Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uz malo dobre volje, Maglaj može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

img

Općina Maglaj učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajednički implementiraju EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, ulaganja u lokalnu infrastrukturu, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promovisanju pozitivnih priča iz zajednice.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednica Doboj, Maglaj i Žepče“, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i uticaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednica Doboj, Maglaj i Žepče“ održat će se 6. decembra 2022. godine, u sali Općinskog vijeća Općine Maglaj (Viteška 4, 74250 Maglaj), s početkom u 17 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresirane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.office.com/e/wYcD0iViTB).

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!



(maglaj.ba)