ilije Kelavića (FOTO)

img

U organizaciji Javne ustanove Opća biblioteka Maglaj, proteklog vikenda, otvorena je izložba skulptura autora Ilije Kelavića. Budući da se radi o umjetniku iz Galovca kod Maglaja, koji već četvrtu deceniju živi u Celju (Slovenija), izložba je postavljena pod nazivom „Nostalgija“. Maglajskoj publici Kelavić se predstavio sa 17 vrlo interesantnih skulptura rađenih u željezu. Kipar Kelavić je pokazao koliko plemenit i nježan može biti i ovako krut i hladan materijal u rukama umjetnika.

Uz vrlo nadahnutog promotora izložbe, akademskog slikara Sašu Zečevića iz Olova, o izloženim skulpturama biranim riječima govorili su i Mustafa Faljić-Falja, predsjednik Društva likovnih umjetnika „Impresija„ Zavidovići, umjetnik Safet Malkić-Caki te Alojzije Gašparević, predsjednik Društva likovnih umjetnika „Mrlja“ iz Žepča.

Svoje oduševljenje nisu krili ni posjetioci izložbe, jer na vrlo interesantan način umjetnik, svojim djelima, prožima realizam i apstrakciju, dobro i zlo, tugu i radost današnjeg čovjeka sa snažnim porukama čovječanstvu kakvi trebamo biti i kamo to idemo. Otvarenje izložbe pratili su i mediji: RTV Maglaj, Federalna TV te brojni portali, a svojim glasovima Nina, Tea i Ante Kelavić dodatno su otvarenje ove izložbe učinili zaista posebnim. Svoju radost nije krila ni direktorica Opće bilioteke, Nina Bunjevac-Salkić.

Ovom izložbom se potvrđuje činjenica da su brojni umjetnici iz maglajske općine vrlo uspješni i u sredinama gdje ih je životni put odveo. Lijepo je što nikada ne zaboravljaju svoj zavičaj i što se, kao i naš Ilija, žele predstaviti i svojim sugrađanima“, izjavila je direktorica Bunjevac-Salkić. Izložba je otvorena do srijede, 02.decembra do 16 sati i ima dovoljno vremena da je svi ljubitelji kiparstva, a posebno učenici maglajskih škola, mogu i posjetiti.





N.Br./maglaj.net